Obavy televizních diváků z kolize dvou různých televizních sítí na shodném kanálu 24 se potvrdily. Polská veřejnoprávní televize doslova „smázla“ českou Přechodovou síť 13.

Bez možnosti příjmu tematických kanálů skupiny Nova dalších programů ve standardu DVB-T2 se od středy ocitli diváci ve východních Čechách. Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting, která jim je nabízela na kanálu 24, je totiž kompletně zarušená polským veřejnoprávním multiplexem 3, který začal vysílat na stejném kanálu z vysílače Jelenia Góra na vrcholcích Krkonoš. I když mělo být jeho vysílání směrem do Čech utlumené, maximální vyzářený výkon 100 kW si „poradil“ se všemi vysílači a dokrývači Přechodové sítě 13 tak, že její programy nyní nelze na území Královéhradeckého a Pardubického kraje naladit. Důvodem je posun harmonogramu přechodu na DVB-T2 v Česku o čtyři měsíce.

Polský vysílač Jelenia Góra – Sněžné jámy (Foto: Wikimedia Commons / Jacek Halicki)

Polsko je v právu, Digital Broadcasting má smůlu

Pokud by Česká republika postupovala podle původních termínů Technického plánu přechodu na DVB-T2, Přechodová síť 13 by ve východních Čechách ukončila vysílání na kanálu 24 již 29. dubna. Místo toho ale bude vysílat až do konce srpna a stejnou dobu si diváci budou muset počkat na start finálního multiplexu 24, který tuto přechodovou síť v DVB-T2 nahradí. Ti, kteří si budou chtít zachoval příjem programů Nova 2, Nova Gold, Nova Action, Prima Comedy Central HD, Joj family HD, CS Mystery, Relax, Rebel, TV Klenot, ABC TV, Galerie, TV1, Zak a Jihočeská televize, budou muset znovu naladit sítě DVB-T – konkrétně pak multiplex 4 na kanálu 45 a Regionální síť 7 na kanálu 50.

Situace je pro operátora Přechodové sítě 13 prakticky neřešitelná, protože kanál 24 připadl podle mezinárodních dohod a koordinací Polsku, jež na rozdíl od Česka termíny přechodu na DVB-T2 neposouvá. „Česká republika nepostupuje podle mezinárodně schváleného uvolnění pásma 700 MHz. Přechodová síť 13 stále vysílá na kanálu 24, který ovšem dle dohod od dnešní půlnoci patří Polsku. Proto došlo dnes v časných ranních hodinách k poměrně masivnímu vzájemnému rušení těchto sítí. Rušení se bude projevovat zejména u těch, kteří přijímají televizní vysílání z vysílače Černá hora a Chlum,“ konstatuje Aleš Pipek z Pardubic. Často jde i o diváky na Pardubicku, kteří by teoreticky mohli přetočit anténu na jih a přijímat Přechodovou síť 13 z vysílače ve Slatiňanech.

Vysílač Hradec Králové – Chlum (Foto: hkregion.cz)

Urychlí multiplex 4 přechod na DVB-T2?

Každopádně hlavní vysílač Přechodové sítě 13 pro Královéhradecký kraj – Chlum – je zarušený kompletně. Potvrzují to diváci z různých koutů východních Čech, například Jan Riegr z Přelouče: „V Přelouči je také po signálu. Nemám sice přesná data z měřicího přístroje, ale na přímo nasměrovanou „colorku“ na Chlum aktuálně nic použitelného nepřichází. Nic, co by televize na kanálu 24 zobrazila.“ Stejnou situaci potvrzuje i autor tohoto článku, který přijímá na jižním okraji Pardubic signál Přechodové sítě 13 ze severu z vysílače Hradec Králové – Chlum. Žádný program nelze zachytit, přijímač hlásí, že „Není signál“. Není divu. Přechodová síť 13 vysílá z Chlumu výkonem 10 kW, polský vysílač multiplexu 3 z lokality Jelenia Góra má 100 kW.

„Vysílač Jelenia Gora má k nám povolen v UHF pásmu ERP až 100 W, sám vysílač má ERP 100 kW, je to páteřní vysílač polské sítě. A je na hřebeni Krkonoš, tedy signál z něj, byť slabší, jde v polovině Čech,“ vysvětluje anténář Jakub Melín. „Poláci jedou podle plánu, u nás se to nesmyslně zastavilo. I když většina lidí v Královehradeckém kraji už je na přechod připravena, protože Černá hora už jede v DVB-T2. Že došlo k téhle kolizi je pro mne nepochopitelné a Poláci za to nemohou,“ dodal. Situací se zřejmě bude na žádost operátora Digital Broadcasting zabývat Český telekomunikační úřad, žádné jednoduché řešení však není na obzoru. Leda že by Digital Broadcasting urychlil přechod multiplexu 4 ve východních Čechách na DVB-T2, protože finální multiplex 24, který má nahradit jak multiplex 4, tak Přechodovou síť 13, využije stejný kanál 45, na kterém nyní vysílá multiplex 4.

Diváci DVB-T2 v Královéhradeckém kraji mohou mít od zítřka problémy s příjmem tematických kanálů Novy

Štítky