Novinka bez televizního tuneru vezme vaši obstarožní „telku“ s DVB-T2 do éry Smart TV a navíc, díky jedné z posledních verzí operačního systému, zajistí i kompatibilitu s nejnovějšími aplikacemi internetových televizí (IPTV) a on-line videoték (VoD). A skutečně to funguje!

Strong připravil pro nástupce vynikajícího modelu SRT 202 Ematic nové jméno a novou výbavu. Jde zejména o USB 3.0, klasický síťový vypínač a vyšší verzi Wi-Fi 5, což udělá radost těm, kteří nemají k televizoru dotažen ethernetový kabel s koncovkou RJ-45. Některé potěší i výstup na externí infra čidlo, takže si mohou udělat „neviditelnou“ instalaci a umístit přehrávač třeba za televizor. Navíc je tu i nižší cena 1.999 Kč, takže v čem je vlastně háček?

Zdá se, že…

prakticky nikde…

Strong Leap-S1 představuje stejně lehkou plastovou krabičku s externím zdrojem jakou je – bohužel – drtivá většina stolních zařízení s Androidem nebo Android TV. Rozhraní jsou na obvyklé zadní straně (něco málo na bocích), všude je zdůrazňován hlasový pomocník Google Assistant a aplikace Disney+ (vedle dalších), což je ovšem v Česku na Slovensku zcela k ničemu. Dálkový ovladač má tudíž zjednodušenou podobu jakou si poslední dobou užíváme všude možně a tudíž na některé aplikace nestačí.

Výbava je skvělá a kdyby vše mělo trochu kovovější – a rozměrnější – kabát, bylo by to rozhodně lepší. Takto musíte řešit posouvání po povrchu, protože na spodu chybí gumy a najdete tu pouze tvrdý plast a skrytá (rozumějte nějaká pevná) instalace je asi nejlepší. Při připojování kabelů také narazíte na zbytečně otočený konektor HDMI, který rovněž může komplikovat život.

Plastové provedení, pasivní chlazení

Leap-S1 představuje malinkatou zaoblenou krabičku (110 x 110 mm) o hmotnosti pouhých 170 g. Je tu ale externí čidlo infra paprsku (IR) pro kombinovaný dálkový ovladač, takže přehrávač můžete posadit někam za televizor a na viditelné místo vytáhnout jen ten.

Instalace představuje klasický Android TV jako v televizoru, ovšem bez ladění kanálů a musíte se jí prostě prokousat. Samotné připojení na televizor a případné další zařízení je rychlé (komplikace může nastat jen díky otočnému konektoru), zdroj je externí.

Prostředí operačního systému Android TV verze 10 pak vypadá stejně, jako u osmičky a devítky a stejně tak jdou nabídky upravit. Lze tak s výhodou mazat celé vodorovné lišty anebo v nich ikony přesouvat na nové pozice, případně je také mazat, což ale nemusí jít pokaždé. Vždy záleží na konkrétní aplikaci.

Ovladač je velmi zjednodušený a některé aplikace s ním nezvládnete. Dokoupení něčeho s polohovacím zařízením, jinak řečeno, kurzorem myši, je prakticky nutností.

Ovládání někdy krkolomnější

Ovladač vidíte na snímku. Škoda, že chybí možnost naprogramovat si vlastní tlačítko. Stejně ale budete potřebovat, pro aplikace typu Lepší.TV, dokoupit něco s kurzorem myši a nám se více než nějaká „air mouse“ osvědčila bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini, kterou lze navíc připojit i přes Bluetooth. Nejprve se ale budete muset poprat s nastavením obrazu a Google opět „zapomněl“, že jde o operační systém pro televizory a příslušné volby v menu nastavení dost utopil.

Menu je tu navíc jediné, a to v domovské nabídce Android TV. Na ovladači tlačítko chybí, což je nepochybně škoda a v menu vám chvíli potrvá než se k volbě dostanete. Zejména když posazení obrazového výstupu občas potřebuje, vůči ploše obrazovky, trochu upravit. Tohle je ale věc Googlu, který si vše hlídá s neústupností buldoka .

Menu zařízení a přednastavené obrazové režimy. Těch je tu nebývale mnoho, včetně uživatelského. Zvuk dostanete ven, tedy na zesilovač, dokonce i s osmi kanály!

Výtečná aplikační kompatibilita

Vyzkoušeli jsme řadu aplikací nejen z oblasti IPTV/VoD. Šlo zejména o HBO GO, Lepší.TV, MX Player, Skylink Live TV, SledovaniTV, VLC Player, Youtube a Youtube Kids a vždy s výbornými výsledky. Maximálně nastaly ovládací potíže, takže bylo nutné sáhnout po výše zmiňované klávesnici Tesla Device D8 mini.

To bylo ale nutné třeba i při zprovozňování HBO GO, kde nešel rozvinout seznam provozovatelů. Za chodu pak aplikace občas (při delší pauze na pořadu) zastavila běh a ukázala černou obrazovku. Stačilo ale z přehrávání vyskočit a pořad opět spustit a bylo to v pořádku. Po čase problém zmizel, takže to možná bylo věcí provozovatele.

Jestliže hledáte další oficiálně kompatibilní aplikace, jejich aktualizovaný přehled pro televizory 2021 můžete pro masové značky najít na odkazu v samostatném článku, a to i pro Android TV. Dá se použít i v případě tohoto přehrávače.

Pokud jde o Bluetooth, to má ohlašovanou podporu nejen například pro klávesnici a tzv. air mouse, ale i pro výstupní audio, včetně externích reprosoustav. S úspěchem jsme to vyzkoušeli s výborným odolným reproduktorkem Sencor Sirius SSS 6400N (více zde), který se bez problémů spároval a následně i pohodově fungoval.

Co bylo omezené, bylo zrcadlení obrazovky z mobilu. Musí jít přes aplikaci přímo podporující Google Chromecast. Klasické zrcadlení typu Wi-Fi Miracast nebo otevřený Chromecast se nenabízí.

Tady jsme sice byli s několika telefony úspěšní, ale pouze přímo z aplikací, které zrcadlení Googlu podporují, jako například HBO GO. U něj to fungovalo tak, že si na mobilu připojeném přes Wi-Fi pustíte nějaký pořad a následně v něm klepnete na ikonu externí obrazovky. Pokud byste si chtěli promítat fotografie, museli byste se rovněž poohlédnout po něčem, co to tímto způsobem zvládne. Obecně vzato ven obrazovku mobilu nedostanete.

Domovskou nabídku jde opět snadno upravit a vymažete si třeba i celé vodorovné pruhy.

Jaký je? Stabilní a vysoce kompatibilní s lokálními aplikacemi

Multimediální přehrávač Strong Leap-S1 se určitě povedl. Pár problémů tu sice je a odstranit by často šly firmwarově, ale to nejdůležitější, tedy stabilita chodu a aplikační kompatibilita je tu na výši a o to jde v praxi nejvíce.

Výrobce by se především měl vypořádat s trojicí informačních LED na přední straně. Ty totiž signalizují chybně a s rozdílnou intenzitou, bohužel přesně opačnou, než by bylo zapotřebí. I po více než třech týdnech provozu jsme měli stále potíže zjistit prostým pohledem, zda je přijímač zapnutý nebo vypnutý.

Zamrzí i omezený Chromecast, ale po pravdě řečeno zrcadlení obrazovky z mobilu nebo tabletu se spíše očekává u televizoru než u video přehrávače.

Potěší především dobrá cena a i když podráží předchozímu doprodávanému modelu nohy, zákazníka to zajímat nemusí. Potěší ale také vysoký stupeň výbavy, jakou momentálně najdete zřídka. A samozřejmě operační systém Android TV. Po pravdě – pokud si nechcete koledovat o zvýšené problémy, vůbec si takovýto přístroj s mobilovým Androidem nepořizujte!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní a dobře vyladěné prostředí, Android TV a s tím spojená vysoká aplikační kompatibilita, oproti předchozí verzi výrazně vylepšená výbava, včetně např. rychlejší Wi-Fi, tradiční síťový vypínač
  • PROTI: špatné provedení informačních LED na čelní straně, Chromecast pouze s aplikacemi, které ho podporují, na spodu chybí gumy, otočený konektor HDMI (možná komplikace s kabelem – zařízení je velmi lehké)