Levná novinka s Android TV 9.0 přichází na český trh ve dvou velikostech – 127 cm (50″) a 140 cm (55″) – a pokud přemýšlíte, zda je to opravdu Strong a opravdu Android TV, nemusíte. Podle Googlu nyní od malých a menších značek uvidíme ještě více přijímačů s tímto operačním systémem, takže…

Za televizor s úhlopříčkou 127 cm, který jsme dostali zapůjčen, zaplatíte 10.499 Kč a vzhledem k úhlopříčce a použitému operačnímu systému se nacházíme hodně blízko dnu celé nabídky. Televizory s tímto osazením jsou totiž na Alza.cz ke koupi mezi 9.500 Kč a 16.000 Kč. A to si k tomu můžete připočítat kovové nožičky a dva dálkové ovladače se dvěma sadami baterií. Televizor tak má už od počátku něco navíc, a to není v této úvodní kategorii zvykem. Ostatně dnes se naprostá většina „chytrých“ přijímačů dodává pouze s jednou „dálkou“ a u nejsilnějších masových značek často v kompaktní velikosti (Samsung, LG…).

Tradičně hodně lesklá obrazovka pracuje s plošným podsvícením, frekvencí 50 Hz, 10bitovými barvami a WCG, tedy rozšířeným barevným gamutem. Ze systémů přehrávání obsahu s vysokým dynamickým kontrastem je tu základní HDR10, televizní HLG už nikoli. Počítejte také s tím, že je tu pouze Wi-Fi 4, a to na frekvenci 2,4 GHz. To je daň za nízkou cenu. Udáváno je také Bluetooth i když bez dalších upřesňujících parametrů.

Za větší úhlopříčku 140 cm zaplatíte 11.990 Kč a jak vidíte, rozdíl je minimální. Výbava a vlastnosti by měli být stejné.

Nijak překvapivá instalace Android TV, komplikovanější třídění kanálů

Balení je standardní, počítejte se spoustou zcela zbytečného plastu na lesklých částech televizoru a dokonce i u ovladačů, které jsou navíc v kvalitních pytlíčcích, takže to vůbec nebylo zapotřebí.

Základní sestavení televizoru spočívá ve čtyřech šroubech ve dvou nožičkách, které bohužel jdou namontovat libovolně, takže si musíte nějak poradit. Šrouby jsou, jak je u levných přijímačů zvykem, vruty, takže na nějakou častější montáž demontáž to opravdu není.

Instalace televizoru jako takového je už poplatná operačnímu systému Android TV i když můžete některé věci přeskočit, abyste se rychleji dostali k televiznímu příjmu (to je Androidu často komplikovanější). Připojení přes Wi-Fi vždy vyžadovalo heslo, provoz s Wi-Fi směrovačem (routerem) Strong Dual Band Gigabit Router 1200 se kterým momentálně testujeme, byl bezproblémový. Na závěr sice skončíte v domovské nabídce na ikoně Netflixu (klasika, banky mu stále rady půjčují), naštěstí hned vedle je ikona TV vysílání, takže nic nehledáte a neřešíte. Televizor můžete pochopitelně provozovat i bez aplikací, pokud je chcete, je třeba se připojit ke Google Store.

Jinak je zajímavé, že instalace TV přes mobil opět nedopadla a Googlu se ji stále nedaří udělat pořádně. Proč to nemůže být tak jednoduché, jako třeba při propojování na HBO GO nebo na Skylink Live TV?

Pozemní televizní stanice byly po naladění umístěny od čísla jedna, rozhlasové kanály od 3000 (trochu to připomíná Sony) a nejen z EPG se do těch druhých dostanete i přes televizní stanici umístěnou na první pozici.

Třídění kanálů se vyvolá přes jedno z menu nastavení (tři vodorovné čárky) a následně vidíte, že můžete kanály přesouvat, vkládat, mazat a dokonce i zaměňovat. Ne vše ale na dané verzi firmwaru fungovalo a zprovoznit se vůbec nepodařilo přesouváni stanice. Vždy se také pracuje pouze s jedním vybraným kanálem, což je škoda.

Dva dálkové ovladače v ceně – kompaktní a plný. Škoda, že se nepodařilo základní rozložení udržet stejné a že EPG není lépe dostupné. U toho většího se také velmi špatně vysouval kryt baterií.

Zajímavé ovládání, vyvolání seznamu stanic přes šipku vlevo

Dnes jen k málokterému tzv. chytrému televizoru obdržíte dva dálkové ovladače. Tady ano a můžete si tudíž vybrat. V základních funkcích jsou prakticky stejné, tlačítek je ale na kompaktním výrazně méně a hlavně tu chybí EPG. To zde ale takový problém není k čemuž se ještě dostaneme. Bohužel Strongu se na obou ovladačích nepovedlo udržet základní tlačítka kolem kurzorového kříže s OK uprostřed stejná, což je pochopitelně hodně nepříjemné. Zřejmě se počítá s tím, že buď budete využívat jeden nebo druhý a nikoli občas ten a občas onen.

Oba ovladače jsou infračervené, oba můžete používat vedle sebe, aniž by bylo zapotřebí cokoli připojovat. Oba také vidíte na snímku výše. A protože OK seznam stanic nevyvolá (dává něco jako Info + malé menu kde je EPG, jazyk zvuku, DVB titulky atd.), při prvním pohledu to může vypadat pomalu katastrofálně. Navíc tlačítko List je dosti daleko od OK, EPG zase nešikovně zasuto až pod Zoom a u kurzorového kříže je zcela zbytečné tlačítko vstupů a výstupů, které je zapotřebí jednou za čas; to mluvíme o větším ovladači. Všechno je lehce řešitelné, až na vstupy a výstupy, ale ty máte i v domovském menu.

Seznam naladěných kanálů daleko šikovněji vyvoláte šipkou vlevo a náběh je neuvěřitelně rychlý, což ostatně platí i o EPG! Programová nabídka se pak dá dobře vyvolat přes dvojí stlačení OK. Tohle je vymyšleno dobře, byť v jiném stylu než je obvyklý.

Tím se dostáváme k menu nastavení, které si ostatně každý výrobce televizoru s o. s. Android TV řeší sám a trochu jinak. Někdo se zcela spoléhá na Google, jiný má většinu svého a v podstatě jen systémové věci od Googlu a další to různě kombinuje. Právě tohle je případ Strongu, který to ale nabízí ještě trochu jinak. Celkově vzato je tu totiž dokonce menu s úpravou nějakého nastavení čtyřikrát, tedy pokud počítáme menu Googlu‚ které najdete na tlačítku domečku (domovská nabídka) a naopak nepočítáme nabídku na OK přes níž svižně vyvoláte hlavně EPG.

Tři různá menu (foto výše + menu Google Android TV) jsou dobře vidět na klasickém dálkovém ovladači: pod ozubeným kolečkem najdete jakousi zastřešující nabídku (kanály, vstupy/výstupy, obraz, zvuk či HbbTV), menu se základním nastavením televizoru, kde jsou typické funkce jako obraz, zvuk, kanály (včetně třídění), pak najdete na tlačítku se třemi vodorovnými čárkami. U tlačítka s nápisem Smart objevíte přímé volby, jako vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, časovače či přepnutí do obrazového nočního režimu. Tohle je hodně chytře udělaná nabídka toho nejdůležitějšího a v podstatě tu chybí jen přepnutí zvukového výstupu (pokud byste měli něco externího).

Aplikace, nastavení Googlu, další vstupy a výstupy a také vstup do tržiště aplikací Google Store najdete v domovské nabídce. Mimochodem je zajímavé, že pokud v televizním vysílání, což u Androidu není nic jiného než další aplikace, zmáčknete Zpět, objeví se dotaz, zda nechcete aplikaci ukončit. Tohle jsme ještě u přijímače s Android TV neviděli…

Programová nabídka se stahuje po vstupu na další pozemní multiplex, podrobnější informace k pořadu se sami objeví poté, co na něm chvíli vyčkáte. Vyjetím přes číslo kanálu 1 se dostanete na rozhlasové stanice.

Rychlé EPG, ale bez upozornění na pořad, bezproblémové HbbTV

Programová nabídka je slušná i když bez náhledového videa. Nicméně jak vidíte, ukáže se na celé obrazovce a navíc zvuk jede na pozadí. Co je ještě příjemnější, při vstupu ani při odchodu se nepřeruší, a to zvládá málokdo! Co tu bohužel chybí, je upozornění na pořad, skok na další den se provádí velmi jednoduše.

Po EPG se můžete volně pohybovat, podrobnější popisek k pořadu, včetně času začátku a konce, se objeví automaticky pokud na některém zůstanete déle. Pořady jako takové se stahují po vstupu na pozemní multiplex.

Poněkud nemilé je zasunuté tlačítko EPG, které by mělo být hned u kurzorového kříže. Nicméně můžete ho vyvolat i tak, že zmáčknete OK a hned to opakujete, protože nabídka EPG je tu rovnou vysvícena. Bude to nejspíše pohodlnější a rychlejší, než tlačítko na „dospělém“ ovladači hledat. Ostatně na tom kompaktním je to jediná možnost, protože tu vůbec není.

HbbTV bylo na jednu stranu povoleno hned po instalaci a běžně například u ČT, FTV Prima či Seznam.cz TV pracovalo. Na stranu druhou – ve volbě nastavení (ozubené kolečko) bylo vidět, že povoleno není. To zjevně byla chyba „příznaku“.

Bluetooth je jednosměrné, výtečný Bluetooth reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) nezklamal a jeho spousta profilů zjevně funguje. Nejinak tomu bylo při zrcadlení obrazovky, které ovšem pracovalo pouze přes Google Chromecast, takže pokud vás mobil neumí…

Už upravená nabídka na tlačítku domečku. Občas se v ní sice objevovaly nevyžádané vodorovné lišty, ale to je zjevně politika Googlu, který chce něco vnutit. Ikona Live TV, přes kterou vstoupíte do TV tuneru je běžně na druhé pozici, jsou experti (Philips), kteří ji tady už vůbec nemají…

Výborná aplikační kompatibilita, která si nijak nezadá se známější konkurencí

Vedle u nás obvyklých a hodně rozšířených aplikací, jako jsou HBO GO, Lepší.TV, Pohádky a Skylink Live TV, jsme tentokráte nainstalovali i více dalších dostupných aplikací, přece jen bylo třeba u této novinky tuto oblast více prověřit. Například tak došlo i na DVTV, Telly, Markíza Plus, TV Seznam, Počítání pro děti a Youtube Kids. Všechny aplikace pracovaly, u Telly je přístup (sladění s účtem) komplikovaný a bohužel až na vyžádání (nemáme ho), takže tady šlo jen o instalaci a základní spuštění¨. To samé platilo u T-Mobile TV Go. Pokud jde například o O2 TV, to na této platformě (Android TV) vůbec není.

HBO GO – po stažení aplikace do televizoru se ke svému účtu připojíte velmi jednoduše přes mobilní telefon a ani není tak třeba „cvakat“ aktivační webovou adresu. Stačí totiž jen na mobilu aplikaci spustit, jít do nastavení HBO GO a dát aktivovat nové zařízení (služba by už také mohla změnit nápovědu…)

Jinak aplikace po řadě hodin provozu fungovala bez viditelných problémů, tedy pokud mezi ně nepočítáme v poslední době se ztrácející „rozkoukané“ pořady, což ale jde napříč platformami a už se to řeší. I Lepší.TV jela bez potíží jak v televizní, tak v rozhlasové části, včetně nahrávek a úpravy kvality. Stejně jako skoro všude jinde i zde je možnost vybrat si mezi různou obrazovou kvalitou, kompresí H.264 a H.265, včetně volby vůbec HEVC nepřehrávat. V průběhu testování se však ukázalo, že pokud nebyla řádně ukončena a vyskočilo se z ní třeba jen tlačítkem domečku jela na pozadí dál a někdy se pak objevovala hlášení s nabídkou její zastavení, jindy nešla chvíli opětovně spustit. Všechno se ale vyřešilo v okamžiku, kdy jsme ji začali řádně ukončovat a tak by se to mělo dělat.

Další z u nás hojně rozšířených aplikací, Skylink Live TV, jsme taktéž zkoušeli déle než je běžně zvykem, a to zejména skvělém francouzském seriálu Černý baron (a to nám říkají, že jsme zkažení komunismem a nemůžeme „správně chápat“ demokracii…).

Zprovoznění bylo opět ukázkové a stačilo se jen mobilem připojit k domácí Wi-Fi, spustit aplikaci v níž jste připojeni na účet a foťákem (objektivem) pouze ukázat QR kód (proč to tak nedělá třeba Telly?). Skylink to má uděláno výtečně a funkčně!

Ve službě následně byla pouze potíž se zobrazením lišty s naposledy přehrávanými pořady, ale i zde to poslední dobou zlobí na různých platformách. Zjevně problémy s nárůstem sledovanosti…

Populární aplikace Pohádky byla zcela bezproblémová (tentokráte úplně), a to včetně jejího vyhledání na Google Store (některé jiné by mohli vyprávět…) či změny kvality videa za pochodu.

Pokud máte zájem o některé další aplikace, podívejte se do našeho speciálního článku na toto téma. Strong tu sice zmiňován není, ale jsou tu jiné televizory s Android TV.

Stav po zmáčknutí tlačítka Info. Přes jedno z menu nastavení ale můžete vyvolat i další informace o kanálu, včetně jména multiplexu, kvality příjmu, atd., atd.

Jaký je? Na první pokus naprosto překvapivý!

Multimédia nemá příliš smysl u Android TV zkoušet i když VLC Player bohužel „nezklamal“ ani zde. Dříve bezproblémové externí titulky ze serveru jsou tak říkajíc v háji a přehrávač většinou tak maximálně zvládne interní, a to ještě jen někdy. Jak může někdo zničit dobrý program?

Zabudovaný přehrávač videa byl nepřehledný a byl určen jen pro práci s médiem na USB. Právě přes něj byla zkoušena i s rozlišením Ultra HD (4K) a byla přehrávána výborně. Pouze na začátku se poměrně často projevovalo drobné škobrtnutí, což je ale naprosto běžné i u televizorů daleko dražších.

Obsah s vysokým dynamickým rozsahem v HDR10 byl podáván nad míru obvyklou, a to kupodivu nejen na přesvětlených scénách, ale citlivě (pro oči autora – tohle je vždy hodně subjektivní) byl nastaven i v případě zatmavených detailů (trochu výraznější podání, které mi více sedí). V této souvislosti je třeba ještě dodat, že musíte počítat s tím, že televizor nezvládne souborový systém exFAT, ale naštěstí je tu NTFS.

Obrazově, a konec konců i zvukově, jde televizor hodně nad rámec ceny a třídy a platí to i o úrovni resamplování z nízkých rozlišení, pohybové ostrosti a podání barev. I to je překvapivé!

I když je ještě třeba opravit některé špatné, či legrační, překlady (např. Životní prostředí – Domov nebo Obchod) a mj. také chybnou volbu u HbbTV říkající, že je vypnuto a přitom pracuje, pro první přiblížení je to vskutku výtečné!

Mnozí ocení dva dálkové ovladače v ceně i když ten zjednodušený je se všemi obvyklými neřestmi, jako absence barevných tlačítek a tlačítka pro EPG, které ale naštěstí jiným způsobem vyvoláte dosti svižně. Tohle je ale vždy něco za něco!

Celkově vzato Strong SRT 50UC7433 překvapil a překvapil hodně! Nejde jen o to, že tu je nový a zajímavý přístup k ovládání, ale i to, že obrazová kvalita je na velmi levný přijímač nad míru dobrá, a to samé platí i o zvuku.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, dva dálkové ovladače v ceně, Android TV sladěný s hardwarem a s vysokou aplikační kompatibilitou, snadné vypnutí obrazovky (velmi vhodný pro poslech rozhlasu přes DVB), zjevná snaha o lepší ovládání (výsledky tu jsou – vyvolání kanálů, rychlé EPG), ale…
  • PROTI: …bez kolování, rozložení tlačítek obou ovladačů není v klíčových místech stejné, v EPG chybí upozornění na pořad, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz