Heaven’s Gate a Jatka 78 financují projekt televize Naživo z dotací na svoji celoroční činnost. Pro letošní rok tyto společnosti získaly od ministerstva kultury dohromady přes 16 milionů korun.

Jaké výhledy má televize Naživo, nejmladší televizní stanice v českém DVB-T2, která přináší přenosy a záznamy divadelních a kabaretních představení, koncerty a další živá kulturní představení? Projekt, že kterým stojí nezávislá produkční společnost Heaven’s Gate, divadlo Jatka78 a soubor Cirk La Putyka, není typickou komerční televizní stanicí a za normálních okolností by si celoplošné pozemní digitální vysílání v multiplexu 23 nemohl dovolit. Vlastně je produktem neutěšeného stavu české kultury v době vládních opatření proti šíření koronaviru. Během stavu nouze jsou uzavřena divadla, kabarety, kina a další kulturní zařízení. Ministerstvo kultury na tuto situaci reagovalo vypsáním dotační výzvy na podporu živé kultury a jedním z výsledků je také televize Naživo.

Provoz dotuje ministerstvo kultury

Resort však přímo nedotuje televizní stanici, upozornila Televizníweb.cz mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. „Projekt televize Naživo je (z hlediska poskytnutých dotací ministerstva kultury) součástí dvou relativně samostatných projektů, které jsou dotované z programu Kulturní aktivity, konkrétně v oblasti profesionálního divadla, kde byla v souvislosti s Covid-19 dofinancována celoroční činnosti postižených subjektů z tzv. záchranného balíčku pro kulturu. Ten odsouhlasila vláda 9. dubna 2020,“ popisuje mluvčí. Celkově tento vládní balíček na záchranu kultury obsahoval 1,07 miliardy korun a téměř polovina této částky byla určena nezávislé kulturní scéně v oblasti tance, divadla, hudby, výtvarného umění a malých nakladatelů.

Provoz televize Naživo financují její zakladatelé, konkrétně společnost Heaven’s Gate a zapsaný ústav Jatka 78. Ministerstvo kultury těmto dvěma subjektům poskytuje podporu na celoroční činnost, letos doplněnou o mimořádnou dotaci na podporu živé kultury během trvání vládních opatření proti šíření koronaviru. Heaven’s Gate, s.r.o. tak podle mluvčí ministerstva kultury letos čerpala 7,4 milionu korun a Jatka 78, z.ú. celkově 8,725 milionu korun. Z těchto peněz je dotovaný i provoz televize Naživo, která začala vysílat 20. listopadu v celoplošném multiplexu 23, který využívá například i televize Nova pro šíření svých dvou nejsledovanějších programů (Nova a Nova Cinema), dále programy skupiny Barrandov či křesťanská televize Noe.

Zítra odstartuje nová celoplošná televize Naživo. Nabídne v DVB-T2 živé přenosy z divadel a kabaretů

Jak dlouho bude vysílat? Podle toho, jak dlouho bude stav nouze

Celoplošné vysílání v DVB-T2 není levná záležitost a provozovatelé televize Naživo mají nyní zajištěné prostředky pouze pro letošní rok. Tedy včetně mimořádných dotací z podpůrného balíčku na záchranu české kultury během pandemie koronaviru. Jak to tedy bude s vysíláním televize Naživo po Novém roce? Těžko říct. Záleží na tom, zda bude nadále trvat stav nouze, který chce vláda prodloužit o dalších 30 dní do 11. ledna a podle situace nemusí jít o prodloužení poslední. Od toho bude záviset vypsání dalších dotačních programů na záchranu české kultury. Vedle toho ministerstvo kultury vypisuje standardní programy na podporu kulturních institucí a aktivit, které pravidelně využívají i Heaven’s Gate a Jatka 78. Ta si však nebudou moci dovolit dotovat televizní vysílání, pokud k tomu nebudou speciální prostředky jako z letošního balíčku podpory.

Ministerstvo nyní přijímá žádosti o standardní dotace na běžný provoz kulturních institucí pro rok 2021. O ty oba subjekty, tedy Heaven’s Gate a Jatka 78, již požádaly, potvrzuje mluvčí resortu Michaela Lagronová. „Oba subjekty (Heaven’s Gate a Jatka 78) mají podané žádosti o dotaci i na rok 2021. Hodnocení těchto žádostí proběhne do konce února 2021,“ říká.

Štítky