Televizor při 127 cm úhlopříčky přijde na 7.990 Kč a má panel prakticky stejných parametrů, jako dříve zkoušený Gosat GS4380 Smart.

Co se ceny týče, nejlevnější televizor s Androidem, který jsme našli, JVC LT-50VA3035, přijde o dva tisíce dráž. Nejlevnější přijímač s jinou platformou stojí buď podobně (ECG 50 US01T2S2), ale většinou minimálně o 500 Kč více (Thomson 50UG6300) nebo je dražší o více než tisíc korun, jako JVC LT-50VU6905 či Hisense 50AE7000F.

Jak vidíte, i v padesáti palcích aspiruje Gosat na zcela nejnižší cenovou hladinu, ale i tak má co nabídnout. Zkoušeli jsme ho jednak s běžným pozemním a satelitním příjmem (Skylink) a jednak – více než kdy jindy – i jako prostý monitor pro nejrůznější zařízení, což v našem případě znamenalo výtečný Blu-ray přehrávač Philips BDP 8000 a neméně dobrý box s Androidem, Strong SRT 202 Ematic.

Vše připojené kvalitním HDMI kabelem Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1, který dostačuje i pro rozlišení 8K.

Televizor Gosat GS4380 Smart: slušný obraz i zvuk, ale zatím trochu neusazená platforma

Po problémech s Gosat GS4380 Smart nás ale také zajímala stabilita chodu a v porovnání s ním, byl na tom GS5060 přece jen kousek lépe. Nicméně přídomek „Smart“ mu příliš nesedí a nejen proto, že se televizor dal prakticky po celou dobu testu připojit k domácí síti, resp. k internetu, pouze ethernetovým kabelem a hlásil, že Wi-Fi nemá (umoudřil se až na závěr). Postaven je na opět výrobcem blíže nespecifikované linuxové platformě, provedení, včetně nožiček, je jednoduché plastové, což samozřejmě není nic proti ničemu. Ceně určitě odpovídá stejně, jako často hluše televizní zvuk.

Instalace i ovládání stejné

Zprovoznění televizoru není nijak náročné, pokud máte přiveden ethernetový kabel (možná na tom ale s Wi-Fi budete lépe…), můžete ho napojit i na internet. Třídění kanálů je stále výtečné a dovoluje například přenést na jinou pozici více kanálů najednou a ty se dokonce mohou vybírat na přeskáčku. Tohle prakticky nikdo neumí.

V menu nastavení se dá kolovat, stejně jako v rychlém menu na tlačítku se třemi vodorovnými čárkami. Přes něj se s výhodou přepnete na zrcadlení obrazovky (Wi-Fi displej) nebo vypnete obraz a necháte pouze zvuk. Televizor je tak pro poslech DVB stanic výborný a ještě si výrazně snížíte spotřebu. Na tomto místě také možná narazíte na často poněkud krkolomný překlad do češtiny, ale dá se to přežít.

Jak vidíte ze snímku dálkového ovladače ve fotogalerii výše, je stejný jako u GS4380 Smart. EPG je tedy opět trochu stranou a jeho tlačítko miniaturní. OK někdy vyvolá stanici a jindy ne, spolehlivě to fungovalo přes List, které je opět zbytečně daleko od OK.

Stáhnout nabídku pořadů se často automaticky po najetí na multiplex nepodařilo a bylo třeba z EPG vyskočit a opět se do něj vrátit.

Dobré EPG, problematické HbbTV

Programová nabídka se chovala obdobně jako u zmiňovaného méně rozměrného modelu (nestalo se nám, že by v tomto režimu zamrzl). Tzn. že se po ní nemůžete volně pohybovat a přejetí na nový kanál vždy vyvolá přepnutí i v tuneru. Zde si však televizor po přejetí na stanici, kde nabídka nebyla k dispozici, někdy dokázal pořady stáhnout i když to často trvalo déle. Jindy se ale nabídka neobjevila ani po pěti minutách.

Přechod na další den je snadný, pokud si v EPG uložíte připomenutí pořadu televizor se z pohotovostního režimu dokáže probudit. Navíc je čas upravitelný a takhle dobře to už dělá málokdo!

Aplikací pro naše podmínky tu moc není, takže je to v českých reáliích opět zejména o Youtube a HbbTV, což odpovídá menšímu modelu. Po připojení k internetu ethernetovým kabelem byly také obě aplikace vyzkoušeny. A se stejným výsledkem, jako u GS4380 Smart. Youtube jela bez potíží, u HbbTV pracovala Česká televize, včetně změny kvality obrazu, skoku na začátek a návratu na příslušnou pozici (místy trochu pomaleji,). Nova a Prima byly pro přehrávání pořadu v podstatě nepoužitelné, s vyšší či nižší mírou trpělivosti fungovaly jen doplňkové služby, tedy méně náročné aplikace HbbTV, jako třeba letáky.

Základní informaci o kanálu někdy šlo vyvolat přes OK, spolehlivější bylo tlačítko Info.

Jaký je? Jako monitor výborný, jinak potřebuje upravit firmware

I když televizor připojíte k internetu kabelem funkcí si moc neužijete. V podstatě jediné co má pro naše podmínky smysl je Youtube. HbbTV bylo použitelné tak maximálně u ČT, multimédia ze sítě i z USB se chovají obdobně jako u GS4380 Smart a i když ke formátová kompatibilita slušná a nepřehrál se zejména DivX 5, na externí titulky můžete v obou případech v podstatě zapomenout. U LAN nepracovaly, u USB ano, ale nespolehlivě. V případě, že jsme byli přepnuti na USB a televizor byl takto vypnut, poté byla paměť vytažena a televizor byl opět zapnut, nefungovalo někdy tlačítko vstupů a výstupů, takže přes něj nešlo přepnout na TV tuner. Naštěstí se ale dalo využít Home.

Narazili jsme i na další drobné potíže, takže když si to, celkově vzato, shrneme, vypadá to asi takto: „Jako Smart TV nestojí Gosat GS5060 Smart za moc. Jako rozměrný monitor za babku určený ke spolupráci s dobrým externím zdrojem signálu je to už o něčem jiném!“. V tomto okamžiku oceníte často až překvapivě výborný obraz se sklony k přirozenosti jdoucí vysoko nad kupní cenu (to platí i o pozemním příjmu z ČT HD). Pokud po tomhle netoužíte a chcete ho využívat i jako běžný televizor, počkejte až se platforma usadí, resp. vydá nová verze firmwaru.

P.S. Na úplný závěr testu televizor, při náhodném pokusu, kupodivu svou Wi-Fi objevil a podařilo se také se přes ni připojit.

Hodnocení

  • PRO: někdy až překvapivý obraz, záruka 3 roky, vypnutí obrazovky vysloveně po ruce (běží pouze zvuk), výtečné třídění naladěných kanálů, většinou výborné ovládání, až zejména na…
  • PROTI: …umístění tlačítka EPG, které je navíc maličkaté, zatím neusazená platforma a tudíž drobné i větší potíže, včetně hlášení o nepřítomnosti Wi-Fi