Společné zážitky stmelují. Což si tedy v době koronovirové pořídit solidní, ale přitom nijak drahé mobilní plátno a jednoduchý a dostupný LED projektor? A pokud chcete ušetřit ještě více, obejdete se konec konců i bez plátna…

Promítání ze stávajícího DVB-T2 jsme už s projektorem jednou vyzkoušeli. Šlo o vynikající Epson EH-TW7000 se systémem 3LCD, který je ovšem ve střední cenové relaci (lehce přes 30.000 Kč). Zkoušeli jsme ho s výtečným mobilním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26 (kolem 4000 Kč), které jsme využili i nyní, protože si ho mezitím autor pořídil domů.

Acer C250i stojí 12.490 Kč, je kupodivu lokalizován do češtiny a dosahuje světelného toku (chcete-li – výkonu) až 300 lumenů. Za provozu spotřebuje 30 W a jeho akumulátor typu Li-Ion ho zvládne – oficiálně vzato – zásobit po dobu asi pěti hodin. Jde o projektor DLP s lampou typu LED a tudíž s excelentní životností. Na druhou stranu má ale, v porovnání s Epson EH-TW7000, podstatně nižší světelný tok, čemuž je třeba pochopitelně uzpůsobit provoz.

Zabudován je jeden reproduktor, zesilovač má výkon pět wattů, což je taktéž překvapivě mnoho, a je tu i jedno rozhraní HDMI, dvojice USB a dvě místa pro připojení externího zdroje. To už souvisí s tím, že projektor může pracovat jak na šířku, tak na výšku. Připojený mobil sloužící jako zdroj signálu může být současně z projektoru i dobíjen přes rozhraní USB-C, naopak projektor se z powerbanky dobíjet nedá, což je nepochybně škoda. Na jeho těle ještě najdete několik ovládacích tlačítek, zasunutý bezdrátový Wi-Fi modul a dva otvory pro přišroubování na stativ. A to určitě není špatné provozní umístění zvláště, pokud ho chcete směrovat trochu pregnantněji, což je i vzhledem k absenci optického zoomu někdy zapotřebí (permanentější instalace).

Jak vidíte, projektor jde využít hned na několik způsobů. Vedle napojení set-top boxu pro příjem televizního vysílání přes DVB-T/T2 je tu třeba i zrcadlení obrazovky z mobilu a připojit pochopitelně přes HDMI můžete jakýkoli další zdroj videosignálu.

Jaké je nové pozemní vysílání v DVB-T2 přes projektor střední třídy? Překvapivě dobré

Základní vlastnosti projektoru ve stručnosti

  • Systém projekce DLP, rozlišení Full HD, světelný tok až 300 lumenů, poměr stran 16:9, kontrastní poměr 5000:1, životnost lampy 20.000 hod. (až 30.000 hod. v režimu Eko), vertikální korekce -30°/+30°, horizontální korekce -15°/+15°.
  • Obraz: minimální úhlopříčka 0,74 m, max. 2,54 m, min./max. projekční vzdálenost 0,8 m/2,7 m, bez optického zoomu, ostření manuální (kolečko nad objektivem).
  • Automatická změna zobrazení na šířku i na výšku (stačí jen otočit).
  • Promítání do všech úhlů bez potřeby stojanu a klidně i na strop (projektor drží v různých polohách a kde nedrží, dá se podepřít :).
  • Pracuje i jako samostatný Bluetooth reproduktor (Bluetooth Audio), takže do něj jde poslat hudba typicky z mobilu.
  • Zrcadlení obrazovky z mobilu do projektoru.
  • Zabudovaný multimediální přehrávač pro přehrávání hudby, fotografií a videa z USB nebo karty microSD (nezkoušena)n.
  • Akumulátor s udávanými 5 hodinami provozu, možnost využít ho i jako powerbanku pro nabíjení mobilu.

Domovské menu projektoru Acer C250i se ovládá šipkami dálkového ovladače, OK a Zpět. Přes ikonu Android spustíte zrcadlení obrazovky z mobilu.

Dobré ovládání, občasná potíž s „dálkou“

Po nainstalování projektoru se při kontrole ukázalo, že je k dispozici nová aktualizace firmwaru. A protože byl projektor v té chvíli na výšku, ukázalo se také, že aktualizační okénko nezvládá natočení podle orientace projektoru, což je ovšem jen drobnost, protože jinak to fungovalo. Po aktualizaci bylo třeba znovu projít instalaci, což je ale jen volba jazyka (čeština mile překvapila!) a připojení k Wi-Fi. Projektor si naštěstí už jednou zadané přístupové heslo pamatoval, tlačítko WPS tu použít nejde.

Díky zabudovanému přehrávači, sdílení přes Wi-Fi a Bluetooth a konektoru HDMI lze vyzkoušet všechny možné signálové cesty, včetně DVD a BD disků, přímého promítání z mobilu a s výhodou to jde i přes zrcadlení obrazovky a následné aplikace IPTV a VoD v mobilu. A samozřejmě i přes pozemní DVB-T2, které jsme zkoušeli se set-top boxem Wiwa H.265 Maxx DVB-T2. Ovládání pak většinou obstarává dálkový ovladač, na projektoru najdete jen regulaci hlasitosti spojenou s volbou levého a pravého potvrzovacího tlačítka na domovské stránce a kombinované tlačítko pro zapnutí a vypnutí pracující např. i jako Zpět; dlouhý stisk po dobu 10 s zajistí plné vypnutí projektoru, jinak je v pohotovostním režimu. Jediným dalším tlačítkem umístěným na C250i je Enter doplněný podivně označeným tlačítkem pro vstup do Bluetooth, které bohužel není označeno tradičním symbolem, takže klame tělem.

Dálkový ovladač je schopen projektor zapnout i vypnout, tedy pokud je v pohotovostním režimu (spotřeba se neudává), a nepracuje přes Bluetooth, nýbrž přes infra. Příslušné čidlo najdete na čelní straně pod objektivem zcela dole a problémem bylo, že jsme se ne vždy chytli přes odraz. Záleželo na instalaci, ale někdy tak bylo zapotřebí vstát a zamířit přímo na infra čidlo projektoru, které je na čelní straně.

Ovladač má vysloveně pár tlačítek, ale například k napojení projektoru na Wi-Fi se bez něj neobejdete stejně, jako třeba pro bližší nastavení vlastností či spuštění zrcadlení obrazovky. K tomu stačí v domovském menu najet na příslušnou ikonu, v našem případě Android.

Jediný mobil, který se s projektorem přes Bluetooth nespojil, byl Sony Xperia XZ s Androidem 6.0. Problém byl nejspíše v nekompatibilitě zabudovaných BT profilů.

Audio praxe přes Bluetooth

Vyzkoušeli jsme tři mobilní telefony s různými verzemi operačního systému Android a v různých cenách: TCL Plex (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6) a Samsung Note 8 (Android 9.0). Bluetooth profily však nikde nejsou uváděny, takže to pochopitelně byla rána naslepo.

Jakmile se spustila volba na projektoru, napojení bylo rychlé a onedlouho už byl slyšet zvuk. Na projektoru můžete regulovat hlasitost výstupu (repro je tu pouze jedno) a můžete to pochopitelně dělat i na mobilním telefonu. Reprodukce tak může být vyvážená a je určitě lepší než nejspíše z drtivé většiny mobilů i když pochopitelně na specializovaný Bluetooth reproduktor typu Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) nemá a ani mít nemůže. Tohle je jen doplněk a rozhodně příjemný. A hodí se i to, že jsme v případě napojování u dvou ze tří zmiňovaných mobilů nenarazili na problém. Jediný s čím jsme se nenapojili, byl telefon Sony Xperia XZ s Android 6.0, a to ani po ukončení párování s oběma dalšími. Protože párování s BT reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N Xperia XZ zvládala bez problémů, půjde s největší pravděpodobností o problém s BT profily. Těch má ale Sencor vysoce nad míru obvyklou a málokteré zařízení se mu vyrovná.

Výrobce v souvislosti s Bluetooth hlásí, že je možné napojit až čtyři zařízení, což je nejspíše myšleno tak, že není zapotřebí ukončovat párování. V praxi to klaplo se dvěma a stačilo pouze zapínat a vypínat Bluetooth.

Při streamování hudby si C250i po chvíli vypnul projektor (ze začátku přes něj ukazuje co máte dělat, resp. očekávat). Větrák ale někdy pracoval nadále a záleželo to na způsobu použití. Protože ale fungovala aktivní regulace otáček, po vychlazení si je snížil, takže často nebyl prakticky vůbec slyšet, a také si ho dokázal vypnout zcela. Například při využití v okamžiku dlouho vypnutého projektoru si větrák ani nezapnul. Jen krátce na stěně zobrazil, že čeká na připojení.

Zrcadlení obrazovky z mobilu TCL Plex. Bez potíží se ale, přes Wi-Fi Miracast, napojily i další dva telefony a nebylo třeba cokoli instalovat. Napojit se můžete i přes Chromecast.

Video praxe: zrcadlení obrazovky z mobilů

V příručce se mluví jednak o zrcadlení (nebo o „bezdrátovém displeji“) bez potřeby nějaké další aplikace (podmínkou je Android 5 a vyšší) nebo o stažení aplikací Google Home či EZcast. V praxi je ale nejspíše nebudete potřebovat, protože vše funguje i přímo a v dobré až výborné kvalitě i když pravdou je, že ta byla poněkud proměnlivá (na příčinu se nepodařilo přijít).

Streamovat video můžete třeba i z Windows 10, vždy je jen nutné být připojen ke stejnému směrovači Wi-Fi, lze využít i mobil napojený kabelem USB-C. My jsme se zaměřili na asi nejčastější zrcadlení obrazovky, které navíc není závislé na kompatibilních konektorech na obou stranách (USB-C) a vyzkoušeli jsme tři výše zmiňované mobilní telefony. Na rozdíl od Bluetooth, zde vyšlo vše,napojení přes Wi-Fi Miracast bylo snadné a svižné, obrazová kvalita ale kolísala. Jednou se pomalu blížila kvalitě zdroje, většinou ale byla tak na 80 % a znát byl i nízký světelný tok. Vše probíhalo přes Wi-Fi směrovač (router) TP-Link AC 1900 Wireless Dual Band a zde problém zjevně nebyl.

V diskusi na e-shopech je někdy vidět, že si zákazníci stěžují, že „Některé aplikace typu Horizon Go neumožňují sdílet obraz do projektoru.“ To ale není věc projektoru nebo třeba zrcadlení obrazovky. To má jen aplikace zakázán výstup na tzv. „big screen“, tedy velkou obrazovku a pozorovat to můžete i při zrcadlení na televizor. Je to tedy jen a pouze věcí výrobce aplikace. Co se týče Wi-Fi na kterou se prý také občas někdo nenapojí, to se pochopitelně stát může a záleží na konkrétních podmínkách vaší domácí sítě stejně jako to, že „z tabletu u promítání byl obraz posunut proti zvuku“. V našem případě jsme nic takového po více než deseti hodinách promítání nepozorovali.

Vyzkoušeli jsme nejen fotografie a video z USB, ale také některé IPTV/VoD aplikace, jako ČT iVysílání, HBO GO či Lepší.TV a Prima Play. Ty byly při výstupu na velkou obrazovku bez problémů i když u Samsung Note byly neustále vidět okraje mobilu.

Zrcadlení obrazovky ze Samsung Note 8 na projektor Acer C250i Smart View.

Video praxe přes USB a HDMI

Cest jak dostat video do projektoru je dost a dost. V případě USB uvidíte, že zabudovaný multimediální přehrávač má docela slušnou formátovou kompatibilitu ve fotografiích i muzice, kde zvládne i klasický FLAC. Jen byla škoda, že při USB zdroji automaticky nevypne projektor v okamžiku, kdy ho nepotřebuje (hudba) nebo alespoň nevznese dotaz. Větrák tak často jede, což ruší (nebo může rušit) produkci a na muziku tato cesta není. Lepší je jít přes Bluetooth.

V případě HDMI jsme jednak vyzkoušeli napojení kvalitního Blu-ray přehrávače Philips BDP 8000 a některých disků, včetně remastrovaných ve 4K (Andělé a démoni a Total Recall, 2012) a jednak napojení zmiňovaného set-top boxu pro příjem pozemního českého DVB-T2.

Pokud byly zabezpečeny dobré světelné podmínky (ideálně naprostá tma), projektor ukazoval – na danou koncepci – solidně v obou případech, kvalitnější zdroj videosignálu byl ale určitě výhodou a bylo to znát i u DVB-T2 HD. V každém případě byl obraz někdy až překvapivě dobrý i když jindy bylo znát, že postrádá (zejména) více kontrastu. Tohle ale vždy musíme poměřovat cenou a tady C250i nabídne dost a hlavně značnou operativnost a mobilitu. A o tom to v tomto případě je asi nejvíce.

Díky designu projektoru při položení drží na jednotlivých ploškách, navíc se dá podložit nebo k tomu jde využít i malou opěrku, kterou vysunete z těla.

Šikovný a hlavně mobilní

Acer do sebe zkombinoval několik zařízení. Předně je tu projektor s manuálním ostřením a typicky nízkým světelným tokem daným použitou generací LED světla. Za druhé je tu streamovací zařízení schopné přijmout video s audiem či samostatné audio a nechybí ani zabudovaný multimediální přehrávač, který je při operativním použití určitě příjemným doplňkem.

Pro promítání se jsou k dispozici tři obrazové režimy: Eko, Standardní a Jasný. Režim Eko v podstatě nebyl použitelný ani v naprosté tmě a není divu, protože i tak nízký světelný tok ještě výrazně snižuje. Rozdíl mezi ním a standardním režimem je hodně znát a je skokový, naopak prakticky minimální je rozdíl směrem k režimu Jasný. S použitím obou posledních se už ale dalo promítat i za šera, ale tady hodně záleží na vašich konkrétních světelných podmínkách. Ve tmě nebyl režim Jasný vůbec zapotřebí.

Po instalaci na různá místa fungovala automatická úprava obrazu docela slušně, někdy jí to ale trvalo déle, jindy bylo třeba přepnout do režimu manuálních úprav a zase zpět a ještě jindy bylo třeba zasáhnout a upravit obraz manuálně. Slušného výsledku jsme se ale vždy dobrali poměrně svižně.

O projektoru se v diskusích někdy píše, že po dobití zvládne na akumulátor dva filmy. V našem případě jsme se však nikdy nedostali přes dvě hodiny a stejnou dobu (přibližně) trvalo i dobíjení. Je ale docela dobře možné, resp. pravděpodobné, že to bylo únavou akumulátoru testovacího zařízení.

Před nákupem nezapomeňte na to, že C250i pracuje s pevnou projekcí a není tu tedy zoomovací objektiv. Vzdálenost od plátna či stěny si tak musíte najít a v tomto ohledu pomohou výrobcem udávané parametry (viz výše).

Levný projektor Acer C250i může být, pokud samozřejmě něco slevíte (zejména u kvality obrazu, ale tady se to asi tak úplně nebere), výbornou a operativní „promítačkou“ nejen přímo z DVB-T2, ale také například z iVysílání či nějaké jiné mobilní aplikace. Nabídne celou řadu signálových cest a je jen na vás, kterou využijete. V každém případě možností přístupu k zábavě je tu více než dost.