Ministerstvo průmyslu a obchodu prodloužilo lhůtu pro podávání žádostí o příspěvky na vybavení zařízení sociálních služeb pro příjem pozemní digitální televize ve standardu DVB-T2.

O čtyři měsíce prodloužilo ministerstvo průmyslu lhůtu, po kterou budou moci zařízení sociální péče žádat u místně příslušných krajských úřadů o účelové dotace na nákup přijímačů a úpravy společných televizních antén pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání v novém standardu DVB-T2. Původně mohla zařízení sociální péče podávat žádosti do konce března 2021, nově tak bude možné činit do konce července 2021. Prodlužuje se i doba platnosti Programu podpory vybavení zařízení sociálních služeb prostřednictvím finanční podpory kraje v souvislosti s přechodem na vysílací standard DVB-T2, a to až do konce roku 2021 (původně měl program skončit 30. června 2021).

„S ohledem na aktuální vývoj virové nákazy Covid-19, přijatá preventivní opatření v ČR a v souvislosti s konáním podzimních krajských voleb a následným ustanovením nových zastupitelstvech v krajích rozhodlo Ministerstvo průmyslu a obchodu o změně termínu podání žádosti,“ vysvětlilo MPO. Program jako takový probíhá od 1. ledna letošního roku a zahrnuje již dvě výzvy. Na první však reagovalo příliš málo subjektů, protože zařízení sociální péče řešila spíše problémy v souvislosti s první vlnou pandemie koronaviru. MPO proto koncem letošního léta vypsalo druhou výzvu, kterou nyní ještě prodloužilo.

Kraje mohou rozdělit dalších 20 milionů korun na nákup přijímačů DVB-T2 pro zařízení sociální péče

Provozovatelé zařízení sociální péče mohou v rámci programu získat finanční prostředky na nákup se-top boxů, televizorů a úpravu společných televizních antén. Náklady se jim proplácí zpětně na základě doložených výdajů a maximální možné částky jsou určeny podle počtu lůžek daného zařízení. Dotace poskytují jednotlivé kraje, kterým je následně proplatí MPO.