U DAB nastavíte vše, u VKV naopak zhola nic, ale je tu skvělé AMS, tedy ladění stanic s automatickým ukládáním! Klady tak rozhodně převažují, navíc přijímač slušně hraje, má dobře čitelný displej a výborně vypadá.

Přenosné rádio za 2.400 Kč je větších rozměrů a robustní konstrukce. Nemá českou, ani slovenskou lokalizaci, používá klasickou teleskopickou anténu a napájí ho čtveřice „buřtových“ baterií s udávanou dobou provozu 12, ale třeba také 20 hodin (podle druhu baterií, nezkoušeno). Napájet ho může i z 230V a externí zdroj má zhruba 150 cm dlouhou šňůru. Přijímač má také ochranu proti vlhkosti IPX4 (více zde), záslepku rozhraní a nechybí ani sklopné (pevné) držadlo.

Zabudován je jednokanálový analogový zesilovač o dosti vysokém výkonu 2 watty RMS a audio systém s jedním kuželovým reproduktorem o průměru 10 cm. Ten je uložen za nesnímatelnou kovovou mřížkou. Kupodivu je tu také ekvalizér s pěti režimy (uživatelský nikoli) a obvyklý displej LCD o rozměrech asi 68 x 26 mm s regulovatelným podsvícením. A také Bluetooth se dvěma profily, kodekem SBC a párováním s až osmi zařízeními. Cena je vyšší, což dává naději na dlouhodobý provoz, zpracování i provedení vynikající a použité plasty vypadají hodně kvalitně. Tohle opravdu není žádné „chrchlátko“ za pár stokorun!

A ještě drobnost: na webových stránkách se píše, že rádio pracuje s Bluetooth 4.2, v příručce pak s Bluetooth 5. Do tabulky jsme proto použili druhý údaj.

Výborné ovládání i kuchyňská minutka

Ovládání je jednoduché a pochopitelné i bez příručky, a to včetně ukládání stanic do paměti. Spočívá v kombinaci krátkých a dlouhých zmáčknutí některých tlačítek a typicky jde o vyvolání menu nastavení, Preset a funkci AMS, která se zde jmenuje „Auto Preset“. Na boku pak tlačítka doplňuje příjemně přeskakující otočný volič hlasitosti a pod ním další určený pro ladění a pohyb v menu (Select). Pro odmáčknutí konkrétní volby už ale musíte na horní tlačítko Enter a je škoda, že volič nemá tuto funkci na stlačení. Pro výběr položky v menu ale také můžete použít šipková tlačítka, což je výhodnější, protože Enter/OK je hned vedle.

Na tlačítku Timer najdete několik funkcí. Je tu i jednoduchý budík (jeden) bez možnosti ovlivnit den/dny v týdnu s buzením z tunerů nebo tónem. Pro odložení buzení o 5 min. pak stačí stisknout libovolné tlačítko s výjimkou zapnutí/vypnutí.

Příjemná je také kuchyňská minutka od jedné do 120 minut a nechybí usínání při rádiu (Sleep) a zmiňované Bluetooth. Panasonic má ovšem párování nepatrně složitější, takže nestačí se na Bluetooth přepnout, ale musíte ho nejprve spustit delším podržením tlačítka.

U Bluetooth musíte kvůli párování mačkat speciální tlačítko.

Vyzkoušeli jsme to se třemi mobily s různými verzemi o. s.: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0) a TCL Plex (Android 10).

Párování bylo ve všech případech svižné a nejlepší bylo, že výstup nebyl nijak utlumený, takže stačilo telefon jet na nějakých 70, 75 % hlasitosti a zbytek obstaral výborný zesilovač v rádiu. Ten vykazoval slyšitelné zkreslení až při vytočení na maximum a tohle se Panasoniku nepochybně povedlo. Na něco takového navíc nenarazíte moc často. Je třeba si ale také uvědomit, že nejde jen o rádio, ale také o mobil a tímto způsobem to nemusí fungovat vždy. Nemluvě o tom, že nemusí být ani kompatibilní.

U DAB najdete nejen ladění, ale i vyčistění seznamu stanic od těch už nepracujících (Prune). Nebo můžete jednoduše naladit znova.

U VKV nic nenastavíte, u DAB vše

VKV/FM je sice bez výběru ladění „silných/všech stanic“ a nastavení mono/stereo (sluchátkový stereo výstup tu je), za to má ale na tlačítku „Auto Tune“ (delší podržení) zásadní funkci AMS. Ta proladí pásmo a uloží nalezené stanice automaticky do paměti od pozice 1. Pokud tam už nějaké jsou, přepíše je.

V tomto konkrétním případě uloží pouze frekvence, jméno kanálu se dotáhne z RDS. Přijímač je na tom tedy stejně, jako nedávno testovaný radiobudík Panasonic RC-D8EG. A platí to i o DAB, kde jsou – naopak – možnosti kompletní, tedy včetně Prune.

Ukládání stanic do paměti se dělá u obou tunerů stejně. Tlačítko přímé volby (je jich tu deset stejně, jako pozic k uložení) stačí jen déle podržet a kanál se automaticky uloží na dané místo.

Ekvalizér se u levných a levnějších DAB moc často nevidí i když tady si ho manuálně neseřídíte a jsou tu pouze přednastavené režimy. Fungují ale slušně.

Jaké je? S dobrým zesilovačem i zvukem

Panasonic RF-D30BT je výborné rádio. Námitky, oprávněně, můžete mít k nulovému nastavení části VKV/FM a zejména volba „ladění pouze silných stanic“ by se hodila. Na druhou stranu je tu vynikající funkce AMS, kterou dnes najdete málokde a která se při pendlování přijímače třeba mezi chatou a domovem nepochybně hodí. A je tu také kompletní funkční sada u digitálního DAB/DAB+.

Přijímač jako takový se uplatní v podstatě kdekoli a využít ho můžete i v kuchyni. Díky „minutce“ (sehnat nějakou slušnou a samostatnou je problém) bude k většímu užitku než většina jiných.

A cena 2.400 Kč? Odpovědět můžeme buď klasickým „nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci“ nebo tím, že je podle nás vzhledem ke kvalitám přijímače, zpracování a použitým materiálům přiměřená.

Hodnocení

  • PRO: výtečné provedení, zpracování i ovládání, výborné DAB s kompletním nastavením, rozhraní USB dobíjí externí zařízení i v pohotovostním režimu, funkce AMS u VKV, ale…
  • PROTI: …jinak zde nic nenastavíte, anténa by mohla být všestranněji natočitelná

Štítky