Co očekávat od levného a u CRA pro DVB-T2 certifikovaného televizoru s operačním systémem Android TV? Pojďme se na to podívat.

Po nedávném krátkém pohledu na vlajkovou loď značky, TCL 65X10 (64.990 Kč) s naprosto unikátním plošným podsvícením obrazovky LCD, se nyní už ve standardních domácích podmínkách podíváme na televizor 55EC780 se 140 cm úhlopříčky a cenou 15.990 Kč. Vybaven je klasicky hodně lesklou obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K), poslední verzí „televizního“ Androidu a samozřejmě kompletním tunerovým osazením, které je dnes obvyklé i u výrazně levnějších výrobků.

TCL 55EC780 s rozšířeným barevným gamutem WCG je ke koupi ve dvou velikostech, 165 a 140 cm, má bezrámový design ze tří stran a na čtvrté je dvoupásmová zvuková lišta Onkyo. I když možná na snímcích vidíte něco jako rámeček, je to jen černá obruba LCD panelu.

Televizor je kovový, včetně stojanu, a v ceně dostanete dva dálkové ovladače – klasickou tyčinku TCL s výborným rozložením a držením a luxusnější zjednodušenou „dálku“ pracující jak přes infra, tak přes Bluetooth. Ta je už vybavena mikrofonem a spárování s televizorem bylo kupodivu snadné. Mezi zabudovanými špičkovými technologiemi najdete jak zvukový systém Dolby Atmos, tak Dolby Vision pro přehrávání kompatibilního obsahu s vysokým dynamickým rozsahem. Další systémy HDR jsou v tabulce na konci článku.

Zvuková lišta Onkyo je kryta nesnímatelnou tkaninou a jak vidíte ze snímků níže, je umístěna pod obrazovkou, což je obecně vzato nejobvyklejší. Zabudovány jsou čtyři reproduktory, které vyzařují směrem k divákovi, celkový výkon zesilovače je u 140 cm 56 W (2x 28 W), u verze 165 cm je to 60W (2x 30 W). Použit je vždy systém 2.0, tedy bez basové části, a i když jsou reproduktory čtyři, jsou napojeny pouze na dva kanály.

Náročnější instalace, několik druhů třídění kanálů

Zabudován je Android TV, takže instalace je poněkud dlouhá i když tentokráte (snad poprvé) klapla ta přes mobil, takže nepatrně ušetříte. Dosti času zabralo smontování podstavce, který je ze dvou dílů a návod příliš nepomůže. Připevňuje se nikoli ke spodní části panelu, ale dozadu a přímo na montáž VESA určenou pro připevnění na stěnu. Zajímavé řešení…

Jakmile je hotovo, jste na domácí síti a v tržišti aplikací Google Store (obojí můžete nechat na později), a můžete proladit tuner/tunery a případně vyházet nesmyslné regionální stanice České televize, které u Prahy vskutku nedávají smysl. Bohužel síť ČT pracuje v celém Česku na jedné frekvenci, takže nemáte na výběr. Za provozu jsme pak u ČT registrovali drobné výpadky a mrznutí, to byl ale problém snad všech televizorů a set-top boxů, které jsme poslední dobou měli na vyzkoušení, a to včetně Technisatu.

Po instalaci nezapomeňte v menu nastavení TCL zapnout HbbTV, tedy „červené tlačítko“, a případně vypnout otravný zvuk tlačítek dálkového ovladače (menu Zvuk a – kupodivu – Rozšířené video…).

Třídění kanálů se u TCL dělá na jednu stranu trochu náročněji, na stranu druhou máte na výběr hned z několika možností. Vedle oblíbených položek je tu i fyzické setřídění stanic na několik způsobů, včetně přesunutí a záměny kanálů. Nejrychlejší se nakonec ukázala právě záměna stanic.

K televizoru dostanete dva ovladače i když ten menší je omezeně použitelný, protože se u něj komplikovaně vyvolávají naladěné stanice a EPG. Škoda, že se mu nedá naprogramovat alespoň jedno tlačítko, jako u mobilu TCL Plex.

Výborné ovládání i když pár věcí chybí

Zatímco kontextové menu vlajkové lodi TCL 65X10 nabídne i vypnutí obrazu, takže funguje pouze zvuk, což samozřejmě správně, kontextové menu EC780 nic takového nenabízí. Výrobce by to měl sjednotit a pochopitelně ve stylu X10.

Ve firemním menu nastavení se dá kolovat, v menu Googlu v nabídce Home je to tradičně zapovězeno. TCL má navíc menu výborně vymyšlené s důrazem na položky, které potřebujete nejčastěji, tj. Obraz a Zvuk. Ty jsou navíc i snadno vyvolatelné přes kontextové menu na tlačítku se třemi vodorovnými čárkami a jeho možnosti vidíte na fotografii níže.

Kontextové menu bohužel neumí vypnout zvuk a ponechat pouze obraz. Zato je tu naprosto zbytečná volba „Prostředí“ , což je Domov nebo Prodejna.

Jak vidíte na fotografii výše, dálkové ovladače jsou dva, ale ten menší a zjednodušený klidně nechte v krabici s televizorem, protože nemá ani tlačítko List pro vyvolání naladěných stanic, ani EPG, takže je vcelku k ničemu. Kvůli List a EPG tak musíte zmáčknout tlačítko klávesnice a přejet – v případě List – na příslušnou volbu, což celkem dělá skoro deset zmáčknutí. A přitom by se vše výrazně vylepšilo dvěma prostými věcmi a beze změny DO – programovatelným tlačítkem (třeba „T“ v kroužku) a OK vyvolávajícím naladěné kanály. Takto ale nepracuje ani standardní dálkový ovladač a je k tomu zapotřebí sáhnout na List.

Jednoduché EPG se zvukem na pozadí.

Základní EPG, dobré HbbTV na všech hlavních kanálech

EPG je bez obrazu, zvuk běží na pozadí a výpis je pro sedm stanic. Filtr kanálů je obsáhlý (Film, Novinky, Sport, Děti…), ale pokud se chcete přepnout na jiný den vysílání musíte vystoupat až k první stanici v seznamu. Pak se teprve dostanete do nabídky se dny.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na pořady na nové stanici vyvolá její přepnutí i v tuneru. Zmáčknutí tlačítka OK na jménu stanice způsobí odchod do tuneru, na aktuálním pořadu pak zobrazí podrobnější informace o pořadu a nabídku Sledovat. Na pořadu budoucím máte možnost například zadat upozornění na pořad. Pokud ji využijete, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí. Aspoň u nás tomu tak bylo.

Do aplikací, či třeba nastavení Googlu, se dostanete přes tlačítko domečku (Home) a úvodem vidíte vodorovné pruhy, které si i ve verzi Android TV 9.0 můžete upravit vcelku podle svého. O tom jsme už psali několikrát a je to stejné, jako u osmičky. Novinkou je to, že stejně jako u Philips 55PUS8804, taktéž s Android TV 9, se občas nabídka samovolně změnila a najednou se objevily již vymazané lišty (nebo zcela jiné). Tu jedna, tu třeba dvě. Zdá se tudíž, že to bude vlastnost Android TV 9.

Jak už bylo řečeno, „červené tlačítko“ HbbTV je třeba po instalaci povolit v menu nastavení TCL, tedy v menu výrobce televizoru (nikoli v menu výrobce o. s.). Na kanálech České televize, Novy a Primy fungovalo bez problémů (zabudována je verze 2.0). Bylo však vidět, že hardware televizoru je někdy dosti vytížen (zvládal to bez větších potíží), což ale není nic nového, protože všechny zmiňované televizní skupiny nastoupily v poslední době stejný trend, jako FTV Prima. Tedy hodně náročně provedené aplikace v HbbTV 1.5 jdoucí někdy až za hranici povolenou HbbTV.org.

Test HbbTV 2.0 na iVysílání České televize příliš nedopadl. Drtivá většina námi testovaných televizorů s oficiálně udávanou verzí dvě se totiž dostává nad 80 %. Tady byl výsledek přímo na hranici.

Upravená nabídka na tlačítku Home.

Výborné „chytré“ funkce, až na zrcadlení obrazovky

Po připojení na knihovnu aplikací Google Store proběhlo doinstalování několika tradičně zkoušených věciček, jako VLC Player či Lepší.TV. Funkčnost byla v pořádku, navíc u Lepší.TV opět spolehlivě pracoval šetřič obrazovky. U VLC pak to samé obstaral televizor. Aplikací se ale v tomto období mnoho vyzkoušet nedalo, například u HBO GO nám vypršel přístup, takže jsme alespoň zjistili, že nenabízí žádný ukázkový režim, což je pochopitelně škoda.

Pro zadání přístupu, třeba na Google Store, jsme opět využili bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, která se i zde ukázala jako výborný doplněk.

Pro funkci sdílení, nebo také zrcadlení obrazovky z mobilu má mít televizor jak Wi-Fi Miracast, tak Google Chromecast. Bohužel stejně jako u TCL 65X10 ani zde Wi-Fi Miracast není a Chromecast zase nebyl zcela volně k dispozici. Je tak třeba – v televizoru i v mobilu – využít firemní aplikaci T-Cast. Nainstalovali jsme ji jak na Sony Xperia XZ (Android 6.0), tak na Samsung Note 8 (Android 9.0) a využili jsme také zapůjčený mobil TCL Plex, který ji má už předinstalovánu. V případě televizoru TCL X10 se nám zrcadlení na jiné LAN rozchodit nepodařilo, tady se už zkoušelo za standardních domácích podmínek s výborným Wi-Fi směrovačem (router) TP-Link Archer C9. Podařilo se připojení přes telefon TCL, ale pouze jednou a bez T-Cast. Jakmile jsme aplikaci spustili, televizoru vypadlo síťové připojení a nedalo se nahodit jinak, než jeho opětným vypnutím a zapnutím. Se Sony jsme s Google Chromecast vůbec neuspěli a nepomohlo ani spuštění aplikace T-Cast (opět následně vypadlo síťové připojení). Jediné co fungovalo déle, bylo napojení přes Samsung Note 8 a jeho interní aplikaci Smart View, tedy opět bez T-Cast v televizoru (pokud nebyla spouštěna na pozadí). Ta kupodivu většinou pracovala a dal se jejím prostřednictvím posílat i další obsah, jako hudba či fotky. Nicméně dvakrát zahlásila, že nic není připojeno a vzápětí opět spadlo síťové připojení. Jak vidno, jediné tak trochu použitelné zrcadlení obrazovky zajistil mobil Samsungu i když i zde byla dosti často kvalita obrazu nekoukatelná.

Televizor TCL 55EC780 má také Bluetooth a proto jsme ho vyzkoušeli s reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N. I když televizor bez potíží spolupracoval s firemním dálkovým ovladačem a repro Sencor má snad nejvíce profilů Bluetooth, jaké jsme kdy u nějakého zařízení viděli, což je klíčový požadavek, tady ho televizor našel, ale nedokázal se s ním spárovat. Podle výrobce však výstup přes Bluetooth Audio televizor mít má.

Multimédia nemá příliš smysl zkoušet, protože aplikací je u Android TV více než dost. Navíc je tu výborný interní přehrávač všeho možného a více jsme ho vyzkoušeli u vlajkové lodi TCL 65X10 (tvářil se totožně).

Přes Centrum médií jsme také otestovali přehrávání obsahu s technologií HDR (vysoký dynamický rozsah), VLC Player byl použit jen pro namátkové ověření funkčnosti (USB i LAN).

V případě HDR máme ukázky stále jen s HDR10 a Dolby Vision. V druhém případě bylo zkoušení zatím málo, takže se autor neodvažuje hodnotit. V případě standardního a už nakoukaného HDR10 byl obraz v přesvětlené scéně podán výtečně, ve scéně zatmavené (Neo Fire od Foxů – pes ve tmě běžící za ohněm) byl prakticky na hranici rozumně podaného detailu. Tohle je ovšem vysoce individuální a nastavení působí na každého trochu jinak. A regulovat bohužel nejde…

OK nejen že nevyvolá seznam naladěných stanic, ale také nepracuje jako Info. To má na standardním ovladači vlastní tlačítko a jeden výpis, který vidíte výše.

Pomalejší zapnutí, ale dá se zrychlit

Spuštění televizoru trvá – do náběhu zvuku – 39, 40 s. Jestliže ale povolíte volbu zrychleného zapnutí spustí se televizor za asi 8 s. Položku překvapivě nenajdete v menu nastavení TCL, nýbrž v menu Googlu do kterého se dostanete přes tlačítko Home a následným přejetím na ikonu ozubeného kolečka. Cenou za svižné spuštění je ovšem zvýšená spotřeba v pohotovostním režimu. Kolik to je, výrobce neudává, ale může jít klidně i o nějakých 0,5, možná 0,7 W navíc.

Televizor se u nás používá nejen pro sledování TV vysílání, ale někteří ho využívají i pro poslech rozhlasu. A není jich málo – CRA to odhadují na několik desítek tisíc diváků denně…

EC780 je pro tento způsob příjmu docela vhodný. Jednak u rozhlasových kanálů funguje automatický šetřič obrazovky (pohybující se logo stanice) a jednak je tu také možnost vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk, byť je volba dosti zasutá v menu. A hlasové ovládání? Citace z tiskové zprávy říká, že… „Lidský hlas stačí mimo jiné k zapnutí, vyhledávání, změně programu nebo vstupu nebo úpravě hlasitosti.“ Možná to platí v jiných jazycích, ale v češtině to rozhodně ne. I když televizor slovo/slova většinou správně rozpoznal, prakticky všechny dotazy vedly jen na Youtube. Tak snad časem…

TCL 55EC780 není v rámci své třídy ani nejlevnější ani nejdražší. V každém případě, ale jeho cena více než odpovídá tomu, co nabízí a výbava je jedním slovem vynikající až na v podstatě nepoužitelné zrcadlení obrazovky. Google Chromecast je implementován tak nějak zvláštně a technologie Wi-Fi Miracast, která by ho mohla zastoupit, zcela chybí. Pro ty, co tohle vyžadují, tento televizor nebude. Jinak na tom ale obrazově není špatně a konkurovat může i modelům o deset tisíc dražším. Resamplování je na danou cenu výborné, pohybová ostrost pochopitelně už ale v některých případech pokulhává. I tady ale vzhledem k ceně nabízí hodně. A zvuk od Onkyo? V běžném televizním vysílání a u běžného videa se z něj tak říkajíc na zadek neposadíte. Nesedl jsem si na něj ani při kvalitní muzice ve FLAC či FLAC HD a televizor více ožil až při dodání Dolby Atmos či DTS-HD Master Audio. Navíc často bylo zapotřebí hlasitost vytáčet nad 60, spíše nad 70 %. Výkon zesilovače totiž subjektivně vzato působil, jako výrazně nižší. Problémem možná ještě větším je, že zvuk nijak neseřídíte a není tu dokonce ani prostá regulace basů a výšek a tohle se opravdu nepovedlo! Přednastavené zvukové režimy navíc často po přepnutí vykazovaly nulový nebo prakticky nulový efekt.

Jak vidíte, dojmy jsou tak trochu rozporuplné a je vidět, že si u tohoto televizoru musíte vybrat co potřebujete vs. to co umí. Pokud nebude želet funkcí nedostupných, pak vám nejspíše poslouží výborně a možná nad míru obvyklou v jeho třídě. A za výbornou cenu!

Hodnocení

  • PRO: obraz nad rámec třídy, funkční HbbTV, bohatá nabídka aplikací, solidní funkce pro poslech rozhlasu, vynikající poměr cena/výbava…
  • PROTI: .. až na problematické zrcadlení obrazovky z mobilu, nelze seřídit zvuk (!), HbbTV je zapotřebí manuálně spustit, po dlouhé instalaci opět neskončíte v televizním vysílání