UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – V části regionu skončí i Přechodová síť 12, ovšem z Bukové hory ji bude možné přijímat až do 3. srpna. Od zítřejšího dopoledne pak na Ústecku odstartuje finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2.

Posledních pár hodin zbývá na koupi přijímače DVB-T2 těm divákům v Ústeckém kraji (ale i části středních Čech, Libereckého kraje a severní části Prahy), kteří dosud přijímají hlavní programy komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov na kanálu 58 v končícím standardu DVB-T. Minutu před dnešní půlnocí totiž ukončí hlavní vysílače Ústí nad Labem – Buková hora, Chomutov – Jedlová hora a návazné dokrývače vysílání celoplošného multiplexu 2, který šíří ve standardu DVB-T stanice Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Stejné programy lze již delší dobu přijímat z totožných vysílačů a dokrývačů v novém standardu DVB-T2 prostřednictvím Přechodové sítě 12 na kanálu 31. Ta se dnes odmlčí společně s multiplexem 2 na chomutovském vysílači Jedlová hora. Naopak z Bukové hory ji bude možné přijímat až do 3. srpna.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 2 v Ústeckém kraji:

Startuje multiplex 22, ale zatím bez finálního obsahu

Obě vypínané sítě, multiplex 2 i Přechodovou síť 12, od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2 (kanál 38), jehož programová nabídka bude shodná s vypínanou Přechodovou sítí 12 (pouze dočasně, do doby, než bude dokončen přechod na DVB-T2 v celé republice a poté se jeho obsah změní). Čtrnáctidenní souběh Přechodové sítě 12 a finálního multiplexu 22 na Bukové hoře zajistily České Radiokomunikace pro servisní firmy v Ústí nad Labem a Děčíně, aby stihly přeladit řádově stovky společných televizních antén (STA) na nový vysílací kanál. Jinak by diváci, kteří již přijímali hlavní programy komerčních televizí v DVB-T2 prostřednictvím STA, mohli přijít na nějakou dobu o signál. Podobný souběh v minulosti CRA zajistily v Praze a plánují ho například i v Brně.

Kromě hlavních vysílačů Buková hora a Jedlová hora se dnešní půlnoční vypínání multiplexu 2 dotkne i dokrývačů Děčín – Popovický vrch, Ústí nad Labem – Vaňov, Velký Šenov – Ječný vrch a Šluknov – vrch Pytlák. V těchto lokalitách by měla i po dnešku pokračovat Přechodová síť 12, protože primárním zdrojem signálu pro dokrývače je vysílač Buková hora. Finální multiplex 22 bude na dokrývačích spouštěn postupně od zítřka. Na diváky, kteří již přijímají televizní vysílání ve standardu DVB-T2, čeká zítra přelaďování přijímače. Na televizoru nebo set-top boxu budou muset spustit automatické vyhledávání programů, aby se jim načetl multiplex 22 na novém kanálu 38. Diváci v Ústí nad Labem, Děčíně a v dosahu dokrývačů Velký Šenov a Šluknov mohou s přelaďováním počkat až do vypnutí Přechodové sítě 12.

Ústecký region čeká v srpnu ještě jedno přelaďování

Přelaďováním přijímače si ovšem pomohou pouze ti diváci, kteří používají individuální vnitřní a venkovní antény. U společných televizních antén musí domácnosti počkat na přeladění STA, které provede profesionální firma. Teprve poté bude možné automatickým laděním získat přístup k nové vysílací síti. Jde o předposlední přelaďování v rámci přechodu celoplošných televizních sítí na standard DVB-T2 v Ústeckém kraji. První proběhlo koncem ledna a týkalo se programů České televize, začátkem února pak následoval multiplex 4 s tematickými kanály Novy a dalšími programy komerčních televizí. Jako poslední přejde na DVB-T2 celoplošný multiplex 3, a to zhruba za měsíc – 18. srpna. Oproti DVB-T bude tato síť v novém standardu vysílat nejen z hlavních vysílačů Buková a Jedlová hora, ale také z dokrývačů v Děčíně, Ústí nad Labem, Velkém Šenově a Šluknově.

Multiplex 23 umožní divákům v kraji přijímat první Ultra HD program v českém DVB-T2, dokumentární kanál NASA UHD. Ten však naladí pouze ti, co mají televizor Ultra HD/4K. Vysílání NASA UHD je pilotní a podle CRA může být kdykoli ukončeno. Operátor jím pouze využívá volnou kapacitu v síti, která je určena pro platící klienty. Jakmile tedy o vysílání v multiplexu 23 projeví zájem nějaká nová televize, šíření programu NASA UHD skončí. Momentálně lze tuto stanici v pozemním vysílání naladit v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji, a také z krkonošských dokrývačů multiplexu 23 ve Vrchlabí a Špindlerově Mlýně.

Usnadnění přechodu na DVB-T2: Přechodová síť 12 a multiplex 22 budou mít na Bukové hoře 14 dní souběh

Štítky