Přechod na DVB-T2 se chýlí i po přerušení ke konci. Valná většina domácností, alespoň v Čechách, má přeladěno, obchodníci s elektronikou si pochvalují obraty, divácké poměry mezi terestrickou, satelitem, kabelem a IPTV čekají na svá vyhodnocení.

Na situaci jedné rodiny v jednom podkrkonošském údolí jsme zdokumentovali, jak tento způsob „koronavirového“  přechodu byl poněkud podivný.

Ještě když Covid-19 neměl své jméno, jsem se v lednu domluvil v obci Prosečné na úpatí Krkonoš, že majitelům jednoho domku pomůžu s nastavením antény na finální multiplexy DVB-T2. Přechodové sítě jim do té doby fungovaly, protože si majitelé obstarali s předstihem certifikovaný přijímač na DVB-T2 Samsung UE40KU6072U, ale programy sledovali v původní DVB-T. Po spuštění finální sítě 21 České televize v lednu se však začaly objevovat problémy s nestabilním signálem s výpadky.

Při automatickém ladění se na televizor načetlo více polských (22) programů ze Sněžných jam než českých programů (15) z blízké Černé hory. Navíc české programy z finálních multiplexů 21 i 22 z Černé hory na 26. a 28 kanále byly s nižší intenzitou a s hodnotou MER pod 10 dB. Degradace byla zjevně způsobena odrazy od kopců vzhledem k tomu, že obec leží v údolí Malého Labe a projevily se tam ty samé problémy s příjmem jako ve městě Vrchlabí.

Za nouzového stavu si pomoc sám.

Následně pak došlo k vyhlášení nouzového stavu z důvodu koronaviru, kontakty s nečleny rodin mimo společnou domácnost nebyly povoleny, a tak se majitelé pokusili situaci řešit vlastními silami, jako např. aktivní plochou anténou (samozřejmě bez zlepšení kvality na zmíněném přijímači). Následně anténu typu X-color nasměrovali na vzdálený Ještěd a z vnitřního rozvodu odstranili nepotřebné rozbočovače, které tam byly zbytečně umístěny místní anténářskou firmou. Směrování na rovněž zastíněný Ještěd po přechodu na 26. Kanál v DVB-T2 však znamenalo nakonec opět příjem odraženého signálu se všemi důsledky pre-echa v kopcovitém terénu, takže příjem programů ČT zůstal nestabilní. Situace byla obdobná i v dalších oblastech Krkonoš a již od ledna se stala předmětem stížností diváků v blízkém Vrchlabí a Špindlu. Spektrum sejmuté i v těchto dnech ve Vrchlabí ukazuje silnou závislost síly signálu na místě příjmu.

Vrchlabí spektrum u Lidlu rozdíl stanovišť 40 m, červená: s výhledem na Černou Horu, modrá: Černá hora v zákrytu_všesměrová přijímací anténa.

Za zmínku stojí, že v analogové době tuto oblast pokrýval kromě Černé hory vysílač Medvědín a Špindlerův Mlýn 2 převáděče – Labská a Svatý Petr. Během jara došlo ke zkoordinování nových dokrývacích kmitočtů pro město Vrchlabí a Špindlerův Mlýn- parametry jsou v následující tabulce.

Tabulka vysílačů/dokrývačů malého výkonu pro města Vrchlabí a Špindlerův Mlýn (zdroj: ČTÚ)

Během června zahájily nové dokrývací vysílače ve Vrchlabí a Špindlerově Mlýně experimentální provoz. Jak plyne z map pokrytí, které jsme uveřejnili 13. 8., je údolí Malého Labe s obcí Prosečné v oblasti pokrytí mnohdy s přímou viditelností na dokrývač ve Vrchlabí, pod Žalým blízko střediska Bubákov. Nasměrování antény na domě v blízkosti kostela však přineslo jen zlepšení pro multiplexy 22 a 23 a zatímco síť  21 i nadále fungovala s výpadky.

Vysílač Žalý ve Vrchlabí Bubákov MUX 21, 22,23 (Foto:Václav Udatný)

Za účelem pořízení fotografií nových vysílačů jsem k nim koncem července zajel a provedl při té příležitosti v oblasti několik měření, ručním přístrojem Cryptobox Metrio s malou všesměrovou prutovou anténou umístěnou na střeše auta, případně v 1,5 m výšce nad zemí. Výsledky jsou uvedeny v tabulce.

Tabulka naměřených hodnot ve Vrchlabí a v obci Prosečné v údolí Malého Labe.

Překvapení na závěr

Měření, byť jednoduché, a spíš s náhodně vybranými lokalitami, vykazovalo hodnoty MER u sítě 21 výrazně horší, než u ostatních sítí, což je zjevně důvod, proč k výraznému zlepšení na přijímači na chytré 4K televizi Samsung (UE40KU6072U – model z roku 2017 s poslední aktuální verzí firmwaru) v obci Prosečné nedošlo.

Překvapením však pro mě bylo, když místo televizoru jsem na účastnickou zásuvku připojil „Neviditelný“ set-top box Strong SRT 82 s HDMI přímo do vstupu monitoru a programy ČT na multiplexu 21 fungovaly bez jakéhokoli problému s periodickým kostičkováním a vypadáváním obrazu i zvuku (a to i na rozhlasových programech ČRo). Tento problém by měl být vyřešen po 27. srpnu, kdy na shodném kanálu ukončí provoz 88 km vzdálený vysílač Krásné v Pardubickém kraji, který tak periodická rušení zjevně způsoboval.

Vysílač Labská u Hotelu Hromovka, Špindlerův Mlýn, MUX 21, 22,23 (Foto:Václav Udatný)

Mezi tím však v obci zavedla jedna společnost placenou službu televize přes IP, kde programy ČT je možné místo HbbTV přehrávat i z archivu, čímž předběhla opožděný kvalitní příjem bezplatného terestrického vysílání ČT. Tak majitelé objednali instalaci a základní TV balíček k internetu za necelých 100 korun měsíčně se závazkem na dva roky, ale nakonec s praktickým využitím asi jednoho měsíce v srpnu. Když k tomu připočítáme ještě zbytečný náklad na aktivní anténu, zaplatili majitelé uvedeného domku celkem 3000 korun jenom proto, že si včas zakoupili byť certifikovaný televizor, jehož tuner se ale nevyrovná správně s vícenásobnými/odraženými signály, přišel covid-19 a s tím spojené přesuny v harmonogramu přechodu na DVB-T2 a došlo k omezení sociálních kontaktů.

Na druhou stranu je ale nutno uvést, že obyvatelé patřili k většinové české populaci, která začala problém řešit, až když DVB-T vysílání bylo vypnuto a výhodu odzkoušení přechodových sítí v dlouhém období řádně nevyužili. Vzhledem ke  složitějšímu ovládání IPTV, stejně všechny ostatní programy ladili přes kvalitní signál multiplexů 22 a 23. Navíc bonusem z nových kanálů z vysílače ve Vrchlabí bylo, že mohli kvalitně na svém 4K televizoru s předstihem sledovat jediný UHD program NASA TV distribuovaný ve výborně fungujícím multiplexu 23 a využít tak konečně této vlastnosti zakoupeného televizoru.