Čisté a hladké boční proporce, zajímavý podstavec (žádné šroubování!) a nepochybně i velmi slušné vlastnosti, včetně obrazových. S kolekcí 2021/22 začínáme od spodních řad a tak by to mělo být!

Tenhle výrobce měl minulý rok rozhodně nejvyrovnanější řady televizorů, a to jsme tu u nikoho neviděli minimálně pět, ale spíše více let. Nyní vám přinášíme test prvního televizoru z nové kolekce a zvědavost nezná mezí. Požadavkem na rodičovský PIN, přes který vlak nejede, nás ovšem Samsung usadil hned na začátku a po Sony jde o další značku, která ho zavádí hned v instalaci. Zřejmě jde o podmínku nějakého majoritního trhu a všichni ostatní mají prostě smůlu. Snad se časem nedostaneme k tak otravné instalaci jakou má Android TV, resp. dnes spíše Google TV!

Bijící srdce televizoru. Není to sice super AI, ale svou práci odvádí opravdu skvěle!

Samsung UE43AU9072, v řadě označované výrobcem jako „Crystal UHD“ (obrazovky LCD QLED tu nejsou), přijde v podobě 109 cm na 15.990 Kč. Tato cenová relace (a její okolí) v současnosti představuje to nejprodávanější, resp. nejžádanější. V případě úhlopříčky 140 cm se pak dostáváme na cenu kolem 20.000 Kč a nejrozměrnější model Samsung UE75AU9072 (191 cm) pak přijde na 45.000 Kč.

V případě testovaného modelu, a můžeme dostanete hodně a především rychlý a spolehlivý systém Tizen s řadou lokálních aplikací (seznam zde), který vše obsluhuje. Dálkový ovladač je tradičně kompaktní a bez na letošek slibovaného solárního článku, který nás zřejmě čeká ve vyšších třídách.

Řada AU9072 se dělá v pěti úhlopříčkách od 43″ (109 cm) do 75″ (191 cm), a i ta nejmenší nabízí výtečnou výbavu, včetně obousměrného Bluetooth Audio. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že jsme u podsvícení v rámu (Edge LED), a to by svým způsobem mohl být problém nejen u 75palců.

Základem televizoru je obrazový procesor Crystal Processor 4K použitý u všech velikostí a k dispozici je také zvuk sledující pohyb v základní podobě OTS Lite.

Od nižší řady AU8072 (má stejný obrazový procesor) se testovaný model liší zejména funkcí Multi View, širokoúhlým herním režimem a 120 Hz určenými pro herní konzole. Ostatně je tu i HDMI 2.1…

Instalace i třídění kanálů vcelku tradiční

Balení je slušné, plastová fólie na displeji jde ovšem tak nějak proti prohlášením Samsungu o vyšší materiálové přítulnosti k životnímu prostředí. To ostatně i polystyrénové výztuže! Jsme ale v jedné ze základních řad s rozlišením 4K, takže to nejspíše bude tím, protože i ekologie něco stojí.

Sestavení televizoru je dílem okamžiku, protože se nic nešroubuje a nožičky se pouze nastrčí, což je hodně šikovné! V balení ještě najdete plastové „účko“, to pokud byste preferovali na místo dvou samostatných nožiček podstavec ve tvaru „U“. Jednoduše se na nožičky zacvakne a ejhle.

Instalace je klasická, tedy stále poměrně svižná a s laděním kanálů na pozadí. Jen je tu opět něco navíc, a to nutnost zadat rodičovský PIN a možná ještě pár dalších potvrzení čehosi.

Na internet se můžete u Wi-Fi připojit přes tlačítko WPS, HbbTV je – stejně jako loni – spuštěno už v instalaci, takže se jím nemusíte zabývat. Pokud chcete stahovat aplikace, musíte mít u Samsungu účet. Pozor na to, poslední dobou má výrobce velké problémy u mobilů, kde si na pozadí stahuje značné množství dat. Možná stáhnout aplikace a odpojit od účtu, jak to ostatně autor dělá u mobilu Samsung Galaxy S10 Lite.

Jedna z nových funkcí mířící na chytrou domácnost. Umí i přístroje třetích stran…

Novinky (nebo přepracované novinky) zřejmě v celé kolekci 2021… (ale ještě úplně nevíme)

Ve stručnosti zmiňme pár věcí na které jsme narazili v domovském menu a na dálkovém ovladači.

  • Digital Butler (digitální lokaj, komorník) – ovládání spotřebičů rovnou přes obrazovku televizoru (iOT). Funkce vám vyhledá zařízení ve vaší domácnosti napojená buď přímo na televizor nebo přes Wi-Fi. Jde například o set-top box, herní konzoli, mobil, kameru, klimatizaci, chytrou pračku, apod. Důležité je, že nemusí jít jen o zařízení Samsungu, ale i o výrobky třetích značek.
  • Multi View – staronová funkce, která si ale nyní vysloužila samostatné tlačítko (viz níže), je trochu jinak koncipovaná a hlavně je výrazně lépe ovladatelná (intuitivně). Využívá rozdělení obrazovky v tomto případě na dvě okna (u 8K, mohou být až čtyři) a nabídne, stejně jako loni, v jednom typicky výstup z tuneru a ve druhém třeba zrcadlenou obrazovku z mobilu, videohovor z Google Duo, atd. Nově pak v domovském menu vidíte u této volby položky „Předvolené sporty“ a „Předvolená domácí cvičení“.
  • Tlačítko Multi View – jak vidíte ze snímku dálkového ovladače pracujícího přes Bluetooth (páruje se automaticky), Samsung stále ponechává volné místo vpravo nahoře a laboruje s tlačítkem pod ním. Letos na něj u řady AU90 umístil právě Multi View a tlačítko numerické klávesnice a barevných teletextových voleb nechal sdružené. V tomto konkrétním případě bohužel ne vždy platilo, že rychlé zmáčknutí dvakrát po sobě rovnou vyvolá barevná tlačítka (viz dále).
  • Home Office – funkce PC TV (vzdálený přístup k vašemu pracovnímu počítači), Samsung Dex (TV à la PC) a kloudové služby (MS Office 365 a Microsoft Teams).
  • Domácí trenér – cvičení podle videa (Youtube kanál) a s napojenou kamerou (kontrola vaší pozice, apod.), navíc spojené s funkcí Multi View (dvě obrazovky).
  • Herní TV – nový, speciální a velmi širokoúhlý režim – 32:9 (nebo 16:9 nebo 21:9) plus herní lišta (Game Bar). A zmiňovaných 120 Hz u tohoto přijímače při napojení kompatibilní herní konzole.

Na ovladači opět drobná změna – zařazeno tlačítko Multi View, bohužel barevná tlačítka jsou stále sdružená…

Obdobné ovládání, rychlé EPG, funkční HbbTV

Ovládání se věnovat nebudeme a v této fázi stačí říci, že se prakticky nic nezměnilo až na nepatrně upravený dálkový ovladač (viz výše) a nové funkce v menu. Zklamáním tak pro někoho může být zejména nemožnost upravit tzv. Rychlé menu (voleb je „tuna“ – 16) a řadu z nás nepotěší ani nemožnost kolovat, což je ovšem u Samsungu už pomalu tradiční.

Pokud chcete o ovládání a dálkovém ovladači vědět více, podívejte se například na recenzi Samsung QE55Q70T (2020).

Podobně na tom budeme i s tzv. chytrými funkcemi (Youtube jelo), navíc aplikace jsou vždy po uvedení nové kolekce ve stádiu úprav na často novou verzi o. s. Tizen, kterou sebou nový ročník přináší. Tohle si tedy také nechme na trochu později, Samsung je ale v tomto směru spolehlivý, takže nemusíte mít obavu.

Základní představu o aplikacích, které jsou pro televizory, včetně Samsungu, k dispozici, si uděláte v samostatném článku na digirevue.

EPG je opět bez skoku na další den a musíte tak otravně přejíždět přes půlnoc.

Pojďme tedy k programové nabídce. Ta vždy byla bez přerušení zvuku, zde jsme však dvakrát krátký výpadek registrovali. Nicméně to nejdůležitější, totiž přechod na další den, který minulý rok nefungoval jinak než přejetím přes půlnoc, tady opět nepracuje, resp. pracuje stejným způsobem. Ti, kteří hodně používají EPG z toho nebudou mít radost.

Po EPG se můžete volně pohybovat a můžete si v něm také zadat upozornění na pořad. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil a to je druhý mínus jinak velmi zdařilé programové nabídky.

„Červené tlačítko“ se na kanálech České televize tvářilo bezproblémově (zkoušeno ale jen namátkou na několika pořadech). Na Primě fungovalo a na Nově také, ale v obou případech se dá říci, že jsme už i při zběžném zkoušení tu a tam narazili. Typicky při samotném vyvolání funkce, na Primě byla potíž i s některými sekcemi, které ale možná v té době nejely. Mimochodem oblíbený trik, tedy dvakrát rychle po sobě na dálkovém ovladači zmáčknout sdružené tlačítko barevných kláves a numeriky, někdy nevycházel a bylo třeba buď volbu provádět opakovaně, nebo ji dělat postupně.

V případě Multi View (dvě obrazovky v rámci jedné s externím signálem) se v domovském menu objevily takovéto předvolby.

Multimédia stejná, zrcadlení i Bluetooth stále špičkové

V multimédiích a videu je bohužel stále jeden náhled, možnost vypsat si seznam souborů do nějakého přehlednějšího textového režimu chybí. Tady má Samsung rezervy nemluvě o tom, že by konečně mohl nabídnout přehrání veškerých multimédií na jeden zátah. A protože se i kompatibilita na USB i na LAN zdá být obdobná, odkážeme vás na vcelku libovolnou recenzi z loňského roku a budeme se věnovat zajímavějším věcem, jako je Bluetooth Audio a Zrcadlení obrazovky.

To jsme vyzkoušeli s třemi mobilními telefony: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Ve všech případech bylo lehce dostupné a obsah byl v podstatě v kvalitě zdroje, což je další dobrá zpráva! Tímto způsobem lehce odprezentujete fotky, nebo promítnete nějaké do video z mobilu aniž byste ho museli přenášet na USB nebo na server.

Neméně pohodové bylo i obousměrné Bluetooth Audio (stejné mobily plus výtečný reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N).

Tuhle funkci abyste u konkurence pohledali! Tady ji máte v základních 4K řadách a navíc – při dobrém zdroji – televizor hraje výborně, a to reproduktory vyzařují do podstavce!

Srovnání energetických štítků nalepených na zadní straně televizoru. Vpravo starý, vlevo nový. Jak vidíte, chybí na něm i běžná spotřeba, takže to můžeme přejmenovat na „štítek EU k ničemu…“

Jaký je? Výborný…

Novinek je spousta a není možné je postihnout v jednom článku. Zaměřili jsme se tedy jen na něco a k dalšímu, jako například k chování aplikací, se dostaneme postupně. To podle nás nejdůležitější, totiž obraz a zvuk, je ale na překvapivě vysoké úrovni a konkurence bude mít hodně práce se tomu vyrovnat. To ostatně platí třeba i o obousměrném Bluetooth Audio, kdy při dobrém zdroji zní televizor jako levnější mikrověž.

Jak bude obrazový procesor zvládat větší úhlopříčky netušíme (naděje na výborný obraz tu minimálně do 140 cm určitě je), ale tuto zvládá perfektně, včetně pohybové ostrosti a dokonce i s nádechem k přirozenějším barvám, což u Samsungu překvapuje.

Zmínit je ještě třeba režim Multi View, který dozrál. Mezi dvěma obrazovkami se jednoduše přepínáte šipkovými tlačítky (PiP tu pochopitelně není, bavíme se o vnějším zdroji signálu), zvětšení obrazu jednoho z nich je snadné a tohle například při čekání na nějaký pořad opravdu oceníte. Navíc jde o funkci, kterou vám v této podobě těžko někdo jiný nabídne a podle nás je v dnešním propojeném světě dosti důležitá.

Televizor Samsung UE43AU9072 za danou cenu určitě stojí a nebáli bychom se jít třeba i do padesáti palců.

Slušná práce!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, překvapivý zvuk (při dobrém zdroji), spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající režim Multi View (lehce ovladatelný), vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, vynikající obousměrné Bluetooth Audio (tady by se konkurence měla poučit!), HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision