V klasicky malém a bohužel i lehkém balení tu máme multimediální přehrávač kombinovaný s příjmem nového pozemního standardu s kompresí H.265/HEVC. Aplikace DVB-T2 sice pracuje výborně, ale zbytek Androidu na tom až tak dobře není.

Za 1.999 Kč dostanete dvojici ovladačů (standardní plus mini klávesnice s dotykovou destičkou à la Tesla TEA-0001), oficiální Android 9 s přístupem na Google Store a také kabel HDMI. Zabudovány jsou 2 GB RAM, čtyřjádrový procesor Amlogic S905D a grafika Mali-450 jdoucí až rozlišení Ultra HD (4K), které je také na příjmu z tuneru DVB-T2/HEVC. Ověřili si to jsme na skvělé stanici NASA UHD a Maxxo ji na výstupu HDMI umí i resamplovat na nižší rozlišení Full HD.

Jak vidíte, základ určitě není špatný a pro provoz typu, jaký se zde předpokládá by měl více než postačovat. Nicméně je třeba zdůraznit, že vše obsluhuje mobilový operační systém Android 9, nikoli „televizní“ Android TV, jako například u v tomto ohledu výtečně se chovajícího VBox XTi 4144.

Multimediální přehrávač se set-top boxem Tesla TEH-500 míří na běžného zákazníka

To má minimálně jednu výhodu (cena) a několik nevýhod. Tou hlavní je možná nekompatibilita s řadou aplikací určených pro tzv. big screen, tedy velkou obrazovku televizoru, ale s tím musí kupující počítat stejně, jako s chybějící certifikací Googlem, která přijímač nejen prodraží, ale i protáhne dobu jeho uvedení na trh. Vedle toho ještě musíte oželet zejména digitální optický audio výstup, takže nic pro vlastníky domácích kin, zesilovačů či A/V receiverů.

Mějte také na paměti, že příjem televizního vysílání u Androidu zajišťuje samostatná aplikace zvaná DTV ze které můžete kdykoli vyskočit, což v tomto případě jde až příliš snadno (při zmáčknutí Exit je vysvíceno ukončení, což je pochopitelně špatně). Takováto aplikace už ovšem chybí pro HbbTV, ale tu nenajdete žádného set-top boxu s Androidem. Vynahrazuje vám to řada lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, což zde kupodivu znamená i ČT.

Instalace nulová, excelentní třídění kanálů

Instalace tu žádná nebyla, jen se na domovské obrazovce objevilo hlášení, zda chcete naladit tunery DVB. Před laděním nic nenastavíte a nic nenastavíte ani potom, takže se musíte obejít například i bez možnosti napájet anténu. U video výstupu neupravíte ani poměr stran obrazu (ani posléze v menu nastavení), což může být někdy vidět. Už proto není Maxxo DVB-T2 Android Box pro každého. Typ stanic k ladění ale vybrat jde (všechny, jen televizní, jen rozhlasové) a pokud si vyberete „všechny“, ukládají se zvlášť televizní a zvlášť rozhlasové, a to od čísla jedna. Třídění pak provedete obvyklým způsobem například přesunutím na novou pozici, či zařazením mezi oblíbené (FAV). Nejlepší na tom je, že můžete přesunout více stanic najednou a dokonce si mezi nimi i na přeskáčku vybírat! Tohle skoro nikdo neumí a hodí se to i u DVB-T2.

V případě využití jako multimediálního přehrávače je třeba myslet na to, že souborový systém exFAT přijímač neumí, naštěstí je tu ale NTFS, takže můžete na USB flash nahrát i velké soubory. To je důležité i proto, že při spolupráci se síťovým serverem nastaly různé potíže.

Dva ovladače v ceně, potíže i přesto

Dálkové ovladače jsou tu dva a ten s dotykovou destičkou je obdobou bezdrátové mini klávesnice Tesla TEA-0001 o které jsme vás už informovali a kterou už nějaký využíváme pro testování set-top boxů a televizorů nejen s Androidem. Dodaná verze se ale v některých okamžicích chovala výrazně hůře a například si pletla pohyb jedním prstem po dotykové destičce se dvěma prsty a tedy s posunem celé stránky. Také popojíždění po nabídkách v některých aplikacích bylo nevyzpytatelně a občas při prosté činnosti typu zmáčknutí tlačítka mini klávesnice náhle ukončila přehrávání pořadu a samovolně z něj vyskočila. V některých případech se pak ani s pomocí tradičního kompaktního ovladače nepovedlo aplikaci zvládnout, jako třeba Skylink Live TV.

Klasický ovladač má výborné rozložení, seznam naladěných stanic se vyvolává OK a blízko něj najdete jak vstup do menu nastavení a Exit, tak EPG a Info. Poblíž jsou také barevná tlačítka, která potřebujete dnes často i v některých aplikacích (u mini klávesnice nejsou). Mínusem je pak umístění tlačítka Home (domov, domeček) zcela bokem, nefunkční bylo překvapivě tlačítko DTV poblíž OK, které asi mělo původně přímo vyvolávat aplikaci pro televizní příjem. Za povšimnutí ještě stojí TV/Radio zcela vpravo dole, která přepíná na příjem rozhlasových DVB kanálů. Bohužel se v tomto okamžiku nespouští žádný šetřič obrazovky, takže pokud máte plazmu, nebo OLED…

Vyvoláte-li seznam naladěných stanic, možná stejně jako v našem případě uvidíte, že visí na obrazovce až do odvolání a sám se neztratí. I to vypovídá o tom, že firmware potřebuje dotáhnout.

EPG se zvukem, aplikace s problémy

Jak bylo řečeno, „červené“ tlačítko tu nemáme, takže pojďme rovnou k programové nabídce. Ta je i se zvukem, který se překvapivě při spuštění nepřeruší (při odchodu už ano), obraz běží na pozadí. Jak vidíte ze snímků, ukáže se neobvykle vysoký počet stanic, pořady pak vždy pro jednu z nich a na dlouhou dobu dopředu.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál zároveň způsobí změnu v tuneru. Pokud se na pořad necháte upozornit, možná dopadnete jako my. Jednou upozornění do domovské nabídky, přehrávání multimédií či aplikace IPTV/VoD prošlo a pak hodně krát nikoli. V praxi to ovšem použitelné příliš není. Spolehlivěji fungovalo jen v okamžiku, kdy jsme aplikaci pro příjem televizního vysílání neukončili.

V den kdy byl set-top box instalován se z tržiště Google Store nedalo stáhnout zhola nic, včetně aplikací jako HBO GO či Skylink Live TV. Druhý den se vše jakoby zázrakem proměnilo a najednou už obchod fungoval. Posléze sice ještě několikrát zazlobil, ale s trochou trpělivosti se aplikace stáhnout daly i když jsme si několikrát museli pohrát s řetězcem zadávaných znaků (ubrat, přidat…). Ale to na Google Store není nic neobvyklého a přijímač za to nemůže.

Maxxo Android Box sice už má některé aplikace předinstalované, ale pro běžného zákazníka je tu snad jen Youtube a některý z přehrávačů videa, kterých je tu několik. Ten v hlavní nabídce, kterou upravit nelze, se jmenuje „Video přehrávač“ a jde jen o přejmenovaný správce souborů. Dát do hlavní nabídky slušný Media Center by bylo určitě lepší.

À propos je tu i klasicky obtížně ovladatelné Kodi, které pro velkou většinu zákazníků přijatelné nebude stejně, jako obecné IPTV v podobě StbEmu.

Jak bylo řečeno, naštěstí se už další den naše obvyklá sada aplikací nainstalovat dala (HBO GO, Lepší.TV, Pohádky, Skylink Live TV, Youtube Kids…) a k velkému překvapení dokonce i s ČT iVysílání, které už hodně dlouho k dispozici nebylo. A kupodivu většinou i fungovalo i když s klasickým ovladačem při posunu po časové ose zlobilo, s klávesnicí už to bylo v pořádku.

Stáhnout se daly také byly aplikace ČT24 i ČT Sport. Bohužel někdy v živém vysílání stačilo pohnout kurzorem ve snaze provést běžnou operaci a přehrávání bylo samovolně ukončeno, což se dělo i v jiných aplikacích než ČT.

V drtivé většině z nich ovládání obstarala kombinace klasického ovladače a mini klávesnice. Bez ní se tu neobejdete i přesto, že má své vlastní problémy. Třeba v HBO GO či Youtube Kids se s klasickým ovladačem nedostanete ani přes úvodní nabídky.

Lepší.TV po nedávném rozsáhlém výpadku opět jela jako dříve, tedy naprosto v pohodě, a to včetně rádií. Spolehlivý šetřič obrazovky v tomto okamžiku tvořil obvyklý čas a jméno stanice, nově pak i jméno interpreta a dokonce i název skladby, což je vysloveně příjemné! Daleko lepší je nyní i přechod na další seriálový díl, který je udělán podstatně logičtěji.

Pohádky fungovaly i při změně nastavení vysílací kvality, škoda stále špatně udělaného třídění seriálových dílů. Jinak vedle Krtečka a Pata a Mata tu najdete i výtečný seriál Byl jednou jeden…

Youtube a Youtube Kids taktéž fungovaly, druhá aplikace je v úvodní fázi stále poněkud náročnější a propracovat se přes složitou dotazovací část zabere nějaký čas.

Skylink Live TV před nedávnem rozšířil možnosti přihlašování (zřejmě řada lidi nezvládala prosté vyfocení QR kódu…), ale tady nic takového nehrozilo. Aplikace ve verzi 7.0.4 vyžadovala přihlášení přístupovým jménem a heslem. U těch novějších už stačí jen přihlásit se na mobilu a sejmout QR kód. Jinak aplikace jela jak měla.

HBO GO byste klasickým ovladačem ani neaktivovali a i zde se ukazuje, že Maxxo, na rozdíl od většiny ostatních, udělalo s kompletní dodávkou správně, byť jisté doladění zapotřebí určitě bude. Zajímavé také bylo, že aplikace vyžadovala přístupové jméno i heslo a nikoli rychlou a výborně udělanou aktivaci přes mobil. Následně se ukázalo, že není v poslední verzi 5.12, nýbrž 5.9.4, která to neumožňuje, jiná se ke stažení nenabídla. Možná proto po stlačení OK na obou ovladačích aplikace z právě přehrávaného pořadu zcela vypadávala.

K zrcadlení obrazovky z mobilu nebo z tabletu je použit systém Wi-Fi Miracast a jeho ikonu najdete hned po instalaci v základní nabídce. Vyzkoušeli jsme ho se Samsung S10 Lite (Android 10),
Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10).

Sony má Miracast certifikovaný, nicméně po připojení se objevilo hlášení, že „Výstupní zařízení nepodporuje HDCP….“, takže nebylo možné přehrávat nic jiného, než například vlastní fotografie. U TCL Plex už to bylo bez problémů, displej byl ale při přenosu stále zapnut, kvalita videa byla více než slušná a blížila se úrovni zdroje.

Nejlépe se choval Samsung, který si sice výstupní plochu na mobilu na výšku zmenšil, ale na televizoru dokázal video roztáhnout na celou obrazovku. Pak si displej mobilu přepnul do černé a zobrazil na ní ovládací prvky díky nimž například můžete přehrávání videa na TV snadněji zastavit.

Set-top box zvládá HDMI (CEC), příkazů je jen pár: zapnutí funkce jako takové, současné zapnutí a vypnutí zařízení a změna jazyka. V případě napojení na plazmový televizor Panasonic VT20 fungovalo zapnutí, vypnutí už nikoli.

Zobrazení po zmáčknutí tlačítka Info. Poprvé se ukáží informace na spodní lince, při druhém stlačení informace rozšířené (nahoře).

Jaký je? Potřebuje dotáhnout…

S tímto Android Boxem to není jednoduché. Jako televizní přijímač je – při kvalitním signálu, což je zde nutný předpoklad – velmi dobrý i když pohybovou ostrost nezvládá tak, jak by mohl a měl, což je vidět na hůře přenášených kanálech DVB-T2, ale kupodivu i při švenku (či závěrečných titulcích) na ČT HD. Jako přehrávač multimédií, s tím co má připraveno, je dobrý i když si s domácí sítí nerozumí. Když ale dohrajete VLC Player, potíže spíše vzrostou, tento program je dnes s LAN v podstatě nepoužitelný a aktuálně (mobil) má i potíže s nalezením serveru.

Počítejte také s možnými problémy s aplikacemi, které vám sice Google Store dá možnost stáhnout, ale v praxi spolupracovat nemusí, nebo jen obtížně, a to i přesto, že máte k dispozici dva ovladače. Problém je zejména v mini klávesnici, resp. firmwaru přijímače. Pokud chcete vysloveně Android a jako doplněk DVB-T2, tohle momentálně nebude to pravé ořechové.

Jinak řečeno: ovládání některých aplikací bylo dosti na nervy i přes mini klávesnici s dotykovou destičkou. Rolování obrazovkou, přes dva prsty na destičce, nebylo vyrovnané, občas třeba u Skylink Live TV nabídky poskočily o tři pruhy a dostat se zpět vyžadovalo hodně pevné nervy. Potíže ale byly například i v HBO GO a je vidět, že firmware má co dohánět. Tomu napovídá i to, že někdy se z ničeho nic aplikace IPTV/VoD vrátila na domovskou obrazovku při nějaké běžné akci, jako posun po nabídce. Skylink Live TV pak byla v praxi kvůli ovládání v podstatě nepoužitelná stejně, jako VLC Player, který nebyl v některých případech schopen dokonce ani vybrat soubor na paměťové kartě, což ale není Maxxem. Jediná video aplikace, která tak byla schopna ze síťového serveru Synology DiskStation něco přehrát, byl zabudovaný Media Center, ovšem bez externích titulků.

Chybějící digitální audio výstup à la Tesla TEH‒500 (včetně Plus) s nímž má Maxxo společný například i vzhled, jasně ukazuje, kam přijímač míří. Na ty, kteří ho nepotřebují a zvuk jim obstarává televizor, a na ty, kteří chtějí především příjem DVB-T2 a jako doplněk tu a tam nějakou aplikaci z Google Store.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, výborně navržené základní uživatelské prostředí, excelentní třídění kanálů, slušná lokalizace (nikoli kompletní), 2 GB RAM, výborně se chovající DVB-T2, kompletní dodávka, tedy včetně druhého ovladače s „myší“, ale…
  • PROTI: …potíže zejména s ovládáním (firmware potřebuje dotáhnout), minimum parametrů k nastavení (DVB-T2, video výstup), některé aplikace jen ve starších verzích, bez digitálního audio výstupu, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0