Přehled přijímačů se zdvojenými tunery jsme naposledy aktualizovali 24. dubna 2020 a našli jsme jich deset. Situace se od té doby příliš nezměnila, ale jeden z mála nových se nyní objevil pod značkou Mascom. Podívejte se, jak dopadl v našem testu.

Levný dvoutunerový MC820T2-HD (999 Kč) nabízí obvyklou výbavu a ve stylu značky přichází i s konektorem SCART pro napojení na starý televizor. Najdete tu ale také připojení k internetu a pokud nemáte přiveden ethernetový kabel, můžete, podle Atos Elektro, využít USB Wi-Fi adaptéru Mascom N300. V praxi se ale set-top box připojovat nevyplatí. K dispozici totiž byly pouze dvě aplikace – čtečka RSS a Předpověď počasí.

Co se týče nahrávání, tady je to jiná a slibováno je následující:

  • Jeden pořad se nahrává, další sledujete.
  • Nahrávají se dva různé pořady bez omezení.
  • Nahrávají se dva pořady a třetí sledujete.
  • Využít můžete i funkci časového posunu TimeShift.

Hledáte vyspělý přijímač? Podívali jsme se po televizorech a set-top boxech se zdvojenými tunery

Záznamy se mají ukládat v TS (Transport Stream) a má také jít o kompletní záznam, tedy včetně teletextu, dalších jazykových stop a titulků. Nahrávky má jít následně přehrát v počítači například programem VLC Media Player.

Tolik stručný úvod s použitím informací výrobce a teď jak vypadá praxe. A protože společnost Mascom je dlouhodobě nedobytná, děkujeme za zápůjčku Atos Elektro (přijímač zakoupíte zde).

Plastem potažený plech. K čemu je to dobré?

Zcela kovový set-top box s externím zdrojem je ze tří stran pokryt plastovou, na horní straně v místě odvětrávacích otvorů ne zcela prořízlou fólií. Odstranit ji nemůžete, protože je přes ni přelepena záruční pečeť. Ovšem hned na první straně příručky se říká, že ji odstranit máte a vše zde vypadá jako by byla pouze na horní straně. U zapůjčeného kusu šla ale až do boků, takže pokud by se odstranila, skutečně by byla porušena záruka. Tohle výrobce nedomyslel, ale hlavně – vůbec tu plast neměl být!

Na druhou stranu nožičky představují pouze čisté výlisky v plechu (na spodní straně už plast není) a co se vyhodilo nahoře, mohlo být dole! Zpracování však bylo velice dobré a nikde nevidíte ostré konce šroubů apod.

Instalace se odehraje na jediné obrazovce, kde upravíte i rozlišení videovýstupu. Napájení antény už ale nikoli, takže pokud ho potřebujete, musíte ladit dvakrát (najdete ho v menu nastavení).

Rozhlasové a televizní stanice se ukládají zvlášť od čísla 1, setřídění provedete v menu formou fyzického přesunutí stanice na novou pozici. Pokud chcete mazat, což se dnes hodí u nesmyslných regionálních vysílání ČT zasahujících ovšem celé území, můžete využít výběru více stanic. Volbu najdete pod nic neříkající položkou Změna.

Detail dálkového ovladače. Jak vidíte, rozložení je pro naše podmínky vcelku solidní, místo na kterém je FAV by mělo mít EPG. Ostatně seznam naladěných kanálů vyvoláte OK.

Dobré ovládání i menu nastavení

Jen málo dnes nově uváděných set-top boxů má na sobě nějaké ovládání. Tady sice není vypínač pro úplné oddělení od 230 V, ale na čelní straně vidíte zapnutí/vypnutí a volbu kanálu. V tomto ohledu set-top box rozhodně potěší!

Dálkový ovladač nabízí i možnost řídit základní funkce televizoru a programuje se dnes obvyklým způsobem z originálního ovladače. Rozložení je slušné i když EPG by mohlo mít lepší umístění. Vstup do multimédií zařídíte buď přes tlačítko USB, které je ale zcela stranou, nebo přes menu nastavení v němž můžete i kolovat, což ovládání příjemně urychluje. Nicméně vzhledem k tomu, že výrobce hovoří o „USB videorekordéru a přehrávači“ i jeho tlačítko mohlo být na dostupnějším místě.

Set-top box také zvládá HDMI (CEC), ale v tomto případě jde pouze společně zapnout nebo vypnout. S televizorem Panasonic TX-P42VT20 však nespolupracovalo, ovšem tohle je vždy individuální, takže u vás to klidně fungovat může.

Programová nabídka by určitě mohla být rozměrnější, podrobnější informace o pořadu vyvoláte zmáčknutím OK.

Jednoduché EPG, propracované nahrávání

Programová nabídka je jednoduchá, nabíhá s krátkým zvukovým výpadkem a bohužel zabírá jen malou část obrazovky. Náhled je jediný a vidíte ho na snímku. Po EPG se nemůžete volně pohybovat, změna kanálu vyvolá odezvu v tuneru.

Ke sledování živého televizního vysílání se zpožděním, TimeShift, potřebujete mít v boxu zasunuté nějaké USB médium. Jestliže zmáčknete Pause bez něj, obraz se pouze zastaví na aktuálním snímku a po opětném stlačení Pause pokračuje v živém vysílání. TimeShift se tedy nekoná i když by to byla docela hezká funkce a malá interní paměť by přišla na pár centů.

Analýza nahraného streamu ze stanice ČT3 (VLC Player).

Pokud jde o nahrávání, k dispozici je osm časovačů, což může být málo a dvoutunerový stroj by si jistě zasloužil víc! Nahrávání můžete zadat jak přímo, tak přes EPG a jde upravit čas začátku a délka jeho trvání. Zadat permanentní posunutí začátku a konce nešlo stejně, jako zjistit vhodnost USB média pro nahrávání i když na médiu kupodivu naleznete soubory „test_write1.dvr“, takže set-top box si zkoušku dělá. Mascom pro nahrávání doporučuje klasický točivý pevný disk, což platí obecně.

V praxi je možné nahrávat až dva pořady a sledovat třetí z už využitých multiplexů. Přijímač správně omezí výběr dostupných kanálů na tlačítku OK, takže to máte bez starostí. Pokud budete chtít nahrávat třetí stanici upozorní vás, že to nejde.

V případě nahrávání jednoho pořadu šlo sledovat druhý bez jakéhokoli omezení, tedy bez ohledu na multiplex.

Nahrávky se ukládají do adresáře „ALIDVRS2“ pod označením například „[TS]2021-03-01.12.47.32-Ocko STAR-69“, což nepochybně potěší! Zde už je nahrávka (např. „000.ts“) a pomocné soubory. Pokud na ni přistoupíte přímo ze zabudovaného přehrávače multimédií (volba PVR) uvidíte seznam označený jmény stanic.

Nahrávání je sice co do nabízených funkcí jednodušší, ale základ tu je a vše co výrobce slibuje, také plní.

Zadání nahrávání z EPG. Box umí osm časovačů, což pro někoho bude málo. Doby jdou upravit, ale více tu nehledejte.

Dobré video přes USB, zbytek slabší

Správce souborů je klasický s malým náhledovým okénkem, OK ale rovnou spouští video do celé obrazovky. Mezi jednotlivými druhy multimédií se přepínáte tlačítkem „1“, přehrát na jeden zátah nejdou. Vedle fotek, hudby a videí je ještě k dispozici přehrávání vašich záznamů.

Box u videa přes USB (síťové tu bohužel není) podporuje externí i interní titulky, nic u nich ale nenastavíte, včetně češtiny, která je vybírána automaticky a někdy klapne, jindy ne.

Z videa nebylo přehráno především DivX 5, XviD už ale fungoval stejně, jako například čistý MPEG-4, AVC, AVCHD, atd. Problém nebyl ani s kompresí H.264 a H.265 v rozlišení HD Ready a Full HD. Kompatibilita tak byla velmi slušná i když v případě fotografií (JPG, BMP) a zejména muziky (MP3, WMA) výrazně horší.

Jaký je? V nahrávání dobrý…

Pokud chcete set-top box s nahráváním, je výborný až na jednu věc – nízký počet časovačů událostí – a osm jich skutečně stačit nemusí. Jinak jsme bez problémů nahrávali dva pořady z různých multiplexů a dívali se na třetí jdoucí na jednom z nich. Tady je zapotřebí jediná věc – rychlá USB paměť, nebo lépe pevný disk. Bohužel Mascom vám v tom nijak nepomůže. USB paměť si sice otestuje, výsledek ale nevydá, takže je třeba rychlost média pro zápis prověřit jinde.

Naopak výborné je, že box při nahrávání omezí stanice na ty, které můžete dále využít, což je dnes při počtu kanálů na DVB-T2 dosti užitečné.

Co se týče obrazové a zvukové kvality, námitek mít nelze. Vše je velmi slušné nejen na prostých SD kanálech, ale i přes USB, kde jsme vyzkoušeli třeba i Full HD s datovým tokem přes 20 Mb/s! Prosté propojení s televizorem přes HDMI také dovolilo audio výstup ve slušné kvalitě a hlavně bez nějakého významnějšího potlačení zvukového výkonu, což se kupodivu stále děje. Hlasitosti na obou zařízeních tak nebylo zapotřebí nijak vytáčet a výkonnostní rezerva byla ve spojení s televizorem Panasonic dostatečná. Pokud je vám to málo, můžete sáhnout po samostatném výstupu digitálního audia.

Hodnocení

  • PRO: propracované nahrávání s omezením seznamu dostupných stanic a správným pojmenováním záznamů, výborný obraz, zvuk s rezervou výkonu na HDMI, slušná citlivost na signál, velmi dobré video přes USB (omezenější titulky), většinou dobré ovládání, ale…
  • PROTI: …některá tlačítka by zasluhovala lepší pozici, bez klasických nožiček (!), materiál boxu (kov s plastovou fólií, kterou nemůžete sundat)

Štítky