UVNITŘ GALERIE – Novinka je složena z panelů o kterých jsme již psali, je bez rámečku a momentálně se v podobě tzv. The Wall dodávala prakticky výhradně pro firemní účely. Instalována je u nás ve studiu CNN Prima News.

Obrazovky s technologií MicroLED se řadí po bok LCD (tekuté krystaly) a OLED, ale světlo nevyzařují na organické bázi, nýbrž ho zajišťují skutečné LED žárovky ve vysloveně miniaturizované podobě. Obrazový bod, pixel, je tak složen z červené, zelené a modré LED žárovky a takto je vytvářena celá obrazovka. S dalšími informacemi vás odkážeme na níže uvedený článek.

Unikátní LED Wall v CNN Prima News přímo září. Pracuje totiž se zcela novým principem obrazovky

Televizory Samsung MicroLED (úhlopříčka zřejmě 110″, tj. 279 cm, rozlišení 4K) mají stát přes 100 mil. wonů, tedy přes 2 mil. Kč, a nejprve se budou prodávat v Jižní Koreji; vlastně jsou tam už od 10. prosince 2020 v předprodeji. Celosvětové uvedení Samsung plánuje na jaro 2021 a s prodejem, bez bližšího upřesnění, zatím počítá v USA, na Středním Východě a v Evropě.

Připomínáme, že obrazovka typu MicroLED se skládá z malých modulů ze kterých se dají sestavit libovolné pravoúhlé tvary, takže televizor nemusí být nutně obdélníkový, ale může mít třeba tvar „T“ nebo „U“. Výrobce pak MicroLED hodně věří a prohlašuje, že „má potenciál stát se příštím zlatým standardem zobrazovacích technologií“.

Samsung MicroLED 2021.

A jaký je rozdíl mezi dnes nabízenou firemní The Wall a „domácí“ MicroLED? To první je určeno pro firemní potřeby a na to se zaměřuje například i konstrukce modulů. V této souvislosti si také musíme uvědomit, že komerční panely pracují třeba 20 hodin denně, 7 dnů v týdnu, což je o několik řádů více, než televizor v domácnosti.

Samsung rovněž oznámil, že pokračuje v prodeji televizorů s obrazovkami LCD QLED s úhlopříčkou 98″, tedy 249 cm. Ten přijde na asi 70.000 USD, což je podle současného kurzu něco málo přes 1,5 mil. Kč.

Korejský výrobce ve 3. čtvrtletí 2020 prodal 2,33 mil. televizorů s obrazovkami LCD QLED a prodej v letošním roce má o něco málo přesáhnout 5 mil. kusů.