Dělá se ve 140 cm (55″, 42.990 Kč) a 165 cm (65″, 69.999 Kč). Provedení je klasické, tedy z části tenoulinké a s „hrbem“. Kupodivu se ale dodává se dvěma nástavci na kovové nožičky. To pokud by vás posazení obrazovky až pomalu na skříňku neuspokojovalo. Což by také nemělo!

Je vidět, že jsme ani zdaleka nebyli jediní, kdo kritizoval podivný nápad posadit obrazovku televizoru necelé dva centimetry nad skříňku tak, že pod ni nedáte ani ruku, tak maximálně prsty. Na dvě kovové nožičky tedy nyní buď přidáte hodně plochý člen přes který ho prošroubujete do panelu (to jsou zhruba ty 2 cm) nebo člen podstatně vyšší. Vše je samozřejmě kovové a precizně zpracované. Jen se možná trochu zapotíte při montáži, protože přijít na to o co jde, vám možná také nějakou chvíli zabere.

Nejnižší v řadě letošních novinek (nad ní je OLED855, OLED865 a OLED935 se zvukem od Bowers & Wilkins a Ambilightem po všech čtyřech stranách) nabízí systém osvětlení pozadí televizoru, Ambilight (po třech stranách), výtečný obrazový procesor P5 obohacený o systém umělé inteligence (AI) a také například Wi-Fi 5 a USB 3.0. Rozlišení klasicky hodně lesklé obrazovky je Ultra HD (4K), k dispozici je standardní tunerová sada, zesilovač s celkovým výkonem 50 W (RMS) a reproduktory vyzařující směrem dolů. Na zadní straně je pak ještě umístěn basový reproduktor (zjednodušeně řečeno) a rozložení je 2x 10 W pro středy a výšky a 30 W pro subwoofer.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Philips? Tady si můžete vybrat.

Novinkou je DTS Play-Fi (více najdete zde), které zajistí, v případě kompatibilního produktu na druhé straně, přehrávání audia třeba v jiné místnosti, nebo klidně i venku na terase či balkóně. Produktů zatím není moc, ale poměrně rychle nabíhají a systém prý skutečně funguje i když je otázkou, co ještě nabízí vedle „multiroomu“.

Vše koření podsvícený dálkový ovladač s opět přepracovaným rozložením a ne všechno je u něj ideální k čemuž se také dostaneme.

Stručnější recenzi najdete na digirevue.cz.

Kde se přepnete do TV vysílání? V nabídce Home nikde…

Marketing TP Vision poněkud zešílel, takže je to ještě horší než obvykle. Ale vezměme to postupně…

Krabice je naštěstí dělána správně, takže shora vyndáte propriety, pak zdola vyndáte plastové úchytky a celou krabici z televizoru vysunete. Uchopit ho opět bohužel není za co, takže nezbývá než hodně velká opatrnost, pracovat pokud možno pouze s „hrbem“ s elektronikou a konektory a minimálně dva lidi, chytit ho za spodek a hrb a přetočit. Pokud ho chcete dát na nožičky, což byl náš případ, je nutné nepokládat ho na plocho, ale otočit vzhůru nohama a posadit třeba na koberec. Pak přišroubujete nožičky s vybraným nástavcem (vyšším či nižším), televizor stejnou cestou otočíte a položíte na místo.

Rozhodně ho neberte za pár milimetrů tenkou obrazovku a raději přemýšlejte, zda si na takovouto montáž vůbec troufnete, protože se pohybujete příliš blízko okraje propasti; nikdo neuvádí, kolik OLED je poškozeno při montáži a dopravě, ale věřte, že jich je dost a dost.

Domovská nabídka hned po instalaci. Jak vidíte, nikde se tu do televizního vysílání nepřepnete.

Pák následujte klasicky dlouhá instalace Android TV, naštěstí můžete tu a tam něco přeskočit, nechat si to na potom, a dostat se tak co nejdříve k vytouženému výbornému obrazu (výborný skutečně je). Třídění naladěných kanálů uděláte pouze přes „oblíbené položky“, fyzickým přesunutím to nejde.

Největší problém vás čeká hned po instalaci. U TP Vision si zjevně řekli, že televizor už není určen k příjmu televizního vysílání a aniž by na to majitele po instalaci jakkoli upozornili (!!!) skončí v domovské nabídce Android TV v níž ale chybí ikona pro přepnutí do televizního vysílání.

Hned po instalaci tak máte v podstatě jen jedinou možnost – najít na dálkovém ovladači zasuté tlačítko TV (proč jsou vstupy a výstupy blíže OK je skutečně nepochopitelné!), protože z domovské nabídky se do tuneru tlačítkem Zpět nedostanete. „TV“ pak slouží zároveň jako Exit, ale nefunguje to vždy, takže…

Tzv. Rychlá nabídka představuje poněkud zmatené nakupení vzájemně nijak nesouvisejících položek. Jak sami vidíte, je tu i zcela zbytečná instalace kanálů (kolikrát ji děláte?) a například i neméně zbytečná Kolekce Philips TV, což jsou vybrané doporučené aplikace.

Ovládání bez kolování

Rozložení dálkového ovladače není ideální, tlačítko „TV“, které je zapotřebí rozhodně častěji než vstupy a výstupy, by si zasluhovalo lepší místo a byla by tu možná i další probírka (zejména zbytečné tlačítko s „motýlem“, či co to vlastně je). Kurzorový kříž s OK uprostřed je opět jiný a oproti minulým letům málo zapuštěné OK se špatně nahmatává.

À propos tlačítko „TV“. K našemu překvapení nefungovalo v řadě aplikací, jako například HBO GO, u Skylink Live TV pak vyvolalo seznam právě vysílaných pořadů. Někdy nešlo použít dokonce ani hlouběji v menu nastavení.

Co se týče tlačítka OK, to v tuneru vyvolávalo seznam naladěných kanálů (je tu i speciální tlačítko List ovšem umístěné zcela vpravo dole), v multimédiích a v aplikacích při puštěném videu fungovalo jako Play/Pause.

Přímé tlačítko vyvolání menu nastavení, resp. rychlé úpravy obrazových a zvukových voleb tu není a musíte přes tzv. Rychlou nabídku (ikonka ozubeného kolečka s listem se třemi čárkami). Tady ovšem na prvním místě například úpravu obrazových režimu nenajdete a musíte až do volby Častá nastavení. Z nepochopitelných důvodů je tu ale například aktualizace firmwaru či ladění tuneru, což potřebujete jednou za uherský rok. V dlouhé nabídce se opět nedá kolovat.

Kontextové tlačítko „+“ naštěstí zůstalo zachováno a vyvoláte přes například funkci obraz v obraze (což je ve skutečnosti obraz v grafice – viz dále) a teletext, vypnout si také můžete HbbTV na daném kanálu, což může být v budoucnu užitečné. Bohužel tu chybí zejména vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku a nenajdete ho ani v Rychlých nastaveních kam nově přibyl Ranní budík (probouzení s televizorem). Ten spolu s funkcí Ambisleep (usínání s televizorem) patří k letošním novinkám.

Menu nastavení je u TP Vision děláno výtečně! Rozděleno je na dvě. Jednak tu je vlastní menu televizoru s obvyklými volbami zvuku, ladění, obrazu, atd. a jednak menu Google Android TV, kde je toho v podstatě minimum (úložiště, verze Androidu, poloha, atd.). Ten je tu ve verzi 9.

Programová nabídka se vypíše pro osm stanic, jestliže na nějakém pořadu vydržíte déle, objeví se podrobnější popisek.

EPG bez obrazu i zvuku, bezproblémové HbbTV

TP Vision stále trvá na velmi jednoduché programové nabídce, která je horší než u většiny konkurence, protože ta nabízí jak obraz, tak zvuk.

Tady se vám objeví pořady pro osm kanálů, které se stahují většinou na pozadí pro všechny pozemní multiplexy najednou. V EPG se výtečně přechází na další den a také si v něm můžete zadat upozornění na pořad. Televizor se pak dokonce z pohotovostního režimu i probudí.

Pseudotest České televize na přítomnost HbbTV 2.0 už byl naštěstí zrušen, takže se jím nemusíme zabývat a vy se jím nemusíte stresovat, protože ho váš nový přístroj nezvládl (to ale žádný, který jsme kdy měli). Jinak běžné „červené tlačítko“ pracovalo bez jakýchkoli potíží, televizor má zabudováno HbbTV 2.0, které si povolíte (nebo nikoli) v rámci dotazu při instalaci. Jak bylo řečeno, vypnout si ho také můžete pro daný kanál kdykoli přes kontextové menu. My jsme vyzkoušeli zejména HbbTV u hlavních televizních skupin, a to včetně navázání po reklamě, pokud byla (Nova, Prima), nebo například po změně kvality (zejména ČT). Vše fungovalo jak mělo…

Aplikací je u Android TV hodně a vyzkoušeli jsme například HBO GO, Lepší.TV, Pohádky a Skylink Live TV. Všechny fungovaly zcela bez problémů, co se týče šetřiče obrazovky, bude to nejspíše věc televizoru, nikoli problém aplikace. Kompletní přehled nabídky aplikací pro televizory Philips (a další značky) najdete v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu se zde odehrává pouze přes Google Chromecast, Wi-Fi Miracast tu není, takže počítejte s tím, že se napojíte jen s některými telefony, byť používají stejný (spíše podobný) operační systém. V případě Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10) tak napojení klaplo, u Samsung S10 Lite (Android 10) nikoli. Navíc Sony, na rozdíl od Plexu, zvládl i roztažení videa na celou obrazovku televizoru.

Takovéto hlášení se objevilo těsně před tím než si televizor během TV vysílání z ničeho nic spustil čistění obrazovky od „ulpělých“ artefaktů. Než našinec přijde na to, co se děje, už je v tom…

Co se týče zabudovaného Bluetooth 4.2 obousměrné spojení se bohužel nepodařilo navázat ani s jedním z výše jmenovaných mobilů i když bylo párování oznámeno (oficiálně vzato fungovat ani nemá). Opačný směr, tedy na reproduktor (mohli by to být nejspíše i sluchátka), jsme vyzkoušeli s výtečným Sencor Sirius SSS 6400N (test tady) a tohle už fungovalo. Jak ale bylo řečeno, tento televizor Bluetooth repro systém v podstatě nepotřebuje. Škoda jen, že se zvukový výstup dá přepnout pouze na jedno zařízení a druhé se vždy odmlčí.

Multimédia u Androidu smysl zkoušet nemá, co se týče obsahu ve 4K a toho s vysokým dynamickým rozsahem (HDR), drobné výpadky byly v prvním případě maximálně při náběhu souboru, což je ale obvyklé. Obsah s HDR10 byl podáván na přesvětlených scénách slušně a poměrně zřetelně, na zatmavených s méně detaily než autorovi vyhovuje. To je ale trend posledních zhruba dvou let.

Televizor sice nemá zdvojené tunery, ale je tu novinka z Android TV 9, které Google a TP Vision říká „PiP“, tedy obraz v obraze. Ve skutečnosti jde ale o obraz v grafice a televizor tak umí poslat náhledové okno aktuálního TV kanálu domovské nabídky a také do do kompatibilních aplikací. V menu nastavení v části Správa aplikací pak můžete vidět, které z těch nainstalovaných to jsou. V našem případě šlo například o Lepší.TV a VLC Player, ale už nikoli o HBO GO či Skylink Live TV.

V praxi vše funguje tak, že zvuk jde stále z okénka s TV vysíláním a vy se tak můžete pohybovat třeba v domovské nabídce nebo v aplikaci a pořád ho vidíte a slyšíte. Jakmile ale v aplikace spustíte nějaký pořad, náhledové okno zmizí a přehrává se video z aplikace. Pokud máte náhledové okénko v domovské nabídce a znovu z ní vstoupíte do televizního vysílání, okno aktuálního kanálu se zvětší na celou obrazovku.

Tlačítko Info („i“, apod.) tu není, tyto informace vyvolává buď šipka vlevo, nebo volba v kontextovém menu.

Jaký je? Obrazově i zvukově výborný

Televizor nabízí bezesporu velmi kvalitní obraz a také slušný zvuk, který vás nejspíše udeří do uší hned po prvním zapnutí. Kupodivu i přesto, že reproduktory směřují do podstavce a někdy se tak může zdát trochu utlumený. Občas se jen stávalo, při nižším objemu video souboru, resp. datovém toku, že byly pozorovatelné drobné potíže při rychlejším pohybu. Znát to bylo třeba i na IPTV/VoD.

Ovládání je takové jaké je. I když se Android TV od verze osm dosti vylepšil, někdy dokáže být poněkud nepříjemný. TP Vision to omezuje jak to jen jde a naštěstí stále drží oddělená menu nastavení. Navíc je velmi příjemné, že pokud do nich jdete přes domovskou nabídku, ozubené kolečko vás nejprve zavede do menu Philipsu, kde je jak obraz a zvuk, tak třeba síť, kanály, atd., Teprve z něj se pak dostanete do menu nastavení Googlu, které je zde navíc hodně zkrácené. Bohužel TP Vision nejde tak daleko, jak by bylo zapotřebí, takže zapomeňte na kolování, a především na lépe uspořádané funkce typicky v tzv. Rychlé nabídce, kde jsou jednak naprosto zbytečné věci a jednak naopak chybí zejména rozumná možnost vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Volba z neznámých důvodů není ani v kontextové nabídce a najdete ji, společně například s přepnutím audio výstupu, až v tzv. Častých nastaveních, což znamená docela dost operací s dálkovým ovladačem. Pro rozhlasové vysílání, nebo používání přijímače tímto způsobem, tenhle televizor právě vhodný není. Vadilo nám i to, že zapuštění tlačítka OK, resp. jeho odlišení od kurzorových kláves, není příliš zřetelné a někdy jsme tak při snaze nahmátnout ho poslepu (ovladač se rozsvítí až při prvním stlačení nějaké klávesy) tápali.

S výše uvedeným souvisí i někdy nespolehlivé chování šetřiče obrazovky, což je u OLED dosti zásadní. Zajímavé také bylo chování funkce pro čistění obrazovky od tzv. ulpělých artefaktů. Dělá se automaticky, manuální volbu pak najdete v menu nastavení v části Obraz a Více nastavení. Jednou se dokonce stalo (podruhé to bylo v HBO GO), že televizor při běžném TV vysílání, oznámil, že si potřebuje obrazovku vyčistit a na deset minut v podstatě vypnul přijímač. Navíc se oznámení o ukončení celé operace stále neobjevovalo, takže jsme raději čekali ještě déle a tohle by mělo být uděláno podstatně lépe! Mimochodem problém se šetřičem obrazovky zmizel u aplikace Lepší.TV. Ta to i zde měla uděláno spolehlivě, a to i na rozhlasových stanicích. Ostatní zkoušené aplikace to nechávaly na televizoru a ne vždy se tudíž zabudovaný šetřič objevil. Hodně lesklá obrazovka také někdy zapříčiňuje ne zcela ideální pohled, ale tady záleží na konkrétních podmínkách instalace.

Abychom si rozuměli. Philips 65OLED805 je výborný televizor, o tom žádná! Než si ho pořídíte, pokud tedy máte zájem, měli byste vědět o jeho omezeních. Určen je tak především pro ty, kdo nehrají hry a neposlouchají rozhlasové vysílání. Primárně se tedy dívají na vysílání televizní nebo používají takovou aplikaci IPTV/VoD, která se o šetřič obrazovky postará sama. Hodit se ale bude všem, kteří dokáží zmiňované potíže jednoduše hodit za hlavu a orientovat se jen na dobrý obraz a zvuk. Externí audio lištu tenhle televizor v podstatě nepotřebuje.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i zvuk, stabilní operační systém, velmi nízká spotřeba v pohotovostním režimu, Ambilight, kompletní systémy HDR
  • PROTI: ne zcela spolehlivý šetřič obrazovky, občasné samovolné zapínání režimu čistění obrazovky, na úvodní liště domovské nabídky po instalaci chybí ikona pro přepnutí do TV vysílání, Bluetooth bez příjmu audio signálu, nespolehlivě se chovající tlačítko TV