UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Diváci v kraji budou moci na Ultra HD televizorech naladit jediný volně dostupný 4K televizní program v české terestrice, dokumentární kanál NASA UHD.

Pouhý den po Ústeckém kraji ukončí celoplošný televizní multiplex 3 pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T také v sousedním Libereckém kraji. Minutu před dnešní půlnocí se odmlčí na kanálu 60 z libereckého Ještědu, což je jediný vysílač multiplexu 3 pro tento region. Hned zítra nad ránem nebo nejpozději během dopoledne pak z Ještědu odstartuje finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2. Na kanálu 31 nabídne programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD. Diváci si budou muset kvůli této změně přeladit své přijímače: spustit automatické nebo ruční ladění set-top boxu nebo televizoru, aby se jim načetla aktuální programová nabídka.

Pokrytí vypínaného multiplexu 3 z vysílače Ještěd (Zdroj: CRA)

Společné televizní antény se nemusí přelaďovat

Přelaďování se bude týkat i těch diváků, kteří využívají společné televizní antény (STA). Správci domů ale nemusí znovu shánět servisní firmy kvůli úpravám STA, protože kanál 31, na kterém bude multiplex 23 vysílat, donedávna využívala Přechodová síť 12, která ve standardu DVB-T2 šířila programy multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8. Její obsah od konce července šíří finální multiplex 22, který z Ještědu vysílá na kanálu 28. Až do listopadu bude multiplex 22 obsahovat i programy, které šíří multiplex 23. Teprve poté v něm zůstanou výhradně stanice televizních skupin FTV Prima a Óčko, přičemž programy Primy budou ve vyšším rozlišení obrazu než v současnosti.

Jediný v Česku pozemně šířený Ultra HD program NASA UHD naladí pouze ti diváci, kteří mají televizor Ultra HD/4K. Vedle hlavního vysílače na Ještědu zahájí multiplex 23 vysílání také z dvou dokrývačů: Hejnice – Lázně Libverda a Frýdlant – U rozhledny (oba rovněž na kanálu 31). Kromě nich do libereckého kraje spadá i dokrývač Jindřichovice pod Smrkem – Hřebenáč, který přebírá primární signál z ústeckého vysílače Buková hora a šíří multiplex 23 také na kanálu 31. V sousedním Královéhradeckém kraji, kde multiplex 23 oficiálně zahájí vysílání koncem srpna, je již nyní tato síť zachytitelná z dvou krkonošských dokrývačů ve Špindlerově Mlýně a Vrchlabí.

Které kraje a jaké televizní sítě budou během srpna přecházet na nový standard DVB-T2?

Poslední krok v přechodu na DVB-T2 pro Liberecký kraj

Pro Liberecký kraj je vypínání multiplexu 3 a start multiplexu 23 posledním krokem v přechodu na DVB-T2. Po dnešku tak diváci v tomto regionu naladí ve starším standardu DVB-T už pouze několik regionálních televizních sítí, jejichž životnost je omezena do konce října letošního roku (pokud jim Český telekomunikační úřad neumožní pokračovat i po tomto datu a jejich kmitočty nejsou v pásmu 700 MHz, které se uvolňuje pro potřeby mobilních sítí nové generace 5G). Tečkou za druhou televizní digitalizací bude zmiňovaná proměna programové nabídky multiplexu 22, k níž dojde během listopadu letošního roku. Pokračující regionální sítě DVB-T pak nebudou muset povinně přecházet na nový vysílací standard, což neovlivní možnost jejich příjmu, protože přijímače DVB-T2 zvládají zpracovat signál DVB-T.

Multiplex 23 čeká v srpnu ještě start v Královéhradeckém kraji. V září se rozšíří do Pardubického kraje a na Vysočinu a během října pak na celou Moravu: 1. října do Jihomoravského kraje, 7. října do Olomouckého kraje, 14. října do Moravskoslezského kraje a od 20. října do Zlínského kraje. Mimochodem, předchůdce finální sítě 23, multiplex 3, bude ze všech čtyř celoplošných sítí DVB-T v Česku vypínat úplně poslední vysílač ve starém standardu. Půjde o Ploštiny u Valašských Klobouků, které se odmlčí 28. října. Hned následující den z tohoto vysílače odstartuje multiplex 23, pro který to bude rovněž spuštění posledního z plánovaných vysílačů či dokrývačů.

Štítky