Diváci pozemní digitální televize, kteří si chtějí zachovat příjem tematických stanic Novy a dalších programů, musí přeladit svoje přijímače na nový vysílací kanál DVB-T2.

Tematické kanály Novy, ale také programy Prima Comedy Central, Joj family nebo CS Mystery, změní v noci na pondělí vysílací kanál na Orlickoústecku. Ve standardu DVB-T (multiplex 4) je už nebude možné naladit vůbec, v novém standardu DVB-T2 pak změní vysílací kanál ze současného 24 (Přechodová síť 13) na nový 21 (finální multiplex 24). Důvodem urychlení přechodu multiplexu 4 na finální kanál DVB-T2 je vzájemné rušení Přechodové sítě 13 a polského multiplexu 3 na kanálu 24. Provozovatel multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting, se proto rozhodl na východě Čech spustit multiplex 24 předčasně.

Multiplex 4 a Přechodová síť 13 se na ústeckoorlickém vysílači Andrlův Chlum odmlčí v noci mezi půl jednou a půl čtvrtou. Ve stejnou dobu operátor spustí na tomto vysílači multiplex 24. V noci na zítřek dojde také k vypnutí Přechodové sítě 13 na kanálu 24 na vysílačích Pardubice – Slatiňany a Svitavy – Hřebečov. Rovněž v těchto lokalitách odstartuje finální multiplex 24 na kanálu 21, ale původní multiplex 4 ve standardu DVB-T zde bude pokračovat ve vysílání až do 29. srpna. Stejná operace s vypínáním Přechodové sítě 13, multiplexu 4 a zapínáním multiplexu 24 proběhne v noci na úterý také v sousedním Královéhradeckém kraji.

Východní Čechy předčasně vypnou multiplex 4. Ale ne všude a může to přinést další rušení

Podrobnosti o změnách ve vysílání multiplexu 4, Přechodové sítě 13 a multiplexu 24 v Pardubickém kraji čtěte v zítřejším článku na serveru Televizníweb.cz

Štítky