UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI: Po více než půl roce aktualizujeme poslední část našich set-top boxových přehledů pro příjem českého DVB-T2. Zamířili jsme nad 5000 Kč.

Jsme v nejvyšší třídě, takže můžeme očekávat mnohé. Propracovanější a rozšiřitelná zařízení, klidně i o další tuner, lepší, ba přímo nejlepší obrazové a zvukové převodníky a také více HbbTV či seznamy do nichž můžete uložit neomezené množství kanálů.

Nejvyšší třída je zcela jiná, než levnější přijímače. Většina přístrojů je totiž modulárních, jak co do osaditelného hardwaru, tak co od softwaru, který je obsluhuje. Vy si pak zvolíte přijímač a pro něj si vyberete software (image) podle vaší úvahy. Tato skupina se liší i v tom, že vyladění přijímače může trvat déle a je k tomu třeba něco znát, mít na to čas a s obslužným softwarem si trochu vyhrát, což není pro každého.

Hledáte dobře vybavený set-top box s řadou možností? Podívejte se na přehled přijímačů mezi 2 000 a 5 000 Kč

Druhou, ovšem výrazně menší skupinou, jsou set-top boxy tradičního stylu, které zde zastupuje značka Technisat. Určeny už jsou pro většinového zákazníka, který nepotřebuje nic vybírat, upravovat a instalovat, ale dostane hotový přijímač s klasickým neměnným prostředím, který stačí jen naladit.

Je na vás, co zvolíte, přístup první pochopitelně vyžaduje nejen více zkušeností, ale také hračičkovského ducha.

Jak vidíte z tabulky, která je ke stažení na konci článku, ani jeden přijímač nemá certifikaci „DVB-T2 ověřeno“, takže dotaz na kompatibilitu s H.265/HEVC je vždy na místě. Situace se ale nyní zdá být výrazně lepší než před půl rokem a nekompatibilních přístrojů bylo naprosté minimum.

Za Opticum AX 4K UHD HD61 Combo zaplatíte 5290 Kč, je určen pro satelitní i pozemní příjem a mj. má i dvojici mechanik PCMCIA, CI+, pro přístupové karty k placenému vysílání.

Situace na trhu, co najdete v tabulce

Cenově se toho příliš od posledního přehledu z 18. 10. 2019 nezměnilo, klasicky s doprodejem některých výrobků ceny rostou, takže například VU+ Duo 4K Dual T2 zdražilo z 9.290 Kč na 10.400 Kč. Většina pohybu se ale odehrávála v řádu několika stokorun, s případnou změnou tunerového osazení, což je v této kategorii poměrně časté, může jít o částku kolem tisíce korun.

Co se příliš nevylepšilo, je stav Wi-Fi 5 (802.11 ac) a přístrojů tohoto typu je v tabulce vysloveně pár. O moc lepší není ale ani situace s Wi-Fi 4 (802.11 n) a frekvencí 5 GHz. Pokud se budete připojovat přes Wi-Fi, vybírejte opatrně. Mimochodem nenašli jsme jediný přijímač s nejnovějším Wi-Fi 6 (Wi-Fi ax), více se o novém značení Wi-Fi dozvíte zde.

Pokud si děláte zálusk na nějaký vyspělý set-top s příjmem pozemním, potažmo satelitním, která je vybaven pouze operačním systémem Android, nebo lépe Android TV, nejspíše nenajdete nic stejně, jako my. Tohle na trhu zcela jasně chybí a například i občas se vyskytující zařízení, jak jsme koupili, tak prodáváme, se dvěma operačními systémy (dual boot) z nichž jeden je Android, nejsou určeny pro běžného zákazníka.

Nejlevnějším přístrojem přehledu, který opět najdete ve formě tabulek ke stažení na konci článku, je Opticum AX 4K UHD HD61 Combo za 5290 Kč, nejdražším pak v podstatě audiofilský Dune HD Duo 4K za 27.990 Kč. Vysloveně na hranici je pak VBox Android TV XTi 4144 (4990 Kč), který tedy byl zařazen do přehledu STB do 5000 Kč.  Jeho recenzi najdete taktéž na Televizním webu.

Dreambox One Combo Ultra HD (7690 Kč) má dva operační systémy – Android 9.0 a DreamOS (Linux Enigma 2). I tak je ale prý pro zkušeného uživatele.

Přehled set-top boxů podporujících příjem DVB-T2/HEVC nad 5000 Kč, červen 2020

Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi. Jen mějte na paměti, že řadu přístrojů můžete zakoupit v několika tunery různě osazených verzích a že z nich tudíž uvádíme jen některou.

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2 nad 5000 Kč – červen 2020

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na recenze): set-top boxy, DVB-T2 nad 5000 Kč – červen 2020