UVNITŘ PŘEHLED ZÁPASŮ ČESKÉHO TÝMU – Televizní přenosy nabízí Česká televize na programu ČT Sport, HbbTV a webu, rozhlasové poběží na nové digitální stanici Radiožurnál Sport a vstupy rovněž na samotném Radiožurnálu.

Po roční přestávce vyvolané pandemií koronaviru v pátek v Lotyšsku startuje dlouho očekávané mistrovství světa v hokeji. Čeští diváci a posluchači se mohou těšit na přenosy kompletně všech 64 zápasů, které poběží až do 6. června. Nabídnou je výhradně veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas. Na rozdíl od dřívějších let, kdy se ČT snažila dostat co nejvíce přenosů na klasické lineární televizní kanály a využívala tak kromě programu ČT Sport také vysílací časy na programu ČT 2, se letos hokejový šampionát objeví pouze na sportovním kanálu. Pokud ve stejnou dobu poběží i jiný zápas, ČT ho nabídne prostřednictvím modrého tlačítka v hybridním vysílání HbbTV pro chytré televizory připojené k internetu a na webu www.ctsport.cz.

Diváci odkázaní výhradně na televizní přijímač bez chytrých funkcí se ovšem nemusí obávat, že by přišli o zásadní zápasy. Všechna utkání českého národního týmu a většina zápasů naší základní skupiny se objeví na ČT Sport. Kompletní harmonogram všech přenosů, včetně internetových, doplněný o soupisku komentátorů a hostů ve studiu, naleznete zde. Česká televize k němu přidala i informace o vysílání záznamů vybraných zápasů na ČT Sport. Přímo z lotyšské Rigy budou hokejové zápasy komentovat Robert Záruba, Tomáš Jílek a Ondřej Zamazal a spolukomentátoři Petr Hubáček, Martin Hosták a David Pospíšil. Z reportérské pozice se přihlásí Darina Vymětalíková. Na rozdíl od dřívějších šampionátů však ČT nepočítá se Studiem MS přímo v dějišti mistrovství, ponechá ho v Praze.

Proč nebude studio v Rize a jak sledovat ČT v zahraničí

„Studio v místě konání šampionátu má smysl, když do něj můžeme zvát české hráče a trenéry, a to by v Lotyšsku vinou bezpečnostních opatření nebylo možné. Novinářské a sportovní bubliny se totiž neprotnou tak, abychom mohli použít zaběhlý model,“ vysvětluje koordinátor přenosů z hokejového šampionátu Robert Záruba. Ze studia bude šampionátem provádět Jiří Hölzel a trojice hokejových expertů: Milan Antoš, Martin Procházka a Marek Sýkora. Samotné přenosy utkání, rozbory a rozhovory přímo na obrazovce doplní ČT také rozsáhlým internetovým speciálem na webu www.ctsport.cz. „Nabídneme informační servis, na který jsou návštěvníci za poslední roky zvyklí. Speciální rubrice budou dominovat informace o českém národním týmu včetně sestřihů, záznamů a nejlepších momentů mistrovství,“ slibuje vedoucí portálu ČT Sport Jiří Kalemba.

„I ve složité době, kterou stále ovlivňuje koronavirus a přísná omezení pro velké akce, chystáme také bonusové materiály za zákulisí šampionátu,“ dodává Kalemba. Během pátku pak ČT zprovozní speciální aplikaci HbbTV doplněnou o bonusový obsah, podrobné statistiky, tabulky, výsledkový servis i textový online přenos souběžně hraných netelevizních utkání. Do HbbTV aplikace se diváci dostanu stiskem modrého tlačítka na dálkovém ovladači. Pokud budete chtít sledovat přenosy ČT mimo území České republiky, prakticky jedinou jistou šancí je satelit a karta k některé z tuzemských služeb, případně ČT karta. Vysílací práva má totiž ČT zakoupena výhradně pro území České republiky, a tak bude přenosy přes internet pro zahraniční IP adresy blokovat. Toto omezení se ale dá obejít používáním VPN.

Dva týdny do startu Radiožurnálu Sport. Přes den nabídne přenosy a publicistiku, v noci zprávy

Kompletní přenosy i v rozhlase, na Radiožurnálu Sport

V pátek rovněž odstartuje dlouho očekávaný sportovní kanál Českého rozhlasu Radiožurnál Sport. Již od pondělí lze naladit jeho promo smyčku v celoplošné rozhlasové digitální síti ČRo DAB+ a také v televizním multiplexu 21 prostřednictvím DVB-T2. V obou případech šíření signálu technicky zajišťují České Radiokomunikace (CRA) . „Nová rozhlasová stanice ČRo Radiožurnál Sport začala vysílat v celoplošné digitální síti ČRo DAB+. Nyní je zařazena promosmyčka, ostrý start od 21.5., kdy startuje MS v hokeji. Ještě dnes se nová stanice objeví také v ČT DVB-T2 MUX21. V FM vysílat nebude, nejsou volné kmitočty…,“ informoval již v pondělí prostřednictvím Twitteru ředitel sekce regulace CRA Marcel Procházka. Radiožurnál Sport bude vysílat i přes internet a prostřednictvím chytré aplikace.

Na rozdíl od klasického Radiožurnálu nabídne Radiožurnál Sport kompletní přenosy vybraných zápasů šampionátu. Posluchači mohou samozřejmě počítat se všemi utkáními českého národního týmu. Vstupy z těchto zápasů se objeví i na „hlavním“ Radiožurnálu, nepůjde však o kompletně celé zápasy. Pokud uvažujete o tom, že byste Radiožurnál Sport využili pro poslech přenosů hokejového šampionátu při cestách na dovolenou, musíte se omezit pouze na území České republiky. Stejně jako Česká televize, i Český rozhlas bude přenosy blokovat pro poslech v zahraničí. Přes internet se k nim za hranicemi dostanete opět jen prostřednictvím VPN. Přesné programové schéma Radiožurnálu Sport zveřejní Český rozhlas až v den startu stanice tento pátek 21. května.