Patnáct týdnů dělí Českou republiku od vypnutí posledního vysílače DVB-T pro celoplošné pozemní digitální televizní vysílání. Přechodové multiplexy DVB-T2 mění kanály na finální.

Překvapení v podobě černé obrazovky čekalo dnes ráno na ty televizní diváky z Karlovarského kraje, kteří přijímají televizní signál pozemní cestou z klasických vysílačů a dosud si nepořídili nový přijímač DVB-T2. V noci na dnešek totiž v celém kraji přestal vysílat celoplošný multiplex 2, který šířil ve standardu DVB-T programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Stalo se tak necelé čtyři měsíce po původním termínu vypínání této sítě, který byl na poslední chvíli zrušen kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru. Včerejškem se tak znovu začal realizovat Technický plán přechodu na DVB-T2, který měl původně skončit již 29. června vypnutím posledního DVB-T vysílače multiplexu 3 u Valašských Klobouků ve Zlínském kraji.

Přechod na DVB-T2 den po dni: kdy se bude co vypínat a zapínat po změně Technického plánu přechodu?

Přelaďování přijímače nemine nikoho

Diváky nyní nečeká pouze vypínání vysílačů celoplošných multiplexů 1, 2, 3 a 4, ale také přelaďování přechodových sítí DVB-T2 na finální kanály. Tedy s výjimkou České televize, která tento proces již dokončila a v naprosté většině krajů zůstala na kanálu 26, na němž provozovala i přechodovou síť DVB-T2 (multiplex 11, který se přejmenoval na finální multiplex 21). A i ve zbylých dvou krajích (Ústecký a Jihočeský) již přešla v DVB-T2 na definitivní kmitočty. O dost složitější situaci má přechodová síť Českých Radiokomunikací, která se rozděluje do dvou finálních multiplexů DVB-T2. Během přechodu na nový vysílací standard sloužila Přechodová síť 12 primárně programům z celoplošných multiplexů 2 a 3 a nyní se bude rozdělovat na jejich pokračovatele, finální multiplexy 22 a 23.

Protože však multiplex 23 startuje takřka ve všech regionech později než multiplex 22 a zároveň později, než dojde k vypnutí Přechodové sítě 12, není nyní z obsahového hlediska mezi Přechodovou sítí 12 a multiplexem 22 žádný rozdíl. Obě šíří stejných 19 televizních programů a bude tomu tak ještě minimálně do 29. října, ne-li déle. Teprve ve chvíli, kdy na všech plánovaných vysílačích a dokrývačích odstartuje multiplex 23, se bude moci programová nabídka multiplexu 22 změnit, resp. z ní zmizí programy, které dosud šířil multiplex 3 ve standardu DVB-T. A ačkoli multiplex 22 nebo 23 využije ve většině regionů vysílací kanál po Přechodové síti 12, kvůli změně programové nabídky a také jinému kanálu u druhé finální sítě budou muset diváci opět přelaďovat své přijímače.

Jak se bude rozšiřovat program NASA UHD v pozemním vysílání DVB-T2 do dalších regionů ČR?

Finální sítě DVB-T2 přináší lepší pokrytí

Přelaďování se ostatně nevyhnou ani diváci multiplexu 4, jehož pokračovatel v DVB-T2, multiplex 24, často využije stejný vysílací kanál. To uvítají zejména diváci napojení na společné televizní antény (STA), které nebude nutné kvůli startu multiplexu 24 upravovat. Ale televizory nebo set-top boxy se přeladit musí, protože se bude měnit vysílací standard sítě i programová nabídka (kromě programů z multiplexu 4 přibydou i některé televizní stanice z Regionální sítě 7). Zkrátka, ať se nacházíte v jakémkoli kraji (snad s výjimkou Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje), opakovanému přelaďování se nevyhnete. Dobrou zprávou je, že díky tomu získáte některé nové programy, například NASA UHD, který vysílá v multiplexu 23 (ale k jeho příjmu potřebujete 4K/UHD televizor).

Finální sítě DVB-T2 také překvapí svým pokrytím, protože například multiplex 23 bude výrazně dostupnější než jeho předchůdce multiplex 3. Ten dlouhodobě využíval jen 13 základních vysílačů a dva dokrývače, ale v DVB-T2 bude mít stejně hustou síť vysílačů a dokrývačů jako končící multiplex 2 či Přechodová síť 12 a sesterský multiplex 22, tedy 26 základních vysílačů velkého výkonu a okolo 50 dokrývačů. Oproti éře DVB-T posílí i multiplex 24, který už minulý měsíc přidal zcela nový vysílač ve východních Čechách na rozhledně Černá hora a z Velkého Javorníku u Frenštátu pod Radhoštěm bude vysílat hned na dvou kanálech pro dva kraje s jinými vyzařovacími diagramy (zvlášť pro Zlínský a Moravskoslezský kraj). Česká televize se zase chystá zachovat takřka všech 90 dokrývačů z éry DVB-T, i když jich značnou část chtěla původně nadobro vypnout.

Kolik televizních programů ještě vysílá v DVB-T? V každém kraji přinejmenším 30, někde až 46

Štítky