Zatímco ČTÚ před několika dny představil nové rámcové podmínky chystané aukce kmitočtů v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz a vyhlášení výběrového řízení se u nás očekává na konci června 2020, v Evropě již pokračují testy televizního vysílání v sítích 5G.

Naposledy německá technologická společnost Rohde & Schwarz spolu se svými partnery Cellnex a Spinner představila živé vysílání a multicastové možnosti přes sítě 5G v Barceloně ve Španělsku. Původně bylo cílem, představit tento způsob šíření videa účastníkům MWC 2020 – Mobilnímu světovém kongresu, který byl ale nakonec z obecně známých důvodů zrušen.
V rámci projektu, který byl spuštěn 25. února 2020, je šířen televizní signál poskytovaný španělským veřejnoprávním vysílatelem RTVE do mobilní sítě 5G pro nové mobilní zážitky sloužící smartphonům, tabletům a řadě zařízení bez SIM karty po celé Barceloně. Zajímavostí je také použití softwarově definovaného přijímače (SDR), který byl vyvinut Technickou univerzitou v Braumschweigu.

Vysílaný signál v Barceloně je vysílán v 700 MHz pásmu na kanálu 56 s šířkou pásma 5 MHz (750–755 MHz) z vysílače o výkonu 1,5 kW umístěného na vysílací věži Collserola operátora Cellnex. Nabízený obsah zahrnuje živé vysílání a zaznamenané 4K streamy propagačního videa. Živý obsah je poskytován RTVE a zahrnuje televizní kanál Canal 24H a rozhlasovou stanici Radio 5.

K TÉMATU: Rakousko otestuje ve Vídni pozemní televizní vysílání přes 5G síť ve standardu FeMBMS

Díky aktivním rozsáhlým pokusům o využití 5G Broadcast systému, který v současné době, kromě Vídně, probíhá v Mnichově, Pekingu a Rio de Janeiru, se poslední verze mobilních standardů 3GPP (Rel.14/15) stávají průkopníkem ve vývoji a implementaci této nové mobilní televizní přenosové služby po celém světě.

Podle společnosti Rohde & Schwarz je vysílání 5G Broadcast jedním z hlavních pilířů ekosystému nové generace 5G, protože nabízí provozovatelům sítí a provozovatelům vysílání „revoluční příležitosti“ v několika nových oblastech podnikání a zároveň snižuje zatížení přehlcených sítí, čímž vytváří vysokou spektrální účinnost a snižuje náklady, aniž by to mělo dopad na klasickou celulární 5G mobilní síť.

Díky možnostem vysílání 5G a vícesměrového vysílání mohou operátoři mobilních sítí poskytovat videoobsah zákazníkům na cestách s vysokou kvalitou služeb(QoS) a vyšší kvalitou zkušeností (QoE).

„Multicast 5G má před sebou ještě dlouhou cestu před komerčním nasazením, ale současné i nadcházející zkoušky dokazují, že tato nová technologie může radikálně změnit způsob, jakým lidé přistupují k vysoce kvalitním digitálním médiím,“ řekl Manfred Reitmeier, viceprezident Transmitter and Amplifier Systems ve společnosti Rohde & Schwarz.

Štítky