Pod heslem „See it all, Feel it all“ představil známý japonský výrobce na on-line konferenci novinky pro letošní rok v kategoriích TV a Audio. U televizorů šlo pouze o nejvyšší řady, u audia byl uveden jakýsi drobný Pall Mall.

Firma už na počátku ledna 2021 – opět on-line – představila svou vlajkovou loď, Panasonic JZ2000 (odkaz je níže). Na rozdíl od skoro celého „zbytku světa“, nepořádala akci za účelem uvedení nové kolekce televizorů, nebo její valné části (to si nechala až na teď), nýbrž skutečně kvůli jednomu modelu a je tak jasně vidět, jaký význam mu připisuje. Nyní nastal čas uvést zbytek kolekce, a to společně s audio výrobky, kterých ovšem nebylo mnoho. Doufejme ale, že se dostanou na český trh. Minulý rok jsme totiž v tomto ohledu zažili různé posuny či dokonce úplné odložení.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Panasonic? Tady si můžete vybrat.

Z audia byly oznámeny Panasonic HTB490 (zvuková lišta, bezdrátový subwoofer), Panasonic RX-D552/550/500 (přenosná rádia s CD přehrávačem pro VKV, někdy i DAB) a Panasonic SC-PMX802 (hi-fi věžička s DAB, zesilovačem Technics a Hi-Res Audio). Více se o nich dozvíte v samostatném článku na digirevue.cz.

A ještě drobnost: ceny a uvedení na trh zatím zveřejněny nebyly. Dá se předpokládat nejspíše květen, červen i když kdo ví? První televizory se jsou už na oficiálních produktových stránkách, audio ale zatím nikoli. Momentálně má u některých obchodníků z masových výrobců část kolekce zalistovanou jen Samsung a Sony (více v naší aktualitě).

Vlajková loď Panasonic JZ2000 má nabídnout to nejlepší, včetně na zakázku upraveného panelu OLED a nového procesoru HCX Pro AI

Jestliže se nyní vrátíme k televizorům, celkově vzato Panasonic uvedl následující řady, přičemž JZ2000 byla představena už v lednu.

  • JX800 (LCD)
  • JX940 (LCD)
  • JZ980 (OLED)
  • JZ1000 (OLED)
  • JZ1500 (OLED)
  • JZ2000 (OLED, vlajková loď)

Co se týče operačních systémů, bude to letos u nás poprvé, kdy budou ke koupi modely s Androidem a zatím je to pozitivně zjištěno pouze u řady JX800. Drtivá většina produkce však bude používat firemní my Home Screen ve verzi 6.0. V případě Android TV výrobce hodlá, alespoň podle svého prohlášení, „dbát na snazší ovladatelnost“, což by se hodilo. S tím má Android TV i po inovacích ve verzi osm stále potíže.

Uvidíme!

Obecně vzato…

Podívejme se nejprve na novinky úhlem společných vlastností, pak si nastíníme zatím oznámené řady a úhlopříčky v jakých si je budete moci pořídit. A využijeme k tomu už částečně zveřejněné údaje na produktových stránkách.

Jak už bylo řečeno v krátké aktualitě v den uvedení, máme tu nový obrazový procesor HCX Pro AI, první televizory OLED s úhlopříčkou 48″, tedy 122 cm, a automatickou optimalizaci kvality obrazu podle typu sledovaného obsahu (o místnosti se nehovořilo). Vedle „herních novinek“, AMD FreeSync Premium a nového režimu Game Mode Extreme, tu je i HDMI 2.1 s VRR (Variable Refresh Rate) a HFR a bez zajímavosti není ani to, že firmou upravovanou obrazovku Panasonic Master HDR OLED Professional Edition nyní najdete ve dvou řadách vrcholových TV – JZ1500 a JZ2000.

K tomu si přičtěte Dolby Vision IQ u všech OLED TV (vedle HLG, HDR10 a HDR10+) plus JX940 (LCD), takže bez tohoto dynamického systému bude pouze JX800. Zvuk v Dolby Atmos pak najdete u všech uvedených televizorů OLED i LCD, přičemž u JZ2000 se píše… „laděn Technicsem“.

Na druhou stranu maximální úhlopříčka zůstává u televizorů s panely OLED na 165 cm (65″), LG a Sony mají více, počítat byste měli rovněž s tím, že v případě 122 cm (48″) vždy půjde o zcela běžný panel OLED a nikoli například o vylepšený firemní OLED Master HDR.

V prezentaci rovněž zazněla slova barevné kalibraci u Stefana Sonnenfelda, režim Film Maker Mode je k dispozici ve všech uvedených televizorech, tedy včetně JX800.

Nový obrazový procesor HCX Pro AI nyní nabízí režim zpracování obrazu Auto AI v němž umělá inteligence optimalizuje obraz podle toho, jakou scénu nalezne (například film nebo sport). Režim Auto AI je samostatný, takže ti, kteří si chtějí nastavit parametry obrazu sami ho nemusí využívat. Novinkou je také zavedení Bluetooth Dual Connection – propojení na dvoje zařízení, typicky sluchátka, současně.

Poslední verze o. s., My Home Screen 6.0, nabídne režim My Scenery dovolující sestavit si výběr uklidňujících snímků a videí nebo využít vlastní. Kromě fotografií z Lumix Club, které představují krásná místa Japonska, se využívá i služby LoungeV Studio.

Vylepšena má být i nabídka v menu, přepracovaný časovač zapnutí pak dovoluje televizor nastavit jak na vysílání či libovolný video vstup, ale také na My Scenery.

HDMI verze 2.1 si už rozumí s VRR a HFR a rozhraní mají zabudovány všechny televizory s výjimkou JX800. Nicméně jak obecně upozorňuje výrobce, „v době uvedení na trh budou tyto porty podporovat vstup 4K“. Plné funkčnosti dosáhnou po aktualizaci firmwaru, která má být vydána někdy v průběhu tohoto roku.

Mezi další funkce patří HDMI Signal Power Link umožňující automatické zapnutí z pohotovostního režimu a přepínání mezi vstupy i pro zařízení bez HDMI (CEC).

Profil LCD televizoru Panasonic TX-65JX800 s Android TV (verze oznámena nebyla).

Charakteristika novinek

  • JX800 (LCD) – o. s. Android TV, úhlopříčky 102 cm (40″), 127 cm (50″), 147 cm (58″) a 165 cm (65″). Tyto televizory poprvé kombinují obrazový procesor Panasonic HCX Pro s operačním systémem Android, nicméně jak se píše, ten… „si zachovává část funkcí snadno ovladatelného operačního systému Panasonic my Home Screen.“ Výrobce mluví o zaměření televizoru na hry a streamování, nechybí zvuk v Dolby Atmos.

 

Panasonic TX-75JX940 má ve verzi 75″, tedy 191 cm, takovýto podstavec, jinak tu jsou klasické nožičky opět nastavitelné do dvou poloh.

  • JX940 (LCD) – úhlopříčky 124 cm (49″), 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 191 cm (75″), zabudovaná obrazovka HDR Cinema Display Pro má mít široké pozorovací úhly (neudáno) a 120 Hz. Určen je, citujeme, „pro sportovní a herní nadšence“ a sportovní obsah má umět automaticky detekovat a upravit si nastavení. Začíná Game Mode Extreme (VRR i HFR), HFR, Dolby Vision IQ a vylepšený zvuk v Dolby Atmos. Podstavec televizoru má flexibilní výšku, takže ve vnější poloze jde pod obrazovku umístit zvuková lišta, např. Panasonic HTB490.
  • JZ980 (OLED) – úhlopříčky 122 cm (48″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Opět Dolby Vision IQ, který dále pokračuje. Podle stránek Panasoniku má mít 14 přednastavených obrazových režimů, včetně těch s použitím isfccc! Zesilovač 2x 15 W, nechybí vyhlášená funkce In-House TV Streaming (server i klient).

 

Panasonic TX-55JZ1000 má od velikosti 140 cm kruhový podstavec, verze menší (foto v úvodu) dovoluje nožičky nastavit na užší nebo širší variantu.

  • JZ1000 (OLED) – panel Master HDR OLED (s výjimkou 48″). Úhlopříčky 122 cm (48″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Zvuk se zdá být stejný.
  • JZ1500 (OLED) – panel Master HDR OLED Professional (s výjimkou 48″), úhlopříčky 122 cm (48″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Zesilovač typu 2.1, výkon 2x 15 W + 20 W, natáčitelný podstavec.
  • JZ2000 (OLED) – panel Master HDR OLED Professional, vrchol nabídky a firemní chlouba. Úhlopříčky 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Natáčitelný podstavec, kalibrace obrazu a zvuku na konkrétní podmínky, tři skupiny reproduktorů (přední, boční a horní), typ audio systému neoznámen nicméně jsou tu speciální repro pro Dolby Atmos (horní): 2x 15 W, 3x 15 W, 2x 15 W + 20 W. Více v samostatném článku.

A ještě poznámka. Podle zatím zveřejněných údajů na oficiálních produktových stránkách má mít řada televizorů zdvojené tunery a dokonce i dvě mechaniky PCMCI (CI+). Nicméně u nich ani v jednom případě nebyl uveden obraz v obraze (PiP). Zveřejněny také mj. nebyly verze HbbTV a Wi-Fi.

Přehlednou fotogalerii všech řad najdete v naší úvodní aktualitě.