Consumer Electronic Show (CES) zahájila letos on-line prezentací poslední generace laserové projekční televize firmy Hisense Visual Technology Co. Ltd, pátého největšího výrobce televizorů na světě podle počtu prodaných přijímačů.

Na úvodní první tiskové konferenci při zahájení on-line veletrhu CES 2021 představil viceprezident společnosti Fisher YU novou generaci Tri Chroma Laser TV (zdrojem světla je skutečně laser) s velikostí obrazu  od 190 cm až po 775 cm. Výsledný obraz na zobrazovacím čipu DMD je u nového typu vytvořen 3 oddělenými paprsky základních barev R, G a B z laserového zdroje, což umožní následné ultra krátké optické soustavě zpracovat více čirých detailů s přirozenějšími barvami. Oproti předchozí generaci tak dochází ke zvýšení jasu o 20% a až o 7% zlepšení barevného gamutu nad parametry standardu ITU-R.BT 2020, který je přísnější než americký filmový DCI-P3. Nejedná se o běžný projektor, ale o projekci na velmi krátkou vzdálenost a také skutečný TV přijímač, jehož verzi z roku 2020 jsme měli možnost vyzkoušet a popsali jsme ji v samostatném článku.

Projekční televizor Hisense 100 L5F pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

Hlavní předností tohoto řešení je velmi malá vzdálenost (dvě, tři desítky centimetrů) mezi přijímačem a projekční stěnou, resp. plátnem, které je po zapnutí řešeno jako vysouvací. Že se jedná o přijímač budoucnosti svědčí i to, že po představení tohoto TV projektoru již před šesti lety, má laserová TV následovníky u Samsungu nebo LG. Modely Hisense s označením 75L9S, 88L5, 80L5 se prodávají v 17 zemích světa a za rok 2020 měly celosvětově nárůst o 288 %.

Televizory ULED 4K a 8K

Společnost Hisense, jako partner EURO 2020, které z důvodu pandemie má začít až 11. 6. 2021, současně uvedla řadu televizorů ULED pro rok 2021 s HDMI ve verzi 2.1. Co to znamená? Vyšší rozlišení a rychlejší obnovovací kmitočet až 120 Hz u 4K nebo 60 Hz u displejů 8K. Současně může rozhraní HDMI 2.1 využít eARC (enhanced Audio Return Channel) – vylepšený kanál pro zpětnou komunikaci – umožňující přenášet originální zvukový doprovod v plném rozlišení s nekomprimovaným zvukem typu 7.1 i s podporou formátů Dolby Atmos a DTS.

 

 

Řada zahrnuje několik 4K ULED TV , které mají hlasové dálkové ovládání, což sice bude pro českého diváka neupotřebitelné, podobně jako různí hlasoví asistenti typu Siri nebo Alexa, ale představuje to další inovativní krok. Technologie ULED, neoznačuje typ displeje, ale firemní řešení Hisense pro soubor 20 různých patentů kolem čtyř klíčových oblastí: upscaling , barevný gamut bez přesycených barev, lokální podsvícení v různých zónách a vyšší snímkovou rychlost. Tím se zejména optimalizuje pohyb pro nejlepší vjem sledování při sportovních přenosech. Technologie rovněž minimalizuje zpoždění a poskytuje plynulý pohyb během rychle se pohybujících scén.

Společnost Hisense také na trh uvádí svůj první televizor s rozlišením 8K , který bude mít technologii Quantum Dot Color (barevných „kvantových“ bodů), Full Array Local Dimming (plošné podsvícení s lokálním zhášením), Dolby Vision HDR a Dolby Atmos Audio. V únoru bude uvedena na trh verze o velikosti obrazovky 191 cm (75″). Další velikosti pro 4K a 8K přijdou později.

Nová verze vlastního linuxového operačního sytému e VIDAA U5 se může pochlubit o 20 procent rychlejší dobou spuštění (pouhých 1,7 s), plynulejším posouváním a novým optimalizovaným univerzálním vyhledáváním. Kompaktnější vizuální rozvržení také zlepšuje uživatelský komfort tím, že zobrazuje více OTT obsahu na obrazovce a zkracuje dobu procházení uživatelem při výběru, což má samozřejmě dopad opět především na jiné než české uživatele, neboť nabídka je závislá na místních poskytovatelích.

 

Umělá inteligence AI i v televizorech

Kvůli dosažení čistotého obrazu jsou televizory ULED vybaveny patentovaným procesorem Hi-View Engine Pro, který využívá technologii umělé inteligence (AI) k rozpoznávání a upscalování obsahu z nízkého rozlišení až na kvalitu 8K z různých zdrojů signálu. To znamená, že uživatelé mohou sledovat jak klasické živé televizní vysílání, užívat si nejlepší streamovací platformy, a dokonce hrát videohry upscalované na 8K, a to za všech okolností v té nejvyšší kvalitě.

Ekosystém pro doma

Výrobce na veletrhu spotřební elektroniky ukázal své ambice jako přední tvůrce ekosystémových obrazovek s různými interaktivními zařízeními pro různé životní scénáře. Samozřejmě, jako většina ostatních, nemohl vynechat návaznost na předchozí rok. Změna životního stylu v důsledku pandemie, vyžaduje nejen více dezinfekčních prostředků, ale také vyšší standardy pro dálkové učení, práci z domova, a to při zachování běžného chodu domácností. Hisense proto představil v úvodní prezentaci i ekosystém domácí automatizace pod názvem ConnectLife – přizpůsobená řešení pro budoucnost.

Uvedené snímky jsou screenshoty z prezentace výrobce na CES 2021.