Za současné situace se nepředpokládá, že by celý proces skončil dříve než v červenci. Původní termín 30. června pro uvolnění pásma 700 MHz nebude možné dodržet.

Tři měsíce od obnovení realizace Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2 bude možné dokončit druhou televizní digitalizaci, věří generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Vít Vážan. Uvedl to v rozhovoru pro server MediaGuru.cz. „Finální přechod na DVB-T2 budeme schopni dokončit do tří měsíců, jakmile bude možné v procesu přechodu pokračovat,“ uvedl s tím, že přesný termín obnovení procesu, který byl zastaven vládní novelou TPP poslední březnový týden, zatím není znám. CRA však spolupracují s Českým telekomunikačním úřadem a s Ministerstvem průmyslu o obchodu na novém harmonogramu.

„To, jak bude nový harmonogram upraven, bude záležet na vývoji pandemie a na dalších rozhodnutích Vlády ČR,“ upozornil Vážan. CRA přerušily přechod na DVB-T2 ještě před rozhodnutím vlády 16. března, kdy měly ukončit vysílání multiplexu 2 v Karlovarském kraji. Toto vypínání ale již nerealizovaly a zpočátku přerušily veškeré vypínání vysílačů DVB-T a zapínání finálních sítí DVB-T2 do konce března. Mezitím vláda svým rozhodnutím pozastavila realizaci TPP, což zastavilo i přechod sítí provozovaných Českou televizí a společností Digital Broadcasting.

V jakém stavu „zamrzla“ druhá televizní digitalizace? Podívejte se na pokrytí sítí DVB-T a DVB-T2

„Kdybychom v přechodu pokračovali, tak riskujeme to, že diváci v některých oblastech o vysílání přijdou. Z výzkumů a z vlastní zkušenosti víme, že část diváků nechává přípravy na přechod na DVB-T2 na poslední chvíli. České Radiokomunikace jsou součástí kritické infrastruktury státu a je to právě proto, že zajišťují, aby se nezbytné informace k divákům dostaly. Digitální terestrická platforma je pro české diváky stále platformou číslo jedna. Proto nám nepřišlo vhodné v přechodu pokračovat,“ vysvětlil Vážan v rozhovoru pro MediaGuru.cz.

CRA stihly do přerušení přechodu na DVB-T2 přepnout na nový standard třetinu základních vysílačů a polovinu dokrývačů. Na vysílání ve standardu DVB-T2 bylo přepnuto zhruba 40 procent území České republiky. „Do vyhlášení nouzového stavu probíhal přechod na DVB-T2 v souladu s Technickým plánem přechodu a jeho průběh byl velmi hladký. Plánovali jsme ho několik let a otestovali jsme si ho i při vybudování přechodových sítí. Byli jsme na něj připraveni,“ dodal Vít Vážan.