UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Minutu před dnešní půlnocí skončí DVB-T vysílání multiplex 3 na kanálu 30, který zajišťuje pokrytí Vysočiny z vysílače Javořice.

I když na obnovení přechodu na pozemní digitální televizní vysílání v standardu DVB-T2 přerušené pandemií nového typu koronaviru si budeme muset ještě pár týdnů počkat, k prvnímu vypínání vysílačů DVB-T po více než dvou měsících dojde již dnes. Na hlavním jihlavském vysílači Javořice dnes minutu před půlnocí ukončí vysílání celoplošný multiplex 3, který na kanálu 30 šíří programy Prima love, Prima Zoom, Prima Krimi, Prima Max, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Seznam TV a Rádio Proglas. Skončí také několikaměsíční vzájemné rušení tohoto multiplexu s finální sítí DVB-T2 společnosti Digital Broadcasting v sousedním Jihočeském kraji, která rovněž využívá kanál 30.

Dnes končí i Přechodová síť 13 na jihu Čech

Digital Broadcasting šíří svůj multiplex 24 ve standardu DVB-T2 na kanálu 30 ze všech jihočeských vysílačů, ale dva svým pokrytím zasahují do pokrytí multiplexu 3 z jihlavské Javořice. Jde o Kleť a Urbanecký vrch u Dačic. Operátor proto společně se spuštěním multiplexu 24 zachoval ze stejných vysílačů i vysílání Přechodové sítě 13 na kanálech 24 a 32. Toto vysílání dnes vypne a jeho programy ve standardu DVB-T2 bude možné nadále na jihu Čech naladit už jen na kanálu 30. Skončí tak největší kolize celého přechodu na DVB-T2, kdy Český telekomunikační úřad naplánoval souběh vysílání dvou rozdílných sítí v sousedních oblastech na stejném vysílacím kanálu. Ani jeden operátor přitom nechtěl ustoupit a svoje vysílání vypnout. Faktem je, že rušení nastalo v době, kdy v únoru tohoto roku začal vysílat multiplex 24.

Co se dneškem mění pro televizní diváky? Domácnosti na Vysočině, které přijímají televizi pozemní cestou přes individuální nebo společnou televizní anténu a dosud nepřešli na příjem signálu v novém standardu DVB-T2, si musí zajistit set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Při výběru takového přijímače může pomoci zlatá pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny přístroje certifikované Českými Radiokomunikacemi. Diváci, kteří využívají individuální příjmové antény, pak pouze spustí na set-top boxu nebo televizoru automatické ladění programů a stanice šířené v DVB-T2 se jim samy načtou do nabídky. Domácnosti napojené na společné televizní antény (STA) se musí ujistit, zda je tato anténa upravena pro příjem signálu DVB-T2 na nových vysílacích kanálech.

Dva týdny do ukončení kolize televizního vysílání na kanálu 30 mezi Vysočinou a jižními Čechami

Nový přijímač potřebují i diváci napojení na STA

Rovněž diváci napojení na STA potřebují přijímač DVB-T2/HEVC, samotná STA upravená pro příjem nových vysílacích sítí jim signál nepřevede do staršího standardu DVB-T. Programy vypínaného multiplexu 3 poté naladí v Přechodové síti 12 na kanálu 28. Tato síť obsahuje jak stanice multiplexu 3, tak i z multiplexu 2 a vybrané programy z Regionální sítě 8 (například nový zpravodajský kanál CNN Prima News). Později se tato přechodová síť rozdělí na dva finální multiplexy DVB-T2 s čísly 22 a 23, což umožní některé programy šířit v HD kvalitě (konkrétně půjde o hlavní kanál Barrandova či Seznam TV). Pro diváky to bude znamenat další spuštění automatického ladění programů, aby se jim do přijímače opět načetla aktuální programová nabídka.

Diváci, kteří dnes na Jihlavsku přijímají programy Novy, Primy, Barandova, Óčka, Šlágru a Seznamu z Přechodové DVB-T2 sítě 12 na kanálu 28, nyní nemusí nic dělat, protože tento kanál je finální a nebude se již měnit.

Prolaďování přijímačů čeká i diváky programů multiplexu 4 v Jihočeském kraji. Protože dnes končí vysílání Přechodové sítě 13, která tyto programy šíří ve standardu DVB-T2, je nutné, aby si je znovu naladili ve finálním multiplexu 24 na kanálu 30. Týká se to konkrétně diváků, kteří přijímají tematické kanály Novy (Nova 2, Nova Action, Nova Gold) a další programy ve standardu DVB-T2 z vysílačů České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch. Další přelaďování čeká diváky na Vysočině až koncem srpna. Pokud dnes vláda schválí nové termíny Technického plánu přechodu na DVB-T2, další vypínanou sítí DVB-T by měl být veřejnoprávní multiplex 1 České televize.

Jak by mohl vypadat upravený Technický plán přechodu na DVB-T2? Podívejte se na tabulky

Štítky