Speciální kulturní televize nepočítá s dlouhodobým vysíláním, neměla by na něj ani dostatek finančních prostředků.

Pouze po dobu, kdy budou uzavřená divadla a nebudou se moci konat koncerty a další živé kulturní akce, chce vysílat nová televizní stanice Naživo. Na dlouhodobější existenci nemá dostatek finančních prostředků. Na dotaz serveru Televizníweb.cz to uvedl Štěpán Kubišta, ředitel zapsaného ústavu Jatka78, který je jedním ze spolumajitelů provozovatele televize Naživo.

„Nedá se říci, že máme financování zajištěno na dlouho dobu dopředu. Projekt vznikl z potřeby umělců i jejich diváků, aby se kreativní obsah mohl šířit jiným způsobem po dobu, kdy budou divadla, kluby, koncertní síně zavřeny. Nikdo v tuto chvíli neví, jak dlouho bude toto období trvat, ale rádi bychom alespoň v nějakém formě pokračovali do doby, než zavření kulturních institucí skončí,“ uvedl Kubišta.

Televize Naživo má prostředky na vysílání do konce roku. Její provozovatelé ale žádají o dotace i na rok 2021

Délka vysílání bude podle ředitele Jatek78 záviset především na financích. Nyní televize čerpá z peněz, které na svou celoroční činnost získala Jatka78 a další spolumajitel stanice, nezávislá produkční společnost Heaven’s Gate. Od ministerstva kultury tyto dvě instituce v letošním roce obdržely přes 16 milionů korun, včetně mimořádné podpory během vládního opatření proti šíření koronaviru. Osobní záštitu nad projektem televize Naživo převzal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Veškerá podpora je ale vázaná pro letošní rok a o dalších dotacích na rok 2021 bude ministerstvo kultury rozhodovat až v únoru. Jak dlouho tedy bude televize Naživo celoplošně vysílat v DVB-T2? „To bude záležet na financích,“ připouští Kubišta. Případný odchod televize Naživo z DVB-T2 a její setrvání na jiných, neterestrických platformách, je podle něj jednou ze zvažovaných možností. „Nicméně si uvědomujeme, že se poté obsah televize Naživo bude obtížněji dostávat do odlehlejších míst republiky, na které jsme v úvodu také mysleli. A to právě proto, že právě lidé z těchto končin mají složitější přístup ke kultuře i v době necovidové,“ vysvětluje Štěpán Kubišta.

Štítky