Televizníweb.cz dostal tip od čtenářů na problematický digitální rozhlasový přijímač, který má deformovaný zvuk během mluveného slova. Prodejce se k potížím nabízeného DAB+ rádia nevyjádřil.

Plánujete koupi digitálního rozhlasového přijímače DAB+? Raději se vyhněte „výhodné“ koupi rádia SilverCreset SDABC 1 A1, které nabízí síť supermarketů Lidl. Na první pohled může tento přístroj vypadat lákavě – ostatně, za cenu okolo šesti set korun se obdobně vybavený DAB+ přijímač u nás sežene jen těžko – majitelé tohoto rádia ale varují před problematickou reprodukcí zvuku, zejména u mluveného slova. Televizníweb.cz má informace od několika zákazníků Lidlu, kteří si SilverCreset SDABC 1 A1 pořídili a nyní řeší problém s „chrčením“ a problematickou češtinou na displeji. Rádio neprošlo certifikací Českých Radiokomunikací „DAB+ ověřeno“ a podle popisovaných problémů by ji ani nezískalo. Nelenili jsme a rádio si od Lidlu objednali, abychom ho vyzkoušeli.

Na první poslech skvělé. A pak to přijde…

Přenosný SilverCreset SDABC 1 A1 (799 Kč, nyní 599 Kč) najdete na stránkách on-line prodeje Lidlu jako „Top hodnocený výrobek“ (momentálně je vedený jako vyprodaný). Opravdu tomu tak není, možná jen na první poslech. Přijímač nabídne, na danou cenu, velmi rozměrný barevný displej (6,1 cm), tunery VKV/DAB a také neuvěřitelně vysoký počet míst pro uložení naladěných stanic – 2x 30. V ceně dokonce dostanete baterie a pět tlačítek přímé volby uložených stanic. Na danou cenu je to skutečně slušné, a to ještě nemluvíme o funkci AMS, která vám na VKV/FM proladí pásmo a stanice sama uloží do paměti. Tohle stále umí málokdo a týká se to i mnohem dražších přijímačů!

Na první poslech vypadá SilverCreset SDABC 1 A1 velmi dobře. Někomu se možná bude zdát zvukové podání trochu zvláštní, ale říkali jsme si… „vzhledem k ceně.“ Poměrně výrazný šum neuslyšíte ani když zcela ztlumíte hlasitost, což je dobrý trik fungující i jinde, a v našem případě se objevil až v okamžiku částečného ztlumení hlasitosti, resp. skoro těsně před jejím úplným ztlumením. Následně ho slyšíte ještě výrazněji, pokud si ucho přiložíte blíže k reproduktoru. Velmi výrazně (jde o až jakési chrčení) se pak ozývá po připojení sluchátek. Tady už ho nepřeslechne nikdo a následně si asi i uvědomí, že ono trochu zvláštní podání zvuku, které zaslechl při prvním spuštění, nebude samo od sebe.

Certifikace není povinná, musí o ni požádat výrobce nebo prodejce

Případ DAB+ přijímače SilverCreset SDABC 1 A1 ukazuje, jak důležité je při výběru digitálního rozhlasového přijímače přihlížet na fakt, zda má přístroj certifikaci „DAB+ ověřeno“. Tuto pečeť může získat pouze přijímač, který projde testovacím provozem u Českých Radiokomunikací (CRA), jednoho z tuzemských operátorů sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. V rámci certifikace CRA testují nejen kvalitu zvuku, ale i korektní zobrazování češtiny na displeji rádia a v menu přijímače, frekvenční rozsah (ladění), podporu zobrazení názvu stanice DLS, funkci Slide Show, která umožňuje zobrazovat doprovodné informace formou textu a obrázků, a doplňkové datové služby. Certifikované přijímače jsou označeny nálepkou „DAB+ ověřeno“ a jejich seznam můžete najít na webu www.dabovereno.cz.

Každý posluchač si může před koupí nového digitálního rozhlasového přijímače na tomto webu ověřit, zda je certifikovaný. Stačí zadat jeho název do vyhledávače ve spodní části stránky. Certifikace DAB+ přijímačů nejsou povinné a ani nejsou podmínkou pro uvedení na český trh. Požádat o ně mohou výrobci, dovozci nebo prodejci rádií u CRA – kontakt naleznou rovněž na webu www.dabovereno.cz. Podobným způsobem CRA do konce loňského roku certifikovaly set-top boxy a televizory s tunery DVB-T2 pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání druhé generace. Seznam certifikovaných televizních přijímačů je k dispozici na stránce www.dvbt2overeno.cz.

Televizníweb.cz požádal společnost Lidl ČR o vyjádření k nabízenému rozhlasovému přijímači DAB+, ale do vydání tohoto článku neobdržel žádnou odpověď.

Text vznikl ve spolupráci s Bohumilem Herwigem, který otestoval přijímač SilverCreset SDABC 1 A1.

Štítky