Pozemní digitální televize je v Itálii velmi populární, z 26 milionů domácností ji využívá 23,7 milionu, vyplývá z průzkumu Nadace Ugo Bordoni. Mírná většina ale není vybavena na příjem DVB-T2.

Takřka polovina italských domácností již může přijímat pozemní digitální televizní vysílání v novém standardu DVB-T2, na který Itálie hodlá přejít do konce příštího roku. Podle průzkumu Nadace Ugo Bordoni, jehož výsledky zveřejnil server Advaned-television.com, je 49,6 procenta italských domácností vybaveno televizory s tunery DVB-T2 a kodekem MPEG-4 nebo HEVC. Odpovídá to zhruba 11,8 milionům domácností z celkových 26 milionů. Pozemní příjem televizního signálu je v Itálii drtivě nejsilnější televizní platformou, již využívá 23,7 milionu domácností. Pouze 2,3 milionu domácností dává přednost neterestrickým platformám, nebo televizi využívá pouze jako zobrazovat pro internetové služby. Na satelitní, kabelový a IP příjem televizního signálu připadá 1,57 milionu domácností.

Itálie o rok posune přechod na MPEG-4 a DVB-T2, hotovo chce mít do roku 2023

Přechod na MPEG-4 a DVB-T2 se protahuje

Dalších 700 tisíc domácností podle průzkumu nevlastní televizní přijímač. Itálie v pozemním digitálním vysílání dlouho využívala starší kodek MPEG-2, který v podstatě neumožňoval šířit v pozemních sítích programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), protože by se do multiplexu kapacitně vešlo jen několik málo kanálů. Země proto postupně v sítích DVB-T nasazovala novější kodek MPEG-4, což zvýšilo kapacitu sítí, ale zároveň donutilo diváky pořizovat si novější televizory nebo alespoň set-top boxy, které dokáží programy v MPEG-4 přijímat. Nyní je takovými přijímači podle Nadace Ugo Bordoni vybaveno asi 92 procent domácností spoléhajících na pozemní příjem televize (tedy asi 21,8 milionu). Pro zbývající vysílají hlavní italské televizní programy stále ještě v MPEG-2, i když toto vysílání bude postupně končit.

Přechod na kodek MPEG-4 má být u sítí DVB-T hotov do 1. září 2022, přičemž tento proces nezačne dříve než letošního 15. října. Má být ale dobrovolný, protože povinnost přejít na MPEG-4 má být součástí vládního opatření, které bude vydáno do konce letošního roku. Například sdružení provozovatelů vysílání Confindustria Radio TV plánuje uskutečnit tento přechod od ledna do března 2022. Oproti tomu veřejnoprávní televize RAI plánuje přepnout své tematické kanály v DVB-T na MPEG-4 již 15. října 2021, ale zbývající (hlavní) programy by měly v dohledné budoucnosti nadále vysílat s kodekem MPEG-2. Odklad přechodu na novější kodek MPEG-4 se promítne do zpoždění přechodu na nový vysílací standard DVB-T2/HEVC, původně plánovaný do 30. června 2022. Termín se má posunout do 1. ledna 2023.

Itálie vydá na kompenzace kvůli přechodu na DVB-T2 dvacetkrát víc než Česko: 730 milionů euro

Státní příspěvek na přijímač se zvýšil na 100 euro

Italské úřady vyzývají diváky, aby při přechodu na MPEG-4 mysleli na budoucnost a nepořizovali si televizory nebo set-top boxy pouze s tunerem DVB-T, ale rovnou přijímače s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, které jsou zpětně kompatibilní se standardem DVB-T i kodeky MPEG-4 a MPEG-2. Od 23. srpna mohou italské domácnosti žádat o dotaci na nákup takových televizorů až do výše 20 procent ceny přijímače, maximálně však 100 euro (v přepočtu asi 2 600 Kč). Vyplývá to z vyhlášky ministerstva hospodářského rozvoje, jež zároveň stanovuje 15. říjen 2021 jako termín, od kdy budou některé celoplošné programy v Itálii vysílat pozemní cestou pouze v kodeku MPEG-4 (v sítích DVB-T). Určuje taky 1. leden 2023 jako konečný termín přechodu pozemního digitálního televizního vysílání na standard DVB-T2 a kodek HEVC.

Podle nedávných odhadů dojde v Itálii během následujících 15 měsíců k obměně více než 15 milionů televizorů (na začátku celého procesu mělo jít o 40 milionů přijímačů). Diváky k tomu přiměje především fakt, že jim postupně začnou mizet z nabídky programy, které dosud vysílaly v sítích DVB-T pouze v kodeku MPEG-2. Od poloviny letošního října se to dotkne devíti veřejnoprávních stanic Rai 4, Rai 5, Rai Storia, Rai Scuola, Rai Sport, Rai Gulp a Rai YoYo. Zároveň začne refarming sítí, s nímž Itálie začne 10. listopadu v Sardinii a skončí 30. června v Ligurii, Toskánsku, Umbrii, Laziu a Kampánii.

Itálie rozdá sociálně slabým čtyři miliardy korun na nákup přijímačů DVB-T2. Začne v listopadu