Pořadatel konference je v případě potřeby připraven uspořádat alternativní online variantu akce.

Nepříznivá epidemická situace a prodleva v očkování proti koronaviru přiměly pořadatele odborné konference DIGIMEDIA 2021, Asociaci českých reklamních agentur (AČRA MK), změnit termín pořádání této akce s již šestnáctiletou tradicí. Konference o rozhlasové a televizní digitalizaci a mobilní komunikaci se přesouvá z původního data 10. června 2021 na 22. září 2021. Místo konání, Kongresový sál České televize v Praze na Kavčích horách, se nemění. „Pevně věříme, že budeme moci uspořádat klasickou konferenci s osobní účastí prezentujících i hostů. Pokud by to ale situace nedovolovala, jsme připraveni na alternativu v podobě online konference,“ říká prezident AČRA-MK Pavel Brabec.

Sledovali jsme živě: konference DIGIMEDIA 2019 o přechodu na DVB-T2, DAB+ a mobilních sítích 5G

O digitalizaci i mediálním světě po Petru Kellnerovi

DIGIMEDIA 2021 se zaměří na zhodnocení procesu uvolňování kmitočtů v pásmu 700 MHz a přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, otázce zachování a rozsahu terestrického televizního vysílání v České republice po roce 2030, legislativním změnám potřebným pro přechod na pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+, rozvoji mobilních služeb prostřednictvím sítí nové generace 5G a na další témata. Pro Český rozhlas i ostatní vysílatele bude nejbližší období přelomové. Českému rozhlasu vyprší platnost oprávnění ke kmitočtům celoplošné sítě DAB+. Stihne se novelizovat zákon o ČRo? Stihnou komerční rádia transformaci? Jak ovlivní mediální prostor úmrtí Petra Kellnera? Vyostří se konkurenční boj Novy s Primou? Podaří se ČT posílit v DVB-T2 regionální vysílání? Jaký to může mít vliv na reklamní trh? Ovlivní televizní trh budoucnost v 5G?

Napilno bude mít také Český telekomunikační úřad – bude přidělovat celoplošné sítě DAB+ pro komerční rádia, ale není jasné, jaký o ně bude zájem. I když je do středy 22. září ještě daleko, účast na konferenci DIGIMEDIA 2021 přislíbili zástupci všech relevantních hráčů na trhu vysílacích služeb a telekomunikací, například Českých Radiokomunikací, společnosti Digital Broadcasting, Českého rozhlasu a dalších. Záštitu nad akcí převzala ministerstva průmyslu a obchodu a kultury, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a generálním partnerem je tradičně Česká televize, v jejíchž prostorách se konference pravidelně koná a ČT ji také přenáší na webu zpravodajského kanálu ČT 24 (předchozí ročníky jsou v nezkrácené verzi dostupné na iVysílání.cz).

Aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz a vznik sítí 5G: Co na konferenci DIGIMEDIA 2019 nezaznělo?

I podzimní termíny konferencí se ještě mohou změnit

Podrobnější informace o programu a partnerech konference DIGIMEDIA 2021 naleznete na webu pořadatele www.acra-mk.cz. Televizníweb.cz je hlavním mediálním partnerem akce a přinese z ní online zpravodajství, aktuality i rozsáhlejší články včetně vybraných prezentací. Loňský ročník konference DIGIMEDIA se kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru neuskutečnil. Nejprve se přesouval z původního červnového termínu na podzim, tehdejší situace ale neumožňovala pořádat hromadné akce. Odvolat loňský ročník musela i nejstarší tuzemská konference o televizním a rozhlasovém vysílání Radiokomunikace, již každoročně v Pardubicích pořádá společnost UNIT. Letošní ročník by se podle informací serveru Televizníweb.cz ale měl konat koncem října, pokud to situace dovolí.

Většina odborných konferencí za poslední rok přešla na internet, nebo byla zrušena bez náhrady či přeložena na letošní rok. Bohužel se zatím nedá odhadnout, jaká situace bude po letošních letních prázdninách, zejména jaká bude proočkovanost populace vakcínami proti Covid-19. Proto nelze ani pro podzimní konference vyloučit variantu, že se budou muset konat pouze virtuálně nebo opět přeloží termíny konání na později.

Štítky