Kovidová krize zjevně hned tak nepomine a řada rozumných lidí to s dovolenou vyřešila tak, že shání nemovitost, karavan nebo třeba obytný vůz slangově zvaný „bydlík“. Nebo prostě vyrazí pod stan tak, jak jsme to dělali dříve, což je pochopitelně nejlevnější a navíc to má své kouzlo.

Větší obrazovka se v tomto případě určitě hodí a tady máte přehled toho, co si můžete na českém trhu zakoupit.

Můj bratr si před nedávnem vzpomněl na dětství a zakoupil houseboat, kterému se dnes už spíše říká hausbót a někdy je to dost luxusní bydlení. A protože je fanda do sportu, rozhodl se, že by nezaškodila O2 TV na trochu větší obrazovce než jakou má mobil, resp. tablet. O2 se ovšem s aplikacemi fláká a například pro LG ji slibuje už nějaké dva roky. Dnes ji tak naleznete, jak se ostatně můžete přesvědčit v aktualizovaném přehledu aplikací pro TV 2021, stále jen u Samsungu. Na druhou stranu sehnat u masových značek, včetně Samsungu, malou úhlopříčku a navíc na 12/24 V také moc nejde. Celkově vzato je malých a „hloupých“ TV docela dost, nějakou šikovnou a „chytrou“ abyste ovšem pohledali nemluvě o tom, že celá nabídka není nijak široká, Našli jsme jich těsně pod dvacet a z toho „chytré“ jen tři!

Vše je ke stažení v tabulce na konci článku, včetně odkazů na naše testy.

Televizor Finlux 24-FDM-5660 se hodí do karavanu, na chatu a bez 230 V i do hausbótu

Co je rozhodující

Před nákupem si potřebujete, vedle úhlopříčky, resp. raději přímo fyzických rozměrů panelu (to je větší sichr), rozmyslet hlavně to, zda váš televizor bude tak zvaně chytrý, nebo vám postačí jen nějaký obyčejný, bez napojení na internet. Pokud se rozhodnete pro to druhé, můžete zkusit chybějící aplikaci v televizoru obejít přes přímé kabelové propojení mobilu (tabletu) a televizoru. To je ovšem problém, protože HDMI vždy nejede jak by mělo a v praxi se to povede málokdy. Spíše hodně málokdy, takže to v podstatě nemá smysl ani zkoušet; před půl rokem nešel autorovi takto propojit dokonce ani mobil s televizorem vše značky Samsung, navíc přes originální kabel… Samsungu.

Pokud budete mít „Smart TV“ můžete to samé obejít přes tzv. zrcadlení obrazovky (mobil/tablet), což je nesrovnatelně spolehlivější. Obě zařízení musí být napojená na stejnou lokální síť, resp. Wi-Fi směrovač, který tudíž musíte třeba v karavanu mít, a pokud to mobil dovoluje, odešlete buď přímo obrazovku nebo jen obraz z konkrétní aplikace. Těch kterých to dnes podporují přes Google Chromecast je poměrně dost.

Snazší cestou a co do obrazu kvalitativně nejlepší je, pokud váš „chytrý“ televizor má vámi požadovanou aplikaci IPTV/VoD (internetová televize, on-line videotéka), přímo zabudovanou. Jako příklad si uveďme na Televizním webu testovaný Finlux 24-FDM-5660.

Ten totiž umí hned dvě důležité aplikace – Skylink Live TV v české i slovenské podobě a Lepší.TV. Obě jsou sice v základu IPTV, ale první je doplněná o VoD, ke druhé si můžete dokoupit videotéku HBO OD, tedy něco à la HBO GO.

Finlux 24-FDM-5660 nabídne dvě klíčové domácí aplikace a zvládá také HbbTV. V 61 cm (24″) není ovšem nejlevnější – před časem ještě televizor stál 6.390 Kč, nyní podražil na 7.490 Kč. Není divu, protože zájem je a jak vidíte z tabulky, Smart TV tu moc není.

Na co si dát pozor

U televizorů této kategorie je to podobné, jako u přijímačů digitálního rozhlasu. Nabídka je roztroušena po řadě obchodů a nefunguje to tak, že byste si najeli například na Alzu, vypsali příslušnou kategorii a měli vyhráno.

Při nákupu je také třeba být hodně opatrní. Nakupujte pouze tam, kde přijímač můžete bez udání důvodu vrátit. Například tzv. „TV monitor s DVB-T2 tunerem LG 28TN525S“ je někde udáván jako schopný pracovat i na 12/24 V, ale na stránkách výrobce je uvedeno pouze 100-240 V a podobně tomu bylo i třeba u Orava LT-1018. Buďte proto opatrní a v praxi si kompatibilní výrobky raději několikrát ověřte.

U většiny modelů se připravte na nižší pohledové úhly, typicky kolem 170° ze všech stran, výjimky ale existují a ve stíněném (či stísněnějším) obytném prostoru to může být důležitým kritériem.

V tabulce uvedené výrobky byly konfrontovány s oficiálními stránkami výrobce vždy, pokud to šlo.

Někdy může být užitečná i „tabletová televize“ malých rozměrů. Zde Sencor SPV 7012T s deseti palci.

Jak číst tabulku

První tři položky, „cena“, „chytrá TV“ (ano/ne) a „úhlopříčka“ jsou zřejmé. U posledního bodu se nezabýváme podsvícením, které v těchto velikostech postrádá na důležitosti.

„Obrazovka“ ukazuje jen dvě rozlišení – HD Ready, což je v této kategorii nejčastější, a Full HD. V podstatě je jedno co zvolíte, skutečně to není nijak důležité, ale proti gustu…

Položka „tuner a zvuk“ ukazuje přesně to, co říká název. Výkonem v RMS a systémem audia se nikdo nezabývá, takže je opomíjíme.

„Energ. třída (nová)“ je trochu problém, protože nové měření není souměřitelné s předchozím energetickým štítkem. Rozhodně tak nezatracujte televizor třeba s „G“. Více na toto téma na digirevue.cz.

„Rozměry (švh); hmotnost“ jsou tentokráte uváděny bez podstavce. Ve většině instalací ostatně půjde o montáž na stěnu, takže by to jinak nemělo ani smysl.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité údaje. Nezmiňujeme zejména multimediální přehrávač, který je snad u všech televizorů. Drtivá většina přijímačů má také možnost nahrávání, kterou se ale v tomto případě rovněž nemá smysl zabývat. Dobře si prověřte i to, zda při nákupu dostanete připojení na 12/24 V v ceně nebo je ho třeba dokoupit. Tady ale také záleží na způsobu montáže. Napájení přes 230 V má každý přijímač a třeba i na hausbótu jde zařídit. I když to není ideální…

Do „bydlíku“, tedy obytného auta, si můžete pořídit už i Android TV v podobě Finlux 24FHMF5770.

Přehled televizorů s napájením 12/24 V, červen 2021

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 27. června 2021, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějaké TV vyhovující parametrům, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV na 12 či 24 V

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – přehled TV na 12 či 24 V

Štítky