Podle dat Radioprojektu za první pololetí letošního roku poslouchalo digitální rozhlas 10,6 procenta populace. Je to stejný počet jako u poslechu rádií přes DVB-T2 v televizi.

Značný nárůst poslechovosti zaznamenal za první pololetí letošního roku digitální rozhlas v Česku. Podle aktuálních dat Radioprojektu za první a druhé čtvrtletí 2021 využívalo DAB+ již 10,6 procenta populace oproti 7,2 procentům ve čtvrtém čtvrtletí 2020 a prvním čtvrtletí 2021. A je to dvojnásobek oproti výsledku průzkumu agentury Ipsos pro Televizníweb.cz z března letošního roku. Na růstu využívanosti DAB+ se určitě podílel nový sportovní okruh Českého rozhlasu Radiožurnál Sport, který odstartoval letos v květnu souběžně se zahájením fotbalového Eura. Čísla za další měření Radioprojektu tak mohou být pro DAB+ ještě vyšší, protože nyní Radiožurnál Sport přináší kompletní přenosy vybraných disciplín z letních olympijských her v Tokiu.

Stejný podíl posluchačů jako DAB+ využívá i poslech rádií přes televizi. Prostřednictvím celoplošných i regionálních sítí DVB-T2 vysílá nejen Český rozhlas, ale i vybraná soukromá rádia, jako například Čas, Čas Rock, Dálnice, Dechovka či Proglas. Do této kategorie se započítává i poslech rádií přes kabelovou televizi, IPTV a satelit. Ještě větší popularitu má poslech rádií před internet na počítači (17,6 procenta) a přes mobil (16,1 procenta). Bezkonkurenčně však u českých posluchačů vedou klasická rádia pro poslech stanic v analogovém FM pásmu, která využívá 91,5 procenta respondentů.

Teleko a RTIcz k průzkumu o digitálním rozhlasu v Česku: do roka stoupne podíl DAB+ na 15 %, chce to propagaci

 

Štítky