Máme tu nejspíše poslední recenzi televizoru nejprodávanější světové značky pocházejícího z kolekce 2019. Výrobce už ohlásil nástup novinek, což má příjemný vliv na cenu loňských modelů, a v tomto konkrétním případě je pokles skutečně markantní!

Samsung QE55Q70R s úhlopříčkou 140 cm nyní zakoupíte za 23.990 Kč a o tom se vám dříve ani nezdálo, protože původně stál skoro dvakrát tolik. Nyní se vyprodávají sklady a zjevně agresivněji než minulý rok, takže proč toho nevyužít? Nejprve se ale podívejme, zda se to vyplatí i když odpověď je dosti nasnadě už z titulku.

Z televizorů s obrazovkou s firemní LCD technologií QLED jsme z kolekce 2019 vyzkoušeli tři modely plus stylové The Frame a The Serif, které ji používají také. Například Samsung QE55Q65 se nyní prodává za asi 19.000 Kč, rozměrnější Samsung QE65Q85 (165 cm) za 39.990 Kč. Řada Q70 je o chlup výš, ale oproti Q65 už má zejména plošné podsvícení, což je značný rozdíl, který je při této úhlopříčce už i pozorovatelný. Naopak ani Q70 nemá USB 3.0, což je společné všem modelům, a chybí také Dolby Vision, Dolby Atmos a antireflexní vrstva displeje, kterou najdete výše. Oproti testovanému Samsung QE55Q65 také nemá apartní kovový ovladač, ale jen plastový. Rozložení a tlačítka jsou obdobná.

Q70R je ke koupi v celé řadě úhlopříček od 124 cm (49″), přes 165 cm (65″), až po 208 cm (82″). Od řady Q65 se sice v důležitých věcech liší, ale ovládání a třeba i multimédia, jsou na tom stejně.

ČTĚTE TAKÉ:

Ladění opět na pozadí, šikovné nasazovací nožky

Instalace byla popsána u Samsungu už několikrát, ale tento televizor patří naštěstí k těm, co se instalují snadněji, protože se u něj jednak nešroubují nožičky a jednak probíhá ladění kanálů na pozadí během jiné činnosti, a to hned tak neuvidíte. Než nastavíte to, co je potřeba, odsouhlasíte potřebné dokumenty a připojíte se k internetu (u Wi-Fi jde využít WPS), máte naladěno!

Řazení nalezených kanálů se bohužel nedělá z menu, ale v jejich seznamu, který vyvoláte delším podržením kolébkového tlačítka postupné volby stanic s Enter uprostřed. To na krátké stlačení zobrazí EPG, na delší právě seznam kanálů. Následné třídění je už jednoduché ať už přes oblíbené položky nebo fyzicky.

Stačí tedy spustit seznam kanálů (nebo na něj najet přes domovskou nabídku) a pak ho přes volbu Upravit kanály setřídit podle vašich požadavků. Položka Změnit číslo dovolí šipkami přesunout jednu stanici na novou pozici (žádné číslo nezadáváte), pokud ale chcete nějaké kanály odstranit, můžete jich klidně vybrat více.

Na položce Nastavení se nejprve zobrazí nejpoužívanější položky (o výběru lze pochybovat – je jich skoro 20), jestliže ale zmáčknete OK, ocitnete se rovnou v tradiční textové nabídce.

Ovládání makové i takové, ale zvyknete si, pokud…

Pokud nepoužíváte pro výběr stanic číselnou část dálkového ovladače a jestliže vám nebude vadit trochu náročnější vyvolávání HbbTV přes sdružené tlačítko právě s číselnou částí. Tohle firma neřeší, nicméně nabízí přímá tlačítka pro tři velké světové VoD služby (naprogramovat pro jiné funkce se nedají). To je ale na druhou stranu věc, kterou určují mnohem větší trhy než ten český, potažmo slovenský.

U „chytrých“ TV Samsung, nejen této třídy, se poslední dobou skoro vše řídí přes domovskou nabídku (Home, domeček). Je tu vstup do nastavení, vstup do aplikací, seznamu kanálů a konec konců – pokud chcete – třeba i do EPG. V části nastavení nejprve narazíte na tzv. Rychlé nastavení, které ale moc rychlé není, protože je tu skoro 20 položek, které se nedají ani protřídit a ani přesunout. Rychlé nastavení tak příliš rychlé není a tohle by měl Samsung změnit. A samozřejmě se zde nedá kolovat, což ostatně platí i prakticky všude jinde a jedinou výjimkou na které jsme narazili je něco málo v režimu Ambient (promítání fotografií, maleb, atd.). Ovládání je tak poplatné ostatním chytrým televizorům značky vybaveným zjednodušeným kompaktním ovladačem s vysloveně pár tlačítky. O tom, jak se vyvolává HbbTV už toho bylo i u nás napsáno dost a dost a největší zkratkou to jde na tři zmáčknutí.

Co se týče poslechu rozhlasu, televizor je pro něj vhodný i když vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk neumí. Nicméně po přepnutí na rozhlasovou stanici jste informováni o tom, že tu není doprovodný videosignál a zároveň se spustí šetřič obrazovky, který vzápětí nahradí pohybující se logo stanice. Zkusili jsme v tomto okamžiku zapnout režim Ambient, ale bez úspěchu.

Že by tip na vylepšení?

Celkově vzato je na tom domovská nabídka, a její funkce a aplikace, stejně, jako třeba Q65 a i tady se tak například musíte pro instalaci aplikací z tržiště Samsungu přihlásit ke svému účtu. Rovněž je třeba – po instalaci TV – manuálně povolit HbbTV, tedy populární „červené tlačítko“. To fungovalo na všech hlavních kanálech, tedy ČT, Nova a Prima, bez jakýchkoli potíží a výkonu pro aplikace HbbTV tu bylo zjevně dostatek, takže operace byly svižné třeba i u někdy problematické Primy.

Změny nejsou ani u přehrávání multimédií ze sítě nebo z USB, formátová kompatibilita je ostatně v obou případech obdobná. Nicméně na přehrávání obsahu s technologii HDR, tedy s vysokým dynamickým rozsahem, jsme se raději přece jen podívali znovu, protože se dá předpokládat, že televizor bude (může být) nastaven trochu jinak. Vnímání HDR je vždy hodně individuální.

Přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem televizor nijak neoznámí, a v případě zatmavených scén se zdálo být nastavení poměrně dosti jemné s nižším stupněm zvýrazněním detailů, u přesvětlené scény se to zdálo být – pro oči autora – tak akorát možná s mírným zvýrazněním detailů.

HbbTV spustíte přes tlačítko domovské nabídky a APPS. Po kliknutí se následně objeví nová položka v menu nastavení a pak je to už snadné (je zbytečné ji tam hledat před tím…). Naštěstí se pro spuštění HbbTV nemusíte přihlašovat k účtu u Samsungu.

Výtečné zrcadlení i obousměrné Bluetooth Audio

To druhé jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N a spárování proběhlo rychle a bezchybně. Následně se audio výstup přesměroval na externí repro a přesměrovalo se i řízení hlasitosti. Televizoru se v tomto okamžiku tudíž vypnou interní reproduktory.

Opačnou cestu, tedy vstupní Bluetooth Audio jsme zkoušeli s muzikou ze třech mobilů, které využíváme i pro zrcadlení obrazovky: Sony Xperia XZ se systémem Android 6.0, Samsung Note 8 (Android 9.0) a TCL Plex s nejnovějším Androidem 10. Problémy nebyly žádné, navíc s kvalitní muzikou roztál při běžném televizním vysílání poměrně vlažný audio systém a ukázal, že umí, a to včetně basové složky.

Co se týče zrcadlení obrazovky to probíhalo přes Wi-Fi Miracast a opět bylo zcela bez potíží. Navíc v kvalitě zdroje (limitně…), což je hodně příjemné zjištění, a i když lokálních a dobře lokalizovaných aplikací má Samsung více než dost, pro operativní promítání třeba fotek či videa se to může hodit. Propojení přes Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 bylo zkoušeno jak na 2,4, tak na 5 GHz.

Zobrazení na tlačítku Info. Při dalším kroku se navíc ukáže jen podrobná popiska k pořadu.

Výborný obraz, výborné resamplování

Závěr stačí jen krátký: za danou cenu je to naprosto excelentní nabídka a pokud chcete LCD televizor, tady máte jeden s nejvyšší kombinací cena/výkon jakou můžete momentálně na trhu najít. Operační systém Tizen je rychlý, což je vidět například i na EPG bez zvukových výpadků, a je také spolehlivý. Multimediální kompatibilita by sice mohla být vyšší zejména ve vztahu k DLNA a Rychlé nastavení, kterých je zbytečně mnoho by se naopak měly omezit jen na to nejdůležitější. Celkově vzato, je však výsledek parádní a ani obousměrné Bluetooth Audio tak často nevidíte.

Občas vidíme, že se QLED vytýkají pohledové úhly, faktem je, že to jednak není tragické a jednak jsou změny v barevnosti při pohledu více z boku (nebo třeba shora) výrazně nižší, než jaké známe z běžných obrazovek LCD s udávanými například 160 stupni. Současné potíže s příjmem DVB-T2 si autor netroufá hodnotit, poslední dobou totiž u něj během testu zlobí drtivá většina televizorů a set-top boxů i po ještě směrovějším nastavení antény profesionálem. Je zbytečné psát či rozebírat cokoli dalšího (o chybějícím zvuku DTS asi víte…) – podívejte se na cenovku, podívejte se na výbavu a podívejte se na vlastnosti.

Pokud nechcete OLED, tady není co řešit, protože mezi zbožím z loňských kolekcí představuje tento televizor jednu z nejlepších nabídek!

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon/výbava, obraz i resamplování nad rámec ceny, solidní zvuk, včetně basů, výtečná výbava, geniální nožičky podstavce bez šroubování :), ladění kanálů na pozadí (při počáteční instalaci), vynikající PiP (obraz v obraze) se spoustou možností, bezproblémové Bluetooth Audio, v době testu vysoká kvalita videa v případě zrcadlení obrazovky z mobilu
  • PROTI: staré chybky, které snad budou opraveny v kolekci 2020, horší práce s HbbTV, není pro ty, kteří vybírají stanice přes číselnou klávesnici