Multimediální přijímač kombinovaný s pozemním televizním příjmem je druhým zařízením značky s rozlišením Ultra HD (8K). Pro televizní příjem nabízí 4K, co do aplikací je to však přece jen horší. Ostatně je tu „mobilní“ Android nikoli Android TV.

Maximální rozlišení při příjmu přes DVB-T2/HEVC už dnes nejsme schopni ověřit. Pozemní televizní vysílání ve 4K, resp. skvělá stanice NASA UHD, už bohužel své experimentální šíření u CRA ukončila, ale podle všeho by měl box fungovat až do 4K, 60 sn./s.

Novinka (3.199 Kč) je umístěna do velmi lehkého plastového balení o hmotnosti 230 g (zváženo). Chlazení je klasicky pasivní, výdechy jsou pouze na spodní straně. Přijímač se ale ani po několika hodinách provozu nijak přehnaně nehřál. Rozhraní najdete vzadu společně s připojením antény systému Wi-Fi 5 (co je to).

Na levém boku je mechanika paměťové karty a rozhraní USB, včetně USB 3.0, což je nepochybné plus. Značnou část čelní strany zabírá displej, který je ale v pohotovostním režimu bohužel vypnut a nastavit na hodiny se nedá. Počítejte také s tím, že konektor HDMI je pouze v provedení 2.0a (více zde), které je určeno pro Ultra HD (4K) a nikoli pro 8K. A protože v době zkoušení byl alespoň na chvíli k dispozici televizor LG 55NANO91 s rozlišením Ultra HD (4K), nejprve jsme set-top box napojili na něj, a to prostřednictvím výborného HDMI kabelu Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 (více informací zde). Ten zvládá rozlišení až 8K, ale takovýto přijímač k dispozici nebyl. Následně bylo v testu pokračováno se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic VT20 (THX, Full HD).

Pozoruhodná instalace, excelentní třídění kanálů

Instalace je rozhodně zajímavá a jasně vypovídá o rozumném přístupu výrobce. Mediabox XT650 se totiž neinstaluje (na dané verzi firmwaru), jako box s Androidem, nýbrž v jako set-top box pro příjem televizního signálu.

A to je pochopitelně správně!

Po zapojení se tedy zobrazil dotaz ve stylu „nejsou naladěny žádné kanály, chcete naladit?“, a to bylo vše! Nic nenastavujete, nic nevybíráte a pouze se spustí dotaz na druh tuneru a typ kanálů k naladění.

Menu v aplikaci pro příjem pozemního televizního vysílání (DTV). V nastavení najdete hlavně časovače, nahrávání a rodičovskou kontrolu. Volby pro set-top box veškeré žádné.

Příjem televize tak máte zprovozněn během chvilky a tak by to mělo být. Set-top box si po napojení na LG 55NANO91 (4K) nastavil výstupní video rozlišení na 2160p, 60 Hz, což bylo zároveň i maximum televizoru. V tomto okamžiku je ovšem otázkou, zda by si při připojení na televizor typu 8K nenastavil víc…

Po připojení na plazmu Panasonic VT20 (2K, tedy Full HD) si zapnul dostupné maximum 1080p, 60 Hz, a televizor ho kupodivu zvládal (většinou chce jen 50 Hz).

Primárně tedy máte zprovozněn televizní příjem, jakmile ale budete chtít nastavit jeho další parametry, už to nebude tak růžové. Nejde ani tak o to, že tu není výběr země a jazyka, ale o to, že například chybí napájení antény.

I to říká, pro koho je set-top box určen.

Pokud jde o zprovoznění Androidu, ten se natáhne na pozadí, ostatně televizní příjem je zde jen další aplikací. Jinak tu není žádná další instalace a výrobce předpokládá, že si majitel s nastavením parametrů už poradí. Set-top boxy s Androidem ale nejsou pro každého a ať už je jejich instalace jaká chce, jisté znalosti a zkušenosti vyžadují. Nicméně výrobce předpokládá správně a následně si tedy musíte, v jednotlivých částech menu, zařídit připojení k internetu, zadat účet pro přístup na Google Store, atd., atd.

Výrobce už ale za vás nastavil češtinu všude, kde to bylo možné i když lokalizováno není všechno. To ale u těchto zařízení nikdy.

 

Nová Tesla Device D8 mini.

Vyzkoušeli jsme s boxem: Tesla Device D8 mini

Krátce jsme Mediabox XT650 otestovali i s novou mini klávesnicí s dotykovou destičkou, Tesla Device D8 mini (699 Kč) pracující už na akumulátor Nokia BL-5C (je v ceně). Pokrok proti Tesla předchozí verzi TEA-0001 (tužkové baterie) je znatelný a návrh – jak vidíte ze snímku – zcela odlišný.

S XT650 si klávesnička rozuměla po všech stránkách a kupodivu fungovala i většina tlačítek, včetně hlasitosti, Zpět či Play/Pause, což často obstará i Enter. „Tlačítková kompatibilita“ se oproti TEA-0001 zdála vyšší, ale těžko soudit podle jednoho zařízení; díky Inter-satu, který nám ji věnoval, s ní ale budeme zkoušet i další přístroje. S nimi ji propojíte buď přes adaptér pro USB nebo Bluetooth, a to je – společně s novou koncepcí – hodně velká změna!

Na první seznámení to vypadá na velmi slušnou věcičku nejen pro takovýto set-top box s Androidem, ale udávána je třeba i kompatibilita se Smart TV! I to snad čase ověříme.

Dobré rozložení tlačítek, minimum voleb v DVB-T2

Dodaný dálkový ovladač je sice poměrně kompaktní a tlačítka malá, ale popisky jsou výraznější než je obvyklé. Rozložení tlačítek je velice dobré, EPG je blízko kurzorového kříže s OK uprostřed. Pod ním najdete i tlačítko zapnutí/vypnutí kurzoru myši, ale počítejte s tím, že posun po obrazovce bude velmi pomalý a v některých aplikacích (např. HBO GO) vám ani takovýto kurzor nebude k užitku. Některé aplikace totiž vyžadují skutečné polohovací zařízení typu bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou, Tesla TEA-0001 se kterou jsme také MediaBox převážnou dobu zkoušeli.

Menu nastavení v aplikaci DTV, tedy v televizním příjmu, je pohodlně ovladatelné (o menu Googlu už to neplatí) a je tu jen naprosté minimum voleb. Nenajdete tu pomalu ani desetinu možností běžného set-top boxu. Přístup je tady zkrátka jiný, řada věcí je přednastavena.

A ještě drobnost: do nastavení Google Android se dostanete z ikony na domovské obrazovce, což vidíte na snímcích výše. Tam narazíte na dlouhé nabídky bez možnosti kolování, takže i tady se hodí klávesnička s dotykovou destičkou.

Výborné EPG, kompatibilita s IPTV/VoD docela slušná

HbbTV tu jako obvykle není (jsme u Androidu), takže pojďme rovnou k programové nabídce jejíž snímek vidíte výše. Po EPG se můžete volně pohybovat, pořady se zobrazují vždy pro jednu stanici, přepínání na další dny máte přímo před sebou na vodorovné liště.

Podrobnější informace vyvoláte tlačítkem dálkového ovladače Info, najetí na „i“ u konkrétního pořadu nemělo žádný efekt a pouze položku zvýraznilo.

Z aplikací je standardně zabudováno KODI (jinde TV center – nezkoušeno, specifická záležitost), Youtube (funkční), MoviePlayer (funkční) a mj. také MX Player. Ten okamžitě vyžadoval aktualizaci, ale pracoval a potíže neměl ani po Pause, při skokovém posunu nebo při práci s externími titulky.

Pokud jde o HDMI (CEC) to je podporováno i zde a má jen několik příkazů (zejména zapnuto/vypnuto). S televizorem Panasonic VT20 spolupracovalo dobře.

Drtivá většina aplikací stažených z Google Store se dala ovládat pouze kombinací dodaného dálkového ovladače a „myšového kurzoru“. Ten v něm sice najdete, ale pracuje se ním kostrbatě, déle to trvá a hlavně v některých aplikacích nebyl vůbec k užitku. Zmiňovaná mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001 se ale osvědčila i zde a například aplikace HBO GO se bez ní v podstatě nedala ovládat.

Podívejme se teď ve stručnosti na kompatibilitu některých aplikací. Jejich stahování vždy probíhalo pouze z oficiálního tržiště Googlu, neinstalovaly se tudíž z jiných zdrojů.

  • ČT iVysílání – nebylo k dispozici.
  • ČT Sport – aplikace fungovala, včetně volby „pouze zvuk“, nespustil se však žádný šetřič obrazovky. Po opuštění aplikace stále běžel zvuk až do spuštění další A/V aplikace, resp. videa v ní.
  • ČT24 – fungovala, nepracovala volba „pouze zvuk“.
  • HBO GO – funkční aplikace ve verzi 5.9.4, což je dáno tím, že Mediabox používá Android z mobilu.
  • Lepší.TV fungovala, včetně změny kvality, poslechu rádií a spuštění šetřiče obrazovky. Aplikace se však nedala běžně ukončit a po vyskočení přes Home stále běžel zvuk až do spuštění další A/V aplikace, resp. videa v ní.
  • Pohádky – nebyly k dispozici.
  • Skylink Live TV – aplikace nebyla na Google Store k dispozici.
  • VLC Player – částečně funkční, obvyklé potíže s titulky na domácí síti. Při posunu o pár minut, a to i na videu v nízké kvalitě, obraz zpravidla zamrzal, zvuk pracoval dále a obraz ho následně, někdy i po pár sekundách, následoval. Omezeně použitelné.
  • Youtube Kids – funkční s obvyklou možností vybrat si věk dítěte i když Youtube následný obsah nijak nezaručuje.

Zobrazení na tlačítku Info.

Jaký je? Má stabilní Android, ale potřebujete kvalitní televizní signál

Aplikace pro DVB-T2 je slušná a za provozu byla bezproblémová. Pokud jsme box uvedli do pohotovostního režimu právě z ní, po zapnutí opět nabíhala a Tesla to většinou dělala i v jiných případech, tedy například při ukončení z nějaké aplikace. Nicméně i když jsme set-top box bez potíží na začátku testu naladili, před jeho závěrem se zjevně změnilo počasí a stanice začaly vypadávat a ani přeladění nic nepřineslo. V tomto ohledu počítejte s tím, že je do dobrých příjmových podmínek a nikoli do hraničních, což je případ autora.

Operační systém Android, resp. jeho sladění s hardwarem, nevykazoval v průběhu testu žádné potíže, box se i po několika hodinách práce nijak výrazně nehřál. A jelikož na něm nejsou žádná ovládací tlačítka, je třeba si nastavit On/Off u dálkového ovladače podle vašich potřeb. Možné je totiž i skoro úplné vypnutí přijímače. Myslete také na to, že Tesla XT650 používá mobilní Android a nikoli Android TV, což bylo na aplikacích znát (typicky potíže s HBO GO a absence Skylink Live TV). Berte tedy Android spíše jako doplněk, resp. jako prostředí pro multimediální centrum a na aplikace IPTV/VoD příliš nespoléhejte. Pro někoho bude mínusem právě zmiňovaný Skylink Live TV, ale ten dnes najdete málokde. Jedním z toho mála jsou Strong SRT 202 Ematic (test) a VBox Android TV XTi 4144 (test). Oba boxy ovšem pracují s Android TV, a to je – oproti „mobilnímu“ Androidu značný rozdíl.

Jakou cestou se vydáte vy, resp. který Android zvolíte, je jen na vás. Mediabox XT650 se ale jako set-top box pro příjem DVB-T2 určitě uplatní (pokud tedy jste na dobrém signálu) a uplatní se i jako multimediální centrum, navíc s digitálním optickým audio výstupem, což v této sféře nebývá pravidlem. Na rozlišení 8K (ostatně je tu jen HDMI 2.0) moc nedejte, naše testovací soubory nepřehrál, nebo to hodně drhlo. Se 4K ale žádné problémy neměl, a to šlo o datový tok od nějakých 25 Mb/s do asi 80 Mb/s. Tady ale hodně záleží na tom, jakou použijete aplikaci. Z toho co jsme zkoušeli, se nám nejvíce osvědčil MX Player.

Zaujal vás set-top box Tesla Mediabox XT650? Tady si ho můžete rovnou koupit.

Hodnocení

  • PRO: stabilní prostředí, Wi-Fi i na 5 GHz, rozumná instalace, USB 3.0, digitální optický audio výstup, výborná aplikace pro televizní příjem se slušným EPG, ale…
  • PROTI: …prakticky nic v ní nenastavíte, pro někoho i absence Skylink Live TV a to, že displej neukazuje v pohotovostním režimu čas (to by chtělo napravit…)

Zaujal vás set-top box TESLA MEDIABOX XT650? Koupit jej můžete na Alza.cz, stačí kliknout zde.