Po Praze, Středočeském a Jihočeském kraji se prvního Ultra HD programu v české terestrice dočkají diváci v Plzeňském kraji, a to již za měsíc.

Láká vás sledování prvního Ultra HD televizního programu v pozemním digitálním vysílání, ale nenacházíte se v oblasti, kde již vysílá finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2, který obsahuje stanici NASA UHD? Možná se už brzy dočkáte. Příští měsíc pokryje multiplex 23 značnou část Čech v říjnu i Moravu. Jako první se dočkají od 5. srpna diváci v Plzeňském kraji. V tento den spustí České Radiokomunikace vysílání multiplexu 23 z plzeňského Krašova, o den později – 6. srpna – pak ze sušického Svatoboru a 11. srpna z domažlického Vraního vrchu. Hned poté přijde na řadu Karlovarský kraj, 12. srpna vysílač Cheb – Zelená hora a 13. srpna jáchymovský Klínovec. Společně s těmito základními vysílači i návazné dokrývače, které budou stejné jako u vypínaného multiplexu 2.

Aktuální pokrytí multiplexu 23 s programem NASA UHD (Zdroj: CRA)

Bez přijímače UHD ani ránu

Ústecký kraj se programu NASA UHD a celého multiplexu 23 dočká 19. srpna, a to z obou hlavních vysílačů, ústecké Bukové hory a chomutovské Jedlové hory. Hned poté 20. srpna bude následovat liberecký Ještěd a 26. srpna trutnovská Černá hora. Tím prázdninová expanze multiplexu 23 skončí, respektive se na měsíc přeruší, než 23. září tato finální síť DVB-T2 odstartuje v Pardubickém kraji na vysílači Krásné a na Vysočině na jihlavské Javořici. Na říjen pak připadne rozšiřování multiplexu 23 s programem NASA UHD na moravské kraje. Nejprve 1. října do Jihomoravského kraje na hlavní vysílače Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a Mikulov – Děvín, poté 7. října do Olomouckého kraje na jesenický Praděd a 14. října na oba ostravské vysílače Hošťálkovice a Hladnov.

20. října odstartuje multiplex 23 z Lysé hory u Frýdku-Místku, 22. října ze zlínské Tlusté hory a konečně 29. října z Ploštin u Valašských Klobouků. Mimo tyto termíny je možné NASA UHD naladit již od poloviny června z dokrývačů multiplexu 23 v Krkonoších (konkrétně ve Špindlerově Mlýně a Vrchlabí). Pro sledování programu NASA UHD však nebude stačit mít pouze televizor nebo set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Pokud tento přijímač nemá rozlišení 4K/UHD, nedokáže vysílání Ultra HD programu zpracovat. Diváci se tak budou muset spolehnout především na novější typy televizorů, které už z velké většiny mají rozlišení 4K (a nejmodernější dokonce už i 8K – tyto samozřejmě zvládnou zpracovat signál programu NASA UHD také).

Polská veřejnoprávní televize využije přechod na DVB-T2 ke vzniknu čtyř nových programů. Jeden bude ve 4K

Vysílání NASA UHD je dočasné, může kdykoli skončit

U set-top boxů je výběr UHD modelů výrazně nižší a cenově nejsou příliš vhodné (vyplatí se už spíše uvažovat o koupi televizoru). NASA UHD sice vysílá i prostřednictvím satelitu, kabelu a IPTV, v jejich případě si ale divák musí připlatit za službu, v jejíž nabídce se stanice nachází. V terestrickém vysílání je její příjem zcela volný a zadarmo. Nemusí tomu tak být ale dlouho. České Radiokomunikace od začátku označují terestrické vysílání NASA UHD v multiplexu 23 za pilotní a zaplnily jím volnou kapacitu v této síti. Jakmile se objeví klienti, kteří by si chtěli v této síti zaplatit programovou pozici, pozemní vysílání NASA UHD v České republice skončí. Nyní ale plní funkci určitého lákadla pro příjem televizního vysílání ve standardu DVB-T2, protože jde o skutečnou raritu.

O terestrickém vysílání v rozlišení 4K v současné době neuvažuje ani Česká televize, která jej v minulosti testovala právě s CRA. Případné dlouhodobější pozemní vysílání ve 4K totiž ČT podmiňovala získáním druhého multiplexu DVB-T2, který měl sloužit rozvoji regionů a také technickým inovacím, mezi něž patří právě i 4K rozlišení. O tento druhý multiplex ale ČT přestala usilovat poté, co přišla o vratky DPH za vybrané koncesionářské poplatky. Dokonce kvůli tomu musela změnit plány s regionálním vysíláním. ČT je do roku 2013 členem Ultra HD Fora, které založily CRA a do něhož vstoupil i Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) a další hráči z česko-slovenského trhu včetně satelitního operátora SES Astra. Ti pak testovali 4K vysílání na satelitu a v terestrice.