AKTUALIZOVÁNO: „Frame, co dodat?“ Recenze by mohla začít a skočit s touto větou. V případě loňského modelu rozhodně! Jaký je ten letošní, opět trochu změněný, na to se podíváme nyní.

AKTUALIZOVÁNO: panel pracuje s podsvícením Edge LED Dual LED, reproduktory systému 4.0 jsou na zadní straně.

 

A zajímavé je to už úvodem! Televizor totiž nese označení Samsung QE50LS03 stejně, jako modely 2019 a 2020. Ten z minulého roku ale měl na konci (hned za „S03“) „T“, tady je zase „A“. Samsung nic nedělá bez hlubšího záměru, takže jaký se skrývá za tímhle? Třeba to časem zjistíme…

Hodně široký rozptyl úhlopříček svědčí o tom, že se řadě The Frame daří. A dokonce i na našem malém českém trhu, čemuž se po recenzích nejrůznějších modelů posledních dvou let nemůžeme divit! Letos si budete moci zakoupit následující velikosti: 109 cm (43″, 26.990 Kč), 127 cm (50″, 26.990 Kč), 140 cm (55″, neznáma), 165 cm (65″, 49.990 Kč) a 191 cm (75″, 74.990 Kč), na oficiální české stránce však není uveden model s 81 cm, tedy se 32″, takže uvidíme.

Ceny nejsou nejnižší, ale tohle také není běžné zboží. Poznáte to už při vybalování z krabice a když televizor vezmete do ruky. Není sice tak bytelný jako loni (je výrazně užší), ale na zkrut stále drží docela slušně a koncepce zůstala zachována. Máme tu tak zcela rovnou obrazovku z obou stran a externí box propojený s ní stále poměrně tenkým kabelem. Dálkový ovladač už má letos solární článek, dokoupit můžete pět variant rámečku a docvaknout je (magnety) na ten zabudovaný. Jde to opět lehce a svižně.

Nač ale dlouhé popisy, máme tu šikovné video….

The Frame 2021 se tedy letos jmenuje „LS03A“ a je opět určen především na stěnu, a to v podstatě v jakékoli velikosti. V ceně ostatně dostanete i nový tzv. bezmezerový držák (Slim Fit Wall Mount). Dostanete ale také nožičky z velmi kvalitního plastu a letos se také Samsung rozhodl, že v ceně bude rovnou i jeden vyměnitelný rámeček. Pokud ho namontujete, počítejte s tím, že vám z aktivní plochy obrazovky ubere asi milimetr po každé straně; přichytí se nejen magneticky, ale i drobnými výstupky na krajích. Výsledek je ovšem impozantní a změna klidně i radikální. Například ten zapůjčený „dřevěný“, černý televizor zcela proměnil.

Do externí krabičky zvané One Connect Box je soustředěna značná část elektroniky, včetně tunerů, a také veškerá rozhraní s výjimkou propojovacího. A je tu i napájení a mechanika PCMCIA (CI+), tedy místo pro přístupovou kartu. K samotnému panelu tak stále vede pouze jeden kabel, anténní svody končí pochopitelně také v boxu. Vnitřní paměť (disk) televizoru byla letos rozšířena na 16 GB, montáž je na šířku, na výšku ale nyní můžete postavit nejen 32″, ale také model se 43″.

Srovnejte si loňský Frame a letošní:

Podle výrobce je model 2021 o 50 % tenčí a pokud vezmete obrazovku do ruky, okamžitě to poznáte. I níže zmiňovaný malý rozdíl ve hmotnosti je rovněž hodně znát!

  • The Frame 2020 ve velikosti 127 cm (50″) – hloubka obrazovky 46 mm, hmotnost, včetně podstavce 13,6 kg (bez něj 13,3 kg)
  • The Frame 2021 ve velikosti 127 cm (50″) – hloubka obrazovky 25 mm, hmotnost, včetně podstavce 12,2 kg (bez něj 11,8 kg)

Pohodlná instalace bez šroubováku

Sestavení televizoru, tedy pokud ho chcete umístit na podstavec, je dílem okamžiku. Nic se nešroubuje, kvalitní plastové nožičky výškově nastavitelné do dvou stupňů stačí pouze zasunout to panelu. Pak ho připojíte k externímu boxu, napojíte další potřebnou kabeláž a hned po spuštění televizoru zjistíte, že dálkový ovladač dokonce ani nemusíte párovat.

Letos Samsung do instalace přidal zadání rodičovského PIN, což prý vyžaduje EU, a je tu také aktualizace firmwaru. Ta může, podle linky a vytíženosti serveru klidně zabrat i přes půl hodiny nebo pomalu hodinu.

Kanály se ladí na pozadí hned po výběru tuneru (dělá se to úvodem), Wi-Fi napojíte i přes tlačítko WPS a můžete sáhnout i po napojení kabelem přes meshový systém, jako jsme to udělali v našem případě (Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 – test je zde).

Třídění kanálů je opět snadné a s výjimkou jejich vymazání je vždy po jedné stanici. Zpracování televizoru i balení bylo ukázkové i když opět v polystyrenu, takže už asi nemá smysl bádat nad tím, zda k nám konečně někdy dorazí něco ze slibovaného eko balení.

Zjevně nikoli…

Domovská nabídka – aplikace. Jak vidíte na spodní části lišty (HBO, Skylink…), můžete si je sem rovnou umístit.

EPG se změnou zvuku, prověřujeme už i chytré funkce

Ovládání, domovskou nabídku i menu nastavení v tomto případě vypustíme, protože vše je stejné a popis najdete například u recenze jednoho z nových televizorů kolekce 2021, Samsung QE55QN85A.

Co je trochu jiné, je EPG. Především v tom, že jakmile do něj vstoupíte, zvuk se sice nepřeruší, ale jinak se zabarví (někdy i trochu poskočí hlasitost) a rozdíl je okamžitě patrný. Někdy to dělá více, jindy méně, ale skoro vždy to bylo slyšitelné. To možná odstraní nějaká nová verze firmwaru. Ta použitá byla ale nejaktuálnější.

Jinak se programová nabídka chová podobně, přechod na další dny, což je u Samsungu poslední minimálně dva roky problémová záležitost, je opět možný podržením pravé šipky. Po chvíli zjistíte, že skáčete kupředu po dnech. Není to sice ideální, ale dá se to.

Po EPG se stále můžete volně pohybovat, jestliže si zadáte upozornění na pořad, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí, což je druhá a poslední námitka. Jinak je EPG vynikající a také rychlé, takže se dá používat místo seznamu kanálů, přičemž tlačítky postupné volby s výhodou skáčete po všech stanicích na obrazovce najednou. Svým způsobem to trochu nahradí přímý přístup přes numerickou klávesnici, která je tu dostupná podstatně hůře.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo u tohoto modelu zkoušeno nad míru obvyklou a zaměřili jsme se na to stejně, jako na aplikace. Na kanálech ČT pořad navazoval i po změně kvality, včetně testovacího režimu Auto (snad ho ČT nebude testovat tak dlouho jako samotné HbbTV :). Správně také po skončení jednoho seriálového dílu přehrávání navazovalo dalším. V případě FTV Prima (volný přístup) se také žádný problém neobjevoval a práce byla poměrně rychlá. Nova i Seznam.cz TV taktéž fungovaly, pouze v prvním případě nešlo HbbTV asi den vůbec vyvolat. To ale nejspíše s televizorem nesouviselo, protože pak už bylo vše v pořádku. Namátkou bylo HbbTV zkoušeno i na dalších stanicích, jako je například Óčko.

Několik podob Framu.

U tohoto Framu jsme už také nakousli provoz některých aplikací. Ne všechny už byly upraveny na novou verzi o. s. Tizen, ale například HBO GO, Skylink Live TV a SledovaniTV se už nainstalovaly a s úspěchem zprovoznily. A fungovaly prakticky bez problémů, včetně jejich spárování s mobilem buď přes číselný kód nebo QR kód. Instalace opět vyžadovala přihlášení do tržiště aplikací Samsungu, což je poslední dobou náročnější a i v tomto případě to trvalo podstatně déle, než bývalo zvykem. Vedle toho jsme s úspěchem vyzkoušeli například i Youtube a také jednoduchou, ale funkční streamovací aplikaci Evropy 2.

V případě SledovaniTV bylo trochu komplikovanější přihlášení. Služba totiž dovoluje využít pouze čtyř zařízení nikoli pěti, jak je zvykem. Pokud jich máte víc, nestačí vám přihlášení v televizoru a musíte nejprve do počítače, jedno zařízení zrušit a pak teprve nový televizor spárujete. Počítejte také s tím, že pokud budete využívat rozhlasové kanály, nebude tu žádný spořič obrazovky. Alespoň v našem případě se vůbec neobjevoval a SledovaniTV by s tím něco mělo udělat. Dnes se to dotýká zejména TV OLED.

U HBO GO se opět delší pausa projevovala tak, že aktuální video nenabíhalo a bylo třeba ho ukončit a znova spustit. S tím jsou ale poslední dobou potíže na více platformách a protože se HBO chystá na přechod na službu Max, nikdo se tím už asi zabývat nebude.

Seznam všech oficiálně dostupných aplikací nejen pro TV Samsung 2021 najdete v samostatném článku na digirevue.cz.

Zrcadlení obrazovky bylo testováno s obvyklými třemi mobily a třemi verzemi operačního systému. Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0) uspěl jako jediný, ale jen ze začátku a posléze začal vytrvale zlobit, přičemž druhý den už zase bylo vše v pořádku, a to až do konce testu. Nicméně Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10) se nechytly ani při prvním zkoušení, ani v průběhu testu. Podobně na tom bylo Bluetooth, ale tady se posléze uplatnil i Sony Xperia XZ (Android 6.0) a společně se S10 Lite pracovaly spolehlivě. Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a s párováním a provozem žádný problém nebyl. Doufejme, že potíže se zrcadlením obrazovky odstraní nějaká další verze firmwaru.

Domovská nabídka, část Umění. Přes ni vstupujete na jednotlivá díla, včetně vašich vlastních, nastavujete si jejich zobrazení a také se přihlašujete k placenému přístupu.

Jaký je? Opět výborný!

V roce 2019, kdy jsme Frame dostali poprvé do ruky, měl potíže s tříděním kanálů, hodně lesklou obrazovku a bylo tu i pár další věcí. V roce 2020 řada dozrála a hodně se vylepšila a v podstatě si sáhla na vrchol. I letos je Frame obrazově vynikající, fyzickým provedením však o něco horší. Letošní model zkrátka není tak bytelný, jako loňský, což ale určitě nemusí být na závadu. Televizor jednou někam posadíte, nebo pověsíte a často ho tam máte po většinu jeho životnosti. Frame možná bude už z principu putovat častěji, zejména pokud si pořídíte menší velikost, ale i když je nyní provedením v podstatě na úrovni běžného televizoru, nemusí to znamenat zhola nic. Ať si ale říká kdo chce co chce, loňský model byl jednoduše fajnovější!

Co se týče multimédií, DivX, XviD a DTS nejsou podporovány ani u letošních modelů (u Samsungu to platí obecně), televizor však zvládá jiná videa včetně externích titulků v celé řadě formátů a umí je také bohatě nastavit, a to jak na USB, tak na médiu na lokální síti. Více například u recenze Samsung QE55QN85A.

Obsah s HDR byl u Framu 2021 podáván velmi dobře jak na zatmavených detailech, tak na místech přesvětlených a tohle je jedno z nejlepších přehrávání HDR jaké jsme nejen u Samsungu poslední dobou viděli. I přes pár mínusů, včetně třeba neřešeného upozornění na pořad v EPG bez probuzení z pohotovostního režimu, což někomu může dost vadit, je Samsung The Frame QE50LS03A opravdu výborným televizorem. Obrazově rozhodně a zvukově kupodivu také i když tady hodně záleží na tom, co do něj pustíte a záležet bude i na jeho umístění.

A na závěr ještě připomenutí. Televizor se vypíná trochu jinak než je zvykem stejně, jako ostatní Framy. Běžným krátkým zmáčknutím přepnete do režimu Umění a máte tu třeba obraz nebo vybranou fotografii. Podržením delším než 2 s pak televizor skutečně uvedete do pohotovostního režimu. Tlačítko úplného vypnutí na externím boxu není.

Hodnocení

  • PRO: excelentní design (systém externího boxu) i zpracování, kvalitní materiály, výtečné a snadno instalovatelné výměnné rámečky, excelentní podání obsahu s HDR, parádní resamplování z nižších rozlišení, výtečná pohybová ostrost i kvalitní obraz, externí titulky i z videí ze serveru, ale…
  • PROTI: …ani letos nejsou přehrávány DivX, XviD a DTS, potíže se zrcadlením obrazovky z mobilů, letošní model je tenčí a méně odolný na zkrut