Divákům v Libereckém kraji hrozilo, že po spuštění multiplexu 24 na kanálu 43 přijdou o možnost příjmu České televize ve standardu DVB-T, která bude až do půlnoci vysílat také na kanálu 43.

Rozsáhlé kolizi dvou televizních sítí v Libereckém kraji, která hrozila po zítřejším spuštění finálního multiplexu 24 ve standardu DVB-T2, zabránil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Společnost Digital Broadcasting, která na Liberecku provozuje celoplošný multiplex 4 ve standardu DVB-T a Přechodovou síť 13 ve standardu DVB-T2, tyto dvě sítě krátce po dnešní půlnoci vypne a chtěla je ve středu nad ránem nahradit finálním multiplexem 24 na kanálu 43. Stejný kanál v Libereckém kraji ale využívá i veřejnoprávní multiplex 1 České televize, který bude vysílat až do středeční půlnoci. Během zítřka by tak diváci v Libereckém kraji měli problém naladit jak nový multiplex 24, tak končící multiplex 1.

K TÉMATU: Multiplex 4 s tematickými kanály Novy ukončí po půlnoci vysílání DVB-T v Libereckém kraji. Nahradí ho multiplex 24

Situaci vyřešil ČTÚ, který po žádosti České televize upravil termín spuštění multiplexu 24 v Libereckém kraji až na dobu po vypnutí multiplexu 1. K tomu dojde zítra, tedy ve středu 26. února, ve 23:59 hod. Multiplex 24 bude moci odstartovat nejdříve o půlnoci ze středy na čtvrtek (lokality využívající kanál 43). ČTÚ také řeší podobnou kolizi na pomezí Jihočeského kraje a kraje Vysočina, kde se vzájemně ruší multiplex 24 z vysílačů České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch a multiplex 3 z vysílače Jihlava – Jeníkov. Obě sítě vysílají na kanálu 30, přičemž multiplex 3 se bude na jihlavské Javořici vypínat až 25. května. Digital Broadcasting proto z Kleti a Urbaneckého vrchu zachoval i vysílání Přechodové sítě 13.

Štítky