UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Tematické kanály Primy, Barrandova a další komerční televize ukončí minutu před půlnocí vysílání ve standardu DVB-T z vysílače Praděd.

Další region dnes završí druhou televizní digitalizaci a vypne vysílání poslední celoplošné sítě pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. V Olomoucké kraji dnes minutu před půlnocí ukončí vysílání multiplex 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV a Rádio Proglas. Odmlčí se na vysílači Praděd, odkud vysílá na kanálu 51 nejen pro Olomoucký, ale i část Pardubického a Moravskoslezského kraje. Ze stejného vysílače lze programy multiplexu 3 již delší dobu naladit i v novém standardu DVB-T2, a to na kanálu 28 v multiplexu 22 (do konce září na stejném kanálu vysílala Přechodová síť 12 se stejným obsahem jako nynější multiplex 22).

Přibude dokrývač ve Zlatých Horách

Skutečnou náhradou za multiplex 3 ale bude finální multiplex 23 v novém standardu DVB-T2, který odstartuje zítra nad ránem na kanálu 31. Obsahovat bude programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD. Tematické kanály Primy a Óčko zůstanou po přechodu na DVB-T2 v multiplexu 22. Novu a Novu Cinema, stejně jako všechny programy Barrandova, TV Noe a TV Seznam bude možné dočasně do listopadu naladit v DVB-T2 dvakrát – nejen v novém multiplexu 23, ale i v multiplexu 22, z něhož odejdou příští měsíc, po vypnutí všech zbývajících vysílačů celoplošných sítí DVB-T v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Poté by programy Primy měly zvýšit rozlišení ze standardní na téměř HD kvalitu.

Multiplex 23 jako nástupce multiplexu 3 dokryje území Olomouckého kraje i jedním dokrývačem ve Zlatých Horách na Biskupské kopě. České Radiokomunikace ho spustí ještě v průběhu tohoto týdne na kanálu 31. Multiplex 23 tak bude mít v Olomouckém kraji totožné pokrytí jako multiplex 22 nebo jako míval již vypnutý multiplex 22, což je podstatné zejména pro programy skupiny Nova a hlavní kanál Barrandova, které se v éře DVB-T2 přesouvají do multiplexu 23. Pro diváky tato změna znamená, že si zítra budou muset přeladit své přijímače a buď automaticky nebo ručně aktualizovat dostupnou programovou nabídku, aby se jim do televizoru nebo set-top boxu načetla nově spuštěná síť. Pokud však nemají televizor Ultra HD/4K, nenaladí program NASA UHD, respektive z něj uslyší pouze zvuk.

Pokrytí multiplexu 3 z vysílače Jeseník – Praděd (Zdroj: CRA)

STA nastavené už od příjmu Přechodové sítě 13

Diváci, kteří jsou připojeni na společnou televizní anténu (STA), se musí ujistit, zda je jejich STA upravena pro příjem televizního vysílání na kanálu 31. Pokud ji v minulosti nechali upravovat pro příjem přechodových sítí DVB-T2, kanál 31 by měli mít doplněný, protože na něm do 1. září letošního roku vysílala Přechodová síť 13 s programy celoplošného multiplexu 4 a Regionální sítě 7. V opačném případě musí majitel nebo správce domu objednat servisní firmu pro úpravu STA – doplnění nebo přeladění kanálové vložky na kanál 31. Dobrou zprávou je, že pro diváky v Olomouckém kraji jde o vůbec poslední přelaďování přijímačů nebo úpravu STA. Během následujícího měsíce se jim sice budou vypínat ještě Regionální sítě 7 a 8, ovšem v jejich případě to bude bez náhrady – většina programů z těchto sítí již přešla do celoplošných mutliplexů DVB-T2.

Multiplex 3 nyní čeká vypínání v posledních dvou krajích na Moravě. 13. října ukončí vysílání v Moravskoslezském kraji, 21. října z vysílače Zlín – Tlustá hora a 28. října z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny, což bude zároveň úplně poslední vysílač celoplošných sítí DVB-T, který se bude v České republice vypínat. Následující den se přechod na DVB-T2 završí spuštěním multiplexu 23 z vysílače Ploštiny u Valašských Klobouků. Následně v listopadu ještě dojde k úpravě programové nabídky multiplexu 22, v němž zůstanou výhradně programy televizních skupin FTV Prima a Óčko. Tuto síť čeká už jen jedno zapínání, a to 22. října ve Zlínském kraji. O den dříve v tomto regionu přestane vysílat multiplex 2 a Přechodová síť 12.

Televizníweb.cz aktualizoval mapy pokrytí finálních sítí DVB-T2, zejména pak multiplexu 23

Štítky