Nová celoplošná síť DVB-T2, která nahradila vypnutý multiplex 4 a Přechodovou síť 13, má lepší pokrytí než její předchůdkyně v DVB-T.

Vyššího pokrytí než v DVB-T dosáhla po přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 celoplošná síť pro pozemní televizní vysílání společnosti Digital Broadcasting, multiplex 24. Oproti DVB-T totiž operátor spustil několik nových vysílačů. Ve východních Čechách jde o lokalitu Trutnov – Černá hora rozhledna, na severní Moravě o Frenštát pod Radhoštěm – Velký Javorník, který dosud vysílal pouze pro Zlínský kraj a nově šíří signál multiplexu 24 na samostatném kanálu i pro Moravskoslezský kraj, ve středních Čechách pak dokrývač Kamýk nad Vltavou. „K dnešnímu dni jsme dosáhli u multiplexu 24 pokrytí 90,5 procenta území a 96,2 procenta obyvatel, což je 10 047 243 diváků v České republice,“ uvedl Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting.

Operátor však plánuje další rozvoj sítě. „K dalšímu zvyšování pokrytí připravujeme již nyní vysílací technologie v nových lokalitách,“ ujistil Roztočil. Například v Moravskoslezském kraji by měl multiplex 24 spustit nový vysílač na Lysé hoře na kanálu 45 a další dokrývač v Jablunkově, kde ještě není určen vysílací kanál. I po zvýšení pokrytí z 95,8 procenta populace, které měl multiplex 4, na dnešních 96,2 procenta u multiplexu 24 má síť Digital Broadcasting nejmenší dosah ze všech čtyř celoplošných multiplexů DVB-T2. Sítě provozované Českými Radiokomunikacemi se v pokrytí obyvatel pohybují okolo hodnoty 99 procent.

ČT a multiplex 4 dnes vypínají poslední vysílače DVB-T v Česku. Programy těchto sítí naladíte už jen v DVB-T2

Štítky