Ke koupi je ve třech velikostech a testovaný model doplňují 109 a 165 cm. Operačním systémem je Android TV 9, dnes už dotažený a stabilní. To vše při ceně 10.999 Kč skýtá naději na hodně slušnou koupi! A jaký je ve skutečnosti?

Strong je známou set-top boxovou značkou, má ale i dobrou „síťařinu“ (viz nedávno uvedený výtečný meshový systém se kterým testujeme) a posledním počinem jsou právě televizory s Androidem. Vyzkoušeli jsme už dva a odkazy najdete níže. Po FC5433 a UC7433 nyní míříme mezi ně, a je tady tudíž UC6433. Už jméno řady naznačuje rozlišení Ultra HD (4K), nechybí kompletní tunerové osazení, což je dnes samozřejmé, základní HDR10 a mimo jiné například i trochu jiné prostředí, než je u televizorů s Android TV zvykem. Výrobce, který ještě upozorňuje na to, že televizory nemají hotelový režim, si totiž udělal vlastní ovládání některých pro televizor důležitých vlastnosti a je dosti šikovné.

ČTĚTE TAKÉ:

Velmi levný televizor Strong SRT 43FC5433 aneb Zatím nedotažený Android TV ve Full HD

Televizor Strong SRT 50UC7433 s Androidem překvapil obrazem, aplikační kompatibilitou i spolehlivostí provozu

Za instalaci ještě otravnější

Balení je sice plastové, ale velmi dobré, ostatně krabici s řadou informací vidíte ve fotogalerii. Obrazovku kryje nalepená fólie na což letos přešli mnozí (zřejmě hodně problémů v přepravě, čemuž se nelze divit). Přišroubování noh podstavce do rohů je dílem okamžiku, nožičky naštěstí nezasahují mimo strany obrazovky.

Na instalaci televizoru, abyste si ale vzali dovolenou. To už ale sebou nese Google Android TV a letos je to o to horší, že musíte zadat nesmyslný rodičovský PIN, což si zřejmě vymyslel nějaký byrokrat v naději, že něčeho dosáhne. Mimochodem Google píše, že heslo „0000“ není přípustné, ale klidně dovolí „1234…“

Na úplný závěr, tedy po naladění, tu máme další nesmyslnou novinku, musíte totiž ještě navíc akceptovat ochranné známky Googlu, a to už možná budete mít pocit, že se svět efektivně zbláznil!

Uspořádání centrální části dálkového ovladače. EPG (Guide) je nad šipkou nahoru.

Slušné ovládání, navíc vlastní menu

Dálkový ovladač působí výborně a skvěle padne do ruky. Není ani kompaktní ani v klasické velikosti, ale něco mezi tím a jak vidíte ze snímku v úvodní fotogalerii, nechybí mu nic obvyklého. Sice by se hodilo lepší umístění barevných původem teletextových tlačítek, tlačítka Info a vypnutí zvuku (Mute), které jsou hodně zasuté, ale jinak je rozložení výborné. EPG (Guide) je hned po ruce, Menu (tři vodorovné čárky) vyvolává buď vlastní menu nastavení (tunery), které se pak objevuje na spodní straně obrazovky, nebo klasické menu Android TV či domovské menu u aplikací.

Tohle je určitě šikovně dělané a navíc je přístup zcela odlišný od konkurence z velkých masových značek jako je Philips, Sony a TCL. A hodně to usnadňuje ovládání televizoru k čemuž se ještě dostaneme.

Vlastní výběr z menu nastavení Googlu. Chybí ovšem úprava audia, i když výběr zvukového výstupu tu je.

Šipková tlačítka dálkového ovladače mají drobná hmatová zvýraznění, takže není problém je najít i se zavřenýma očima. OK vyvolávající seznam stanic je pak v nepřehlédnutelné prohlubni a celkově uspořádání působí velmi dobrým dojmem. Seznam kanálů po startu přístroje ovšem naběhne až za nějakou dobu a tady prostě musíte vydržet.

Úplné menu nastavení najdete v domovské nabídce a představuje klasický Android TV. Google, jako jeho výrobce, ani po letech nepochopil, že se jeho o. s. umisťuje do televizorů a obrazová a zvuková část jsou tak hodně zasuté, kolovat se nedá a tohle napomáhá k neblahé pověsti této platformy.

Tady ale částečně pomůže tlačítko se třemi vodorovnými čárkami, které ve spodní části obrazovky vyvolá, pokud jste v televizních tunerech, vlastní menu. To nabídne například Obraz, úpravu poměru stran či zcela zbytečné vstupy/výstupy (na ovladači máte tlačítko). Co chybí, jsou zejména zvukové úpravy, který by chtěly doplnit. Jak menu vypadá, vidíte na fotografii výše. Na prvním místě je sice „Zdroj“, tedy vstupy a výstupy, což je poněkud nesmyslné, ale obraz najdete hned za ním, takže se vyhnete putování po nabídce Googlu. „Režim zobrazení“ je změna poměru stran obrazu a na problémy s překladem narazíte i jinde, nebo jsou tu i celé části typicky v angličtině.

Programová nabídka používá příliš tenký font a pro někoho může být špatně čitelná.

Jednoduché EPG, aplikace v základu pouze zahraniční

Guide (EPG) nabíhá poměrně pomalu (kolem dvou sekund), ale je bez zvukového výpadku. Nemůžete se po něm volně pohybovat, jakákoli změna stanice zapříčiní změnu v televizním tuneru a tudíž i zvuku na pozadí. Jak také vidíte ze snímku, není tu náhledové okénko a obraz běží na pozadí. Rovněž chybí možnost nechat se na pořad upozornit.

Aplikací bylo v základu vysloveně pár a zcela chyběly lokální. Jinak je tu nezbytné Youtube, dále Amazon a Netflix, přičemž první a poslední z nich mají i tlačítka na ovladači.

Co naopak nechybí, je ikona přímého přepnutí do televizního vysílání (v podstatě hned na začátku prvního řádku), a to je třeba pochválit, protože ji u některých masových značek nenajdete třeba s odůvodněním, že si „lidi přece najdou tlačítko na ovladači…“

U Strongu je přepnutí do živého televizního vysílání výrazně snazší a pohodlnější a cestu si můžete vybrat sami. podle toho, co vám vyhovuje. Ikony aplikací se stále dají mazat i přesouvat na jiné pozice a Android TV 9 se v tomto směru od osmičky, která úpravy nastartovala, nijak neliší.

Operační systém Android TV nabídne ke stažení (po přihlášení do tržiště Googlu) obvyklé lokální či dobře lokalizované aplikace. Vyzkoušeli jsme tak například HBO GO, Skylink Live TV, SledovaniTV a Lepší.TV ke kterým máme přístup díky vstřícnosti zmiňovaných operátorů a funkčnost tak můžeme potvrdit. A vyzkoušeli jsme i VLC Player často opět neschopný přehrát videa s externími titulky ze síťového disku. Navíc v tomto konkrétním případě měl někdy problémy s navazováním na video při přerušení přehrávání. V základu dodaný přehrávač MMP je určen pouze pro práci s USB médiem na kterém nabídl i titulky.

Jaké další aplikace – oficiálně vzato – najdete nejen u televizorů s Android TV, si v případě masových značek můžete přečíst v samostatném článku na digirevue.cz.

HbbTV bylo zkoušeno na kanálech České televize a Novy a i když někdy bylo trochu pomalejší, fungovalo, například i po změně kvality, spolehlivě a v tomto směru obavy mít nemusíte.

Televizor ovládá i zrcadlení obrazovky z mobilu přes Google Chromecast, ale to bohužel není otevřené a dovoluje tak pouze odeslání obrazovky z aplikace, která to podporuje. Například z HBO GO. Nejde tedy o typické zrcadlení obrazovky přes kterou byste si mohli kdykoli přehrát třeba fotky, ale je skutečně jen vázané na příslušné aplikace. Bohužel touto cestou se vydává čím dál více výrobců televizorů s Android TV. Že to některé uživatele dosti omezuje, je vcelku nezajímá. Možná je to ale také nějaká „googlovina“!

Výsledek po trojím zmáčknutí tlačítka Info.

Jaký je? Za danou cenu výborný

Strong se s Android TV vypořádává, a teď mluvíme obecně, velmi dobře. Modely, které uvedl jsou stabilní a mají dobře sladěný hardware a firmware i když rezervy jsou, jak se můžete přesvědčit v recenzích v úvodu článku. Výborné také je, že nabízejí vysokou aplikační kompatibilitu, což je další důležitá věc. S chováním O2 TV bohužel posloužit nemůžeme (nemáme přístup), ale například Skylink Live TV či HBO GO, což jsou u nás hodně důležité aplikace, pracovaly k naprosté spokojenosti, resp. tak, jak měly.

Obrazově byl televizor velmi dobrý, vzhledem k ceně až výborný, a to jak při práci s tunerem pozemního televizního vysílání, tak ze zmiňovaných IPTV/VoD či třeba při přehrávání multimédií z rozhraní USB s pomocí zabudovaného přehrávače MMP. Jinak můžete sáhnout například po VLC Playeru, ale ten ne vždy pracoval jak měl, a to i v případě lokální sítě. Tenhle kdysi excelentní software je ale rok od roku horší a horší se všude.

Spokojeni budete nejspíše i s ovládáním, hůře jsou na tom obrazové režimy, ale přepnutí mezi nimi dnes ovlivňuje nová nesmyslná politika EU, takže vždy musíte odklepnout hlášení o prý možná zvýšené spotřebě. Další věc k ničemu pro drtivou většinu majitelů TV, stejně jako nutné zadání rodičovského PIN.

Byrokracie nás ale jednou zahltí, to je téměř jisté!

Menu nastavení Strongu je rozhodně velkým přínosem stejně, jako umístění tlačítka EPG, Zpět a Home, která jsou příjemně po ruce. Je tu i tlačítko hlasového asistenta, ale to je pro češtinu v drtivé většině případů k ničemu a kdo ví, zda se vůbec někdy dočkáme.

Strong SRT 50UC6433 potěší ty, kteří hledají levný a poměrně rozměrný televizor s Android TV za co nejlepší cenu, ale nechtějí slevit zejména z aplikační kompatibility. Poměr cena/výkon je tu parádní, a to, že značka sáhla po verzi Android TV 9 je podle našeho názoru v současné době velmi rozumné. Zavádění problematické Google TV se zatím u nás moc nepovedlo. Soudíme ovšem pouze po recenzích dvou strojů.

Cenově se Strong SRT 50UC6433 řadí po bok televizorů jako Gogen TVU 50L752 GWEB, Hyundai ULL 50740 GSMART a Metz 50MUC7000Z, které ovšem stojí o tisícovku více. Je tu ale ještě další důležitý rozdíl! U Strongu nyní víte, jak se chová v praktickém provozu. U těch ostatních to zjistíte až když je budete mít doma, protože se na vyzkoušení sehnat nedají. Tohle je u Androidu zásadní! U něj totiž nikdy nevíte, do čeho jdete a u čeho vlastně skončíte.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, vlastní ovládací menu byť bez úpravy audia, slušný obraz i vysoká aplikační kompatibilita, HbbTV 2.0 (!), výborný a do ruky skvěle padnoucí dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …lepší umístění například tlačítka Info by se hodilo, chybí tradiční zrcadlení obrazovky z mobilu či tabletu, pro někoho bude mínusem i EPG bez upozornění na pořad