Vyzkoušeli jsme univerzální přijímač s trojicí tunerů a další výbavou v podobě přehrávání z USB, Bluetooth a externího zdroje, který je navíc vybaven výsuvnou mechanikou pro CD.

Novinka s VKV/DAB a internetovými stanicemi je vybavena opravdu výborně. Vedle integrovaného zdroje s pevnou asi metr a půl dlouhou šňůrou je tu i Bluetooth a Wi-Fi 4 pracující ovšem i na 5 GHz. Potěší i 3,5 mm konektor typu jack pro napojení například nekompatibilního mobilního telefonu (nekompatibilního se dvěma zabudovanými profily Bluetooth – viz tabulka) a nechybí ani stereo zesilovač se slušným výkonem 2x 5 W RMS.

ČTĚTE TAKÉ: Přehled přijímačů DAB mezi 3.000 Kč a 5.000 Kč (digirevue.cz)

Na zadní straně pak najdete teleskopickou anténu, dvojici výdechů bassreflexu a tři rozhraní: USB, výstup na sluchátka a zmiňovaný linkový audio vstup. Přes USB můžete jak přehrávat, tak dobíjet nějaké zařízení.

Přijímač je ke koupi za 4.790 Kč v černé a bílé barvě, reproduktory jsou kryty nesnímatelnou kovovou mřížkou, kterou ve spodní části s výtečnými gumami podtrhuje tenká hliníková lišta. Ta v zapůjčeném modelu v černé barvě vysloveně vynikla.

Vcelku kompletní instalace

Po zapnutí do 230 V pouze naběhl vynulovaný čas a datum a přeškrtnutá ikona připojení přes Wi-Fi, což je zde jediná možnost jak se dostat na domácí síť, resp. na internet. A protože se nic nedělo ani po řadě minut, pokoušeli jsme se mačkat příjemně přeskakující otočný knoflík ladění s Enter uprostřed, což kýžený výsledek nepřineslo. Nakonec se ukázalo, že je skutečně zapotřebí zmáčknout tlačítko pohotovostního režimu, protože rádio ani při prvotním spuštění samo nenabíhá. Pak se teprve objeví instalace začínající jazykem s vybranou němčinou. Nicméně je snadné se přepnout, zmiňovaným otočným voličem, kam potřebujete, čeština nebo slovenština tu ovšem nejsou i když je Technisat slibuje (termín neuveden). Následně jste vyzváni k přechodu na webovou stránku kvůli souhlasu s nějakými podmínkami a teprve když necháte rotující text dojet nakonec dozvíte se (možná), že můžete také zmáčknout Enter.

Poté nastoupí pár dotazů na formát času, aktualizaci (lze i z internetu) a také na připojení k síti sítí. Bohužel Technisat nepočítá s meshovou Wi-Fi, takže vám nabídne tolik přípojných bodů, kolik jich máte v domácnosti a pochopitelně (většinou) také něco z okolí. A ke každému, pokud je dostupný, i tlačítko WPS. Někdy je to tak sázka do loterie, pokud vše vyjde, jste na internetu a u konce s instalací.

Následné se po zmáčknutí Mode objeví internetové stanice, datum a čas naběhnou automaticky.

Detail dálkového ovladače (další vidíte v galerii výše). Na produktové stránce Technisatu je vyobrazen jiný, kteří všichni přejímají. K přijímači ale skutečně byl dodán tento. Mode a Menu kolem Enter jsou zřejmé, „F+/F-“ („F“ jako Folder – adresář) zajistí práci s CD, ale kupodivu také přepíná mezi uloženými rozhlasovými stanicemi, což není nikde naznačeno, ani v příručce.

Ovládání s otazníkem

Ovládání nabízí tři cesty: jedna je přes tlačítka přímo na přístroji, druhou je dodaný dálkový ovladač a třetí volně stažitelná aplikace TechniSat Connect (nezkoušeno).

Dálkový ovladač je poměrně kompaktní a dorazí vám jiný, než jaký myslíte. Technisat má na stránkách zřejmě nějakou starší verzi (nebo novější, kdož ví?) a v balení tak nejspíše bude ten, který dorazil se zapůjčeným kusem. Obchodníci pochopitelně přejímají ten, který je na originálních stránkách výrobce.

Kolem OK/Enter je vstup do menu a přepínání mezi vstupy (Mode) a tlačítka „F+/F-“. Back (Zpět) je bohužel až nad nimi (někdy jde využít i šipka vlevo) a výrobce se moc nesnažil připodobnit sestavu ovládacímu panelu na rádiu. A neodpovídá mu ani Preset, který je na „dálce“ zcela vpravo dole. V praxi tak bude možná nejlepší vybrat si buď jedno, nebo druhé.

Největší vadou ovládání je to, že když něco přehráváte a zmáčknete tlačítko Mode (jedno zda na přístroji nebo DO) jste hned přepnuti na další vstup, což dokáže způsobit méně příjemné chvilky. Navíc to ergonomicky nesedí, protože by se měla nejdříve objevit původní volba a až při dalším stlačení Mode nová. Mimochodem pozoruhodné je i to, že na rádiu máte tlačítko pohotovostního režimu vlevo a na ovladači vpravo. Skutečný síťový vypínač tu není.

Tzv. Main menu má stejnou nabídku jako Mode, jen doplněnou o Sleep a Alarms.

Kompletní funkce

Poslech přes levná, ale dobrá sluchátka Sencor SEP 433 ukázal, že výstup je ve stereu, a o to jde nejvíce. Pokud jde o jednotlivé funkce (mj. přepínání mezi tunery, CD či pro drtivou většinu z nás zcela zbytečnou volbu Podcast), dostanete se k nim zejména přes tlačítko Mode. Pokud chcete nastavení budíku a automatického vypnutí po předem zvoleném času (Sleep – Spánek), musíte do tzv. Main Menu (hlavního menu), kde jsou už všechny výše zmiňované funkce kompletně k mání. Najdete ho na ovladači (Menu) hned u Enter a na panelu přístroje pod delším stlačením Back/Menu. Je to zkrátka trochu jiná filosofie. Škoda, že se tzv. Hlavní menu (nebo Mode) nedá upravit. Každý by si to vyřešil podle svého a nabídku si třeba i zkrátil.

Systémová nastavení najdete na tlačítku Menu a jsou pro všechny funkce stejná. Najdete v nich i ekvalizér, připojení do sítě, aktualizaci, instalačního průvodce či uvedení do továrního nastavení.

Ekvalizér má pět režimů a bohužel neumožňuje vlastní úpravu. A ta by u přijímače za pět tisíc opravdu chybět neměla! Stačila by ale i prostá úprava výšek a basů…

Čeština (a slovenština) v menu by snad měla být časem, nyní ji najdete v doprovodných textech (zde Rádio Samson).

Za povšimnutí stojí i volba nastavení kvality streamování ve třech režimech, kterou najdete mj. i u příjmu z internetu. Proč ji ale Technisat po instalaci nechává na „prostřední“ (Normal) je další ze záhad tohoto vesmíru. Těch pár bitů projde snad přes jakoukoli současnou síť, ostatně majitel přijímače ví, co si může dovolit a pokud to potřebuje, jistě si volbu najde. Drtivá většina lidí se jí ale prvotně zabývat nebude a rozdíl může být někdy dobře slyšitelný.

Pokud jde o Bluetooth, spárování probíhalo vždy bez potíží, stačilo se v domovské nabídce přepnout na Bluetooth a přijímač si režim spustil automaticky. V případě mobilů Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0) a TCL Plex (Android 10) byl výstup na Technisat zcela pohodový a s výkonnostní rezervou, nicméně regulace hlasitosti probíhala sama o sobě souběžně i na mobilu, a to nebývá zvykem. V případě telefonu Sony Xperia XZ (Android 6.0) se nepodařilo audio na rádio dostat i přes to, že párování proběhlo v pořádku. V tomto případě můžete Bluetooth nahradit drátovým propojením, což jsme také udělali. A vše fungovalo k naprosté spokojenosti; zřejmě nesedly profily. Navíc tu máte výhodu nezávislé regulace hlasitosti na mobilu a rádiu.

Připojení přes Bluetooth z mobilu TCL Plex.

V případě mechaniky CD se připravte na prohýbající se vozík, jednodušší ovládání (Play ho nezasune). Jak CD-Audio, tak vypálené CD (-R/-RW) s MP3 ale bylo funkční. V druhém případě si přijímač automaticky spustil první skladbu hned po zasunutí vozíku, tlačítky F+/F- můžete po nich skákat a šlo to i běžnými tlačítky o skladbu dále – vždy ale jen po adresářích. Proč tu vlastně F+/F- je, bylo tak trochu záhadou, která se objasnila u USB.

Přes tlačítko Info si přepínáte například název skladby, či jméno souboru, připravte se však na možné komplikace s českými jmény souborů. Jak také upozorňuje příručka, je tu striktní požadavek na vytvoření MP3 v rámci ISO 9660, ale to už bychom zabíhali do zbytečných podrobností. Škoda, že jsme nepřišli na to, jak vypsat všechny skladby, resp. jak se pohybovat po adresářovém stromě.

Skladby na USB (FAT32) automaticky startují z adresáře jedna, přepnutí přes F+/F- přepíná právě po nich, běžný skok o skladbu dále v multimediální části ovladače už dělá co má, tedy skáče po skladbách, což u CD zlobilo. Čeština v názvech souborů může způsobit potíže, v našem případě se namísto našich znaků zobrazoval otazník, skladba se ale většinou přehrála.

Formátová kompatibilita byla jednoduchá, tedy zmiňované MP3. Příjemné je dobíjení napojeného USB zařízení i v pohotovostních režimu rádia (zkoušeno se dvěma mobily).

U DAB najdete všechny potřebné funkce.

Jednoduchoučké VKV/FM, vyspělejší DAB

V případě VKV nepříjemně překvapí absence funkce AMS, kterou má i výborný kapesní přijímač Technisat Techniradio RDR. Ta automaticky proladí pásmo a sama uloží stanice do paměti. Tady bohužel máte smůlu a musíte ladit (a ukládat) po jedné stanici přes tlačítko Scan. V menu pak zvolíte, zda chcete vyhledávat jen silné stanice nebo všechny a zda preferujete stereo nebo mono poslech. To je vše.

V případě DAB/DAB+ vše probíhá obvykle. Po prvním přepnutí se naladí, resp. vytvoří seznam dostupných stanic a začne hrát ta první. Seznam vyvoláte například šipkou dolů a můžete v něm kolovat, což je příjemné. Ladit můžete automaticky i ručně a neaktivní stanice lze také ze seznamu odstranit (Prune Invalid). Je tu kupodivu i možnost stanice v seznamu seřadit, což nebývá zvykem.

Jak u VKV, tak u DAB (platí to i u internetu) ukládáte stanice stejným způsobem po delším podržení Preset. A výborné je, že je můžete uložit i na přeskáčku. U VKV se ovšem ukládají pouze frekvence.

Úvodní nabídka internetových rádií.

Internetové stanice? Solidní standard

Po přepnutí na tento tuner vidíte v menu na prvním místě Českou republiku (Czech republic – rádio zatím není lokalizované) a při pokračování hned místní stanice. Snadno si tak alespoň něco pustíte bez velkého hledání. Narazíte ale i na to, že popisky u pořadu či stanice už mají správnou češtinu, takže se ukazuje třeba i „ř“ a platilo to i u DAB.

Jinak si v menu můžete vybrat z obvyklých voleb jako Region, Populární, Žánr, atd., atd., stanice můžete také vyhledávat přes jednoduchou, ale funkční klávesničku. A protože tu jsou všechny znaky v pořadí za sebou, dosti se nacvakáte. Škoda hlavně nelogicky umístěné mezery, to pokud budete chtít zapisovat typicky dvě slova. Nicméně nepočítejte s tím, že by vám byly stanice po vyhledávání nabízeny v pořadí třeba podle zemí, nebo že by tato funkce šla nastavit. Tak daleko nejsme!

Ekvalizér je jednoduchý, bez možnosti cokoli ovlivnit (toto jsou jediné dostupné režimy…).

Jaké je? Výborné, ale pár věcí…

I když čeština v nabídkách není, v doprovodných textech na internetových stanicích či DAB je a se správnými nabodeníčky. Technisat bohužel neřeší instalaci a lokalizaci centrálně a prostě ji nemá u všech přijímačů i když konkrétně u tohoto by být časem měla. Někomu se také nemusí líbit, že na přístroji nejsou žádná tlačítka přímé volby uložených stanic. Nicméně jejich vyvolání (po stlačení Preset) je snadné a svižné, včetně případné volby příslušné pozice, kterých je tu 20. A protože můžete ukládat na přeskáčku a při vyhledávání kolovat, je práce se stanicemi o to svižnější.

Pokud se podíváte do hodnocení uvidíte, že v mínusech toho není moc i když by sem možná zapadlo i to, že se nedá připojit klasická anténa. Tím největším je absence úpravy zvuku a funkce AMS. Tu u Technisatu kupodivu najdete u přijímače za 800 Kč, ale u tohoto, který přijde na pomalu pět tisíc CHYBÍ. Zarazí také neergonomické přepínání na tlačítku Mode, které by rovněž pár nervů ušetřilo a hodila by se i upravitelná domovská nabídka, kterou najdete u řady konkurence, a to i u levnější. Naopak potěší solidní zvuk většinou s minimem zkreslení, kterému sice někdy mohou chybět basy, resp. mohou být – při vyšší hlasitosti – drnčivější, ale přijímač hraje slušně, a to i přes Bluetooth či linkový vstup. Slušný výkon v RMS je zde zkrátka znát.

Hodnocení

  • PRO: výborné ukládání stanice a stejné pro všechny tunery, příjemný a nastavitelný displej s rozměrnými hodinami po uvedení do pohotovosti, slušný výkon zesilovače s rezervou třeba i na Bluetooth, ale…
  • PROTI: …s ekvalizérem bez možnosti vlastní úpravy (neovlivníte ani basy ani výšky), problematické přepínání režimu vstupů/tunerů (Mode), chybí AMS

Štítky