Český telekomunikační úřad zkoordinoval pro tuto síť frekvence v Hradci Králové, Pardubicích, Trutnově, Svitavách a Jihlavě, upozornil server Český rozhlas Digitální rádio.

České Radiokomunikace (CRA) začínají pozvolna obnovovat svoji televizní Regionální síť 8, která musela ukončit vysílání v roce 2020, protože jí vypršela platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů (většina jich byla v uvolňovaném pásmu 700 MHz). Již letos na jaře CRA získaly od ČTÚ kmitočet pro České Budějovice, nyní bude Regionální síť 8 disponovat dalšími kmitočty ve východních Čechách a na Vysočině: v Hradci Králové, Pardubicích, Trutnově, Svitavách a Jihlavě. Upozornil na to server Český rozhlas Digitální rádio, který přinesl i pravděpodobnou mapu pokrytí tohoto regionálního multiplexu po spuštění všech nových lokalit.

„Krajské“ vysílače v Hradci Králové (Hoděšovice), Pardubicích (TKB) a Jihlavě (Rudný) mohou vysílat maximálním možným výkonem 1 kW, dokrývače v Trutnově (Poříčí) a Svitavách (Kamenná Horka) pak po 100 W. Východočeské vysílače a dokrývače budou fungovat v jednofrekvenční síti na kanálu 38, s výjimkou Svitav, pro které získala Regionální síť 8 kanál 23. Jihlavský vysílač Rudný využije kanál 47. Multiplex nyní obsahuje pouze dvě televizní stanice skupiny Óčko, konkrétně Óčko Expres a Óčko Black. CRA však získávají dobrou vyjednávací pozici s regionálními televizemi na východě Čech a Vysočině, a mohou tak konkurovat regionalizovatelnému celoplošnému multiplexu 24 konkurečního operátora Digital Broadcasting.

CRA oživily Regionální síť 8, na jihu Čech v ní nabízí Óčko Expres a Óčko Black

Například východočeská televize V1 v minulosti vysílala v Regionální síti 8, ale po jejím vypnutí neměla jinou možnost než přejít do multiplexu 24, kde musí kvůli jednofrekvenční síti využívat mnohem více vysílačů a dokrývačů než u Regionální sítě 8 (ale zase má lepší pokrytí). Nyní by se mohla v Regionální síti 8 dostat na výhodnější podmínky oproti multiplexu 24, ale je otázka, zda si chce pohoršit v pokrytí a řešit otázku, jak diváky přimět k dalšímu přelaďování televizorů kvůli změně kmitočtů.