Jsme kousek před vrcholem letošní kolekce, a to ve vyšší střední třídě. Ta už v podobě řady C81 nabízí 100 Hz obrazovku typu LCD (QLED), 10bitové barvy, řadu formátů obsahu s HDR a také zvuk od společnosti Onkyo.

Hned úvodem je třeba říci, že nepůjde o test, ale jen o takový první pohled na velmi rozměrný televizor, který se v domácích podmínkách obtížně zkouší. TCL nás proto pozvalo do nově zřízeného centra, které se už klube na svět v Praze Holešovicích v hodně zajímavých prostorách. Nicméně jsou tu bez klasického televizního příjmu, takže jsme televizor prověřovali přes IPTV/VoD a také přes testovací soubory na USB.

Řada C81, nebo také C815, je ke koupi, vedle zmiňovaných 65″, tedy 165 cm, i ve 140 cm (55″, 21.999 Kč) a 191 cm (75″). V tomto případě jde o TCL 75C815 a přijde na 49.990 Kč. Ze standardů pro přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR jsou tu k dispozici HDR10, HDR10+, HLG a Dolby Vision a televizor je má umět využít i v okamžiku, kdy sledujete nějakou video službu s kompatibilním obsahem, což jsme ověřili se službou Netflix. K dispozici je rovněž rozšířený barevný gamut (WCG) nicméně oproti nižší řadě C715 má „osmička“ pouze podsvícení v rámu, což je dáno i návrhem à la OLED (viz fotogalerie níže).

TCL 65C815 má bezrámečkový návrh (rámeček je pouze po stranách, jak je dnes zvykem) a má také kovové provedení s trochu jinak vyvedeným centrálně umístěným podstavcem, což vidíte ve fotogalerii níže; v předváděcí místnosti byl televizor na stěně.

K TÉMATU:

Důležitou změnou oproti C715 je zvuková lišta Onkyo s „basákem“ umístěným na zadní straně obrazovky, což jasně ukazuje úvodní fotografie. Audio systém zvládající i Dolby Atmos je typu 2.1 a vedle basového (20 W) používá dva stereo reproduktory na které zesilovač posílá po 15 wattech (středy a výšky). Ty vyzařují směrem k posluchači, což bylo v praxi znát i když výkon nebyl subjektivně tak vysoký, jak bychom si představovali. Možná to ale bylo dáno místností s hodně vysokým stropem a malým koutem v němž byl televizor umístěn (odrazy…).

TCL 65C815 obsluhuje operační systém Android TV 9, k dispozici je také zabudovaný Google Chromecast a dodávají se dva ovladače – „tyčinka“ známá z jiných modelů pracující pouze přes infra a inovovaný zjednodušený designový ovladač v kombinaci infra/Bluetooth, který vidíte na snímku níže.

Někde se dočtete, že televizor má také obraz v obraze, tzn. zdvojené tunery, což není pravda, stejně jako to, že umí zrcadlení obrazovky přes Wi-Fi Miracast. Naopak pravdou je, že zvládá Dolby Atmos i DTS-HD Master Audio, což jsme také v praxi ověřili a na zvuk to v tomto okamžiku mělo opravdu hodně značný vliv!

Detail zjednodušeného dálkového ovladače.

Dobré ovládání, menu s kolováním, kde to jde

Instalací a tříděním kanálů se zabývat nebudeme, nejspíše bude stejné, jako u C715. Podobné je i ovládání a také zmiňovaný „tyčinkový“ dálkový ovladač plus druhý zjednodušený byť ten je trošku odlišný (nijak zásadně).

Jak je u TCL zvykem, menu nastavení je výtečně rozděleno mezi menu televizoru a Google Androidu a takhle dobře to uvidíte málokde. V prvním (TCL) se nechá kolovat, v druhém (Google) nikoli a také se z prvního do druhého snadno dostanete. U Googlu obecně vzato najdete například verzi Androidu (zde 9), informace o Chromecastu, nebo úpravu drobností jako poloha, spořič obrazovky, atd.

Tzv. rychlé úvodní menu TCL, které je velmi snadno dostupné, nabízí obrazové a zvukové režimy, režim sport, volbu „pouze zvuk“ (obrazovka je vypnuta) a mj. také vstup do celkových nastaveni, včetně obrazu a zvuku. HbbTV je po instalaci vypnuto (pozor na to!), takže musíte do systemových nastavení, kde jde zapnout i herní režim. Jestliže se vám nechce čekat na probuzení z pohotovostního režimu, můžete sáhnout po volbě rychlého zapnutí, která, za cenu zvýšené spotřeby (neudává se), nastartujete televizor za pár sekund.

Přednastavených obrazových režimů moc není, zvukových je naopak celá řada (sedm). Televizor detekuje Dolby Atmos i Dolby Audio a vypíše to na obrazovce, podobně to funguje i u HDR10. Dolby Vision nám už ale neoznamoval, a to ani v Netflixu.

„Pokus o test“ ČT na přítomnost HbbTV 2.0 jsme tentokráte nevyzkoušeli (testováno bez pozemního či satelitního signálu), aplikace jako Lepší.TV, Youtube či Netflix pracovaly v pořádku, služba Rakuten TV tentokráte vypsala, že „nefunguje v naši zemi“ i když jindy se tak neupejpá.

Vyzkoušeli jsme rovněž zrcadlení obrazovky z mobilu a nutno říci, že zde pracuje pouze pres Google Chromecast. Na druhou stranu k tomu nepotřebujete firemní aplikaci T-Cast, která je navíc zbytečně složitá, a potvrdilo se to jak u mobilu Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0), tak u TCL Plex (Android 10). Kvalita propojení sice nebyla nijak vysoká, ale funkce byly v pořádku. Zde je třeba říci, že zkoušení zrcadlení na neznámé síti Wi-Fi je vždy sázkou do loterie, takže prosím berte slova o „nekvalitě“ s rezervou. Kdo ví, jak by to bylo jinde…

Co se týče mobilu Samsung S10 Lite (Android 10) s ním jsme se na televizor vůbec nenapojili stejně, jako se Sony Xperia XZ a Wi-Fi Miracast, který je zde certifikovaný.

Multimediální kompatibilitu nemá smysl u Androidu zkoušet, standardní VLC Player a další aplikace většinou zvládnou to, co jim naložíte, ale speciálně VLC má poslední dobou problémy s titulky ze serveru, což jsme ale v tomto případě nemohli vyzkoušet. Interní aplikace si však výborně poradila například i rozlišením Ultra HD (4K), extra kvalitní nahrávkou ve Full HD (22 Mb/s) a její kvality prověřilo i HDR10 byť bylo podáváno (pro autora článku) trochu málo detailně v temných scénách a trochu více ve scénách přesvětlených. Tohle je ale hodně individuální, takže to rozhodně není výtka.

Celkově vzato je formátová kompatibilita v případě zabudovaného přehrávače výborná, nekoná se například DivX 5, naopak jede XviD, FLAC HD, atd. Při krátkém zkoušení se nedařilo nastavit externí titulky do češtiny, ale prý by to jít mělo.

Domovská nabídka televizoru.

Jaký je? Budí dobrý dojem nejen u obrazu

HbbTV není po instalaci spuštěno, pro někoho bude problémem možná i to, že chybí USB 3.0. Je také třeba se smířit s podsvícením diodami LED v rámu, což někdy bylo znát a otázkou je, jak by působil poměrně silný (na televizor) zesilovač v běžných domácích podmínkách. V prostoře kde byl zkoušen, byl někdy výkonnostně trochu nedostatečný, zvukové podání bylo ovšem velice dobré, ale tohle se za dané situace s čistým svědomím zhodnotit nedá. Znát bylo to, že dosti záleží na zdroji a i když bylo třeba zesilovač vytočit nad tři čtvrtiny kupodivu prakticky nebylo cítit zkreslení.

Obrazově je pak TCL 65C815 velmi slušné (posuzováno z IPTV a videa z USB) a výborné bylo i resamplování z nízkých rozlišení a nízkého datového toku. Solidní bylo i barevné podání i když tady bychom měli být, díky absenci živého televizního vysílání, opatrní. Mimochodem zajímavá je věta z návodu říkající… „Nepoužívejte dlouhodobě režim zobrazení s černými pruhy po obou stranách obrazu (například formát 4:3), protože může dojít k trvalému poškození televizní obrazovky.“

Celkově vzato, po velmi krátkém osahání, působila C815 s LCD QLED vyrovnaným a spolehlivým dojmem. U Android TV je ale nejdůležitější sladění hardwaru a softwaru, což se v daném okamžiku posoudit skutečně nedá. Těžko také říci, jak by se chovala zvuková lišta Onkyo v domácích podmínkách, resp. jak by se choval zabudovaný zesilovač. V předváděcí místnosti sice působil výkonnostně slaběji, ale dobrému dojmu, který jsme z televizoru to moc neubralo.

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI: