AKTUALIZOVÁNO: Novinka s úhlopříčkou 81 cm, 32″, nabízí Android TV 9, připojení k internetu jak drátové, tak bezdrátové a nechybí ani přístup do knihovny aplikací Google Store a tudíž stahování těch nových. Co chybí, je přepnutí do živého televizního vysílání.

AKTUALIZOVÁNO, 7. 7. 2021: televizor by se měl tento měsíc objevit v Okay Elektro za 5499 Kč. 

Strong SRT32HC4433 nabídne rozlišení obrazovky HD Ready (1366 x 768 bodů), což v dané velikosti řadě lidí zcela postačí. Podsvícení je plošné, Direct LED, ostatně podle informací výrobce, letos ani jiné nedělá. Pohledové úhly jsou nižší, televizor nebude nijak drahý (cena ještě neoznámena) a i tohle je důležité kritérium (150/160 stupňů).

Televizor Strong SRT 50UC6433 nabízí stabilní platformu, slušný obraz i vlastní ovládání

Dnes obvyklou trojici tunerů DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC) doplňuje zesilovač o výkonu 2x 8 W, přičemž reproduktory, jak je zvykem, vyzařují do podstavce. Za pozornost stojí řada rozhraní v podobě třech HDMI 2.0 a dvojice USB 2.0. Nechybí ale ani výstup na sluchátka a analogový A/V vstup v podobě klasických cinchových konektorů, takže napojit třeba staré video či přehrávač CD/DVD není problém. Provedení televizoru je pochopitelně plastové, a to včetně nožiček.

Klasicky dlouhá instalace, zasuté, ale slušné třídění stanic

Sestavení televizoru je velmi snadné, instalace je už náročnější, ale to sebou nese Android. Ne vždy také klapne instalace za pomoci telefonu, která není dělána právě šikovně. K Wi-Fi se připojíte pouze heslem, ladění neprobíhá na pozadí a na závěr je třeba vybrat tuner a zadat rodičovský PIN.

V případě pozemního příjmu, se ovšem vždy ladí i analogové kanály…

Po všem čím si projdete, dospějete nakonec ke kurióznímu dotazu: kde se na domovské obrazovce, která se objeví na konci, přepnout na televizor? A kde se na televizor přepnout na dálkovém ovladači?

Zatímco u nedávno recenzovaného a výborného televizoru Strong SRT 50UC6433 je to snadné, tady výrobce dotáhl ideu Googlu (a dalších) k dokonalosti – chybí totiž jak ikona, tak tlačítko.

A teď babo raď!

Třídění stanic najdete, po trochu spletitém hledání, v menu Google Android TV a můžete buď stanice posouvat, nebo je zaměňovat. Třídění probíhá vždy po jedné stanici přes OK a šipková tlačítka. Poněkud nezvykle je tu seznam rozdělen na jednotlivé stránky po deseti kanálech, takže na to musíte myslet a speciálně se mezi nimi přesouvat. Tedy pokud chcete stanici posunout někam dál.

V seznamu naladěných kanálů ale také můžete využít oblíbených položek a zde možná uvidíte, že rozhlasové stanice jsou plynule řazeny za ty televizní. Přesunout si je můžete kamkoli, takže vše máte v jednom seznamu.

Menu televizoru pokračuje ještě několika volbami vpravo. Poslední položkou vyvoláte tradiční nabídku Google Android TV.

Ovládání slušné, OK vyvolá naladěné stanice

Abychom dokončili předchozí myšlenku související už s ovládáním. Živé televizní vysílání vyvoláte, pro první přiblížení, přes tlačítko vstupů a výstupů. V našem případě se ale neobjevil jejich seznam, jak bývá zvykem, ale byli jsme rovnou přepnuti do tuneru. Při dalším zmáčknutí, světe div se, naběhlo Youtube a pak opět do tuneru! Až pak se tlačítko Input/Output začalo chovat normálně a konečně se objevil seznam v němž byla na první místě „Televize…“

Pro druhé přiblížení, resp. trvalejší řešení, je tu ještě druhá cesta. Sjet v domovské nabídce (Home) na konec první lišty na tlačítko „+“ a přidat si na ni ikonu živého TV vysílání, která je v seznamu předinstalovaných aplikací.

Jak vidíte, ovládání je trochu zapeklité už po instalaci a narazíte na to i jinde. Třeba v menu Strongu na tlačítku se třemi vodorovnými čárkami. Zde, stejně jako u většího modelu, chybí operace se zvukem, nicméně pro řadu věcí dobře poslouží a je rozhodně přínosem. Závěrečná položka „Nastavení“ pak vyvolá celkové menu Googlu, které je v Home vidět na ozubeném kolečku.

Dálkový ovladač, až na zmiňované chybějící tlačítko, je velmi slušný, EPG je hned po ruce a OK vyvolá seznam stanic. Někomu možná bude vadit zasuté ztlumení hlasitosti a barevná tlačítka zcela u spodní hrany. Do ruky ale padne výborně a z jeho fotografie vidíte, že se klade důraz na hlasového asistenta, který je ovšem u nás k ničemu.

Programová nabídka je díky malému a tenkému fontu hůře čitelná, zvuk ale při vstupu nevypadává.

EPG opět bez upozornění na pořad

Aplikace jsme si důkladně vyzkoušeli u většího modelu pracujícího na stejné platformě, tady to vezmeme jen namátkou. Skylink Live TV a Lepší.TV při krátkém zkoušení pracovaly, HBO GO se chovalo obdobně jako u většího modelu Strongu, tj. po delší pauze na pořadu nešlo pokračovat a bylo třeba z pořadu vyskočit a pak se zase vrátit. Většinou to klaplo na ten samý čas, asi dvakrát, třikrát se stalo, že nikoli a začalo se přehrávat od začátku.

Nyní pojďme na EPG a HbbTV, tedy populární „červené tlačítko“. Programová nabídka je taktéž stejná, použité písmo příliš tenké a špatně čitelné. Na pořad se nemůžete nechat upozornit, protože tu volba jednoduše chybí. Po EPG se také nemůžete volně pohybovat, jakékoli přejetí na jinou stanici okamžitě vyvolá odezvu v tuneru.

HbbTV bylo tentokráte zkoušeno nejen na hlavních kanálech, ale i na těch menších. U FTV Prima ovšem jen otevřená část, zde HbbTV může vykazovat více problémů nejen u tohoto televizoru, ale vidíme to i na jiných. Nicméně otevřená část fungovala, byť někdy klasicky pomaleji a s milionem reklam, což je ovšem u Primy průvodní jev.

Funkčnost můžeme potvrdit i na kanálech České televize, kdy také pořady správně navazovaly po změně kvality, a platilo to i u Seznam.cz TV. Zabrousili jsme ale také na TV Barrandov, tam se ovšem HbbTV nedočkáte, a na kanály Českého rozhlasu, který ho naopak má, i když v hodně jednoduché podobě a nebyl tu ani posun po časové ose pořadu. Funkční ovšem na několika namátkou vybraných snímcích bylo. Na určitě největší potíž jsme narazili u Novy, kdy HbbTV někdy vůbec nešlo vyvolat a ještě se k tomu dostaneme.

HbbTV je u Strongu povoleno hned po instalaci, pokud chcete omezit některé jeho funkce, najdete to v menu poměrně snadno.

Na tomto místě obvykle bývá snímek z tlačítka Info, to je ale stejné jako u většího modelu. Za to domovská nabídka je trochu jiná a výrobci tu nějak vypadla ikona přepnutí do živého televizního vysílání. Někteří z toho mohou zmateni a nedivíme se.

Jaký je? Inu…

Televizorů malých rozměrů s o. s. Android TV jednak moc není, jednak už zpravidla nepocházejí od masových značek, které limitně směřují k dvou metrovým úhlopříčkám. Tady jsme u pouhých 81 cm a i když výsledek není ideální, za „dobrou“ to určitě je třeba i díky slušné aplikační kompatibilitě.

Hlavně ale kvůli solidní sladěnosti hardwaru a firmwaru/softwaru. Systém nepadal a prakticky s ním nebyly problémy, nebo byly minimální, jaké vidíme i jinde. Rozhodně největší byl se stanicemi Novy, a tohle jsme ještě neviděli! Tu a tam se totiž stalo, že na obrazovce, na místě informací o možném vyvolání HbbTV, tedy v pravém spodním rohu, byl pouze malý zrnící rámeček, který po přepnutí na jiný kanál zmizel. Pokud měl také upozornění na HbbTV, objevilo se už v pořádku. Pouze u Novy někdy nikoli.

Aplikace jsou předinstalovány základní, jako Youtube. Netflix a Amazon, a doplňuje je jednoduchý multimediální přehrávač MMP určený pouze pro práci s rozhraním USB. Bez připojení k tržišti aplikací Googlu, což můžete při instalaci klidně přeskočit, budete poměrně dost omezeni nehledě na to, že někdy budete potřebovat aktualizaci.

Co dodat? Obraz byl opět velmi dobrý, včetně rozumného udržení pohybové ostrosti. Jako i u jiných přístrojů tohoto typu „lepší signál“ vyvolával ve výsledku lepší kvalitu. Jsme ale u Androidu a tak daleko důležitější je stabilita chodu a dobrá kompatibilita s aplikacemi. A ta tu zjevně je.

Hodnocení

  • PRO: vlastní ovládací menu (chybí ale úprava audia), slušný obraz i aplikační kompatibilita, výborný a do ruky skvěle padnoucí dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …hodilo by se lepší umístění zejména tlačítka Info, v domovském menu po instalaci chybí přepnutí na živé TV vysílání (na ovladači také není), chybí tradiční zrcadlení obrazovky z mobilu či tabletu (pouze z aplikací), pro někoho bude mínusem i EPG bez upozornění na pořad