Spuštění speciální televizní sítě si vyžádá výstavbu 158 nových vysílačů, z nichž by mohlo v rámci nového multiplexu vysílat až 12 televizních a tři rozhlasové programy.

Výstavbu nového národního multiplexu DVB-T2 s hlavními celoplošnými televizními a rozhlasovými programy schválila ukrajinská vláda. Síť ponese označení MX-7 a zaměří se na odlehlé oblasti, kde dosud nebylo možné terestricky ukrajinské televizní stanice přijímat – především pak pohraničí okupované Ruskem. Síť má vystavět společnost Broadcasting, Radiocommunications and Television Concern (BRT) a ručit za ni bude stát, který počítá s náklady 490 milionů hřiven (15,4 milionu euro, tj. 400 milionů korun). Ukrajina tak podle Volodymyra Trofimenka, zástupce ředitele Státní speciální komunikační služby, vyřeší problém, který nastal po vypnutí analogového televizního vysílání, kdy někteří diváci přišli o možnost pozemního příjmu ukrajinských televizních stanic.

Snaha zabránit dezinformační válce na Donbasu

„Mnoho Ukrajinců, zejména v příhraničních oblastech, může sledovat pouze kanály sousedních zemí. Zvláště hrozivá je situace na hranici s agresorskou zemí a dočasně okupovanými územími. Jediným zdrojem informací jsou tam propagandistické kanály našeho souseda. Vybudování státního multiplexu poskytne občanům Ukrajiny příležitost vrátit se k příjmu ukrajinského vysílání, které jim poskytne informace nezkreslené propagandou,“ citoval Trofimenka server Broadbandtvnews.com. Vznik nové sítě si ale vyžádá výstavbu 158 nových vysílačů. MX-7 by měl šířit až 12 televizních programů a tři veřejnoprávní rozhlasové stanice. „Očekáváme, vláda co nejdříve přijme usnesení o poskytnutí státní záruky pro BRT, aby mohla získat úvěr a zahájit výstavbu sítě,“ dodal Trofimenko.

MX-7 bude dostupný i přes satelit Astra na pozici 31 stupňů východně. Co se týká programové nabídky, čtyři nebo pět televizních stanic má být veřejnoprávních, zbylou kapacitu obsadí komerční programy. Stát rozhodne o tom, které programy budou vysílat v HD kvalitě. Hlavními důvody pro spuštění národního MX-7 je snaha o udržení kroku v informační válce s Ruskem, konkurenceschopnost přístupu k digitální televizi, napravení situace, kdy soukromý operátor nevystavěl síť, která měla pokrýt tyto oblasti v minulosti a zvýšení příjmu BRT a státu z provozu televizních vysílačů po vypnutá analogového vysílání. Podle dřívějších informací by výstavba sítě MX-7 měla trvat maximálně šest měsíců a vysílání by mělo začít v průběhu příštího roku. Původně se tak mělo stát již letos na podzim.

Ukrajina při přechodu na DVB-T2 ztrojnásobila výkon vysílače směřujícího na Krym

Podobně vysílá Polsko nezávislý program do Běloruska

V terestrickém vysílání využije MX-7 kmitočty v pásmech 174-230 MHz. Ukrajina na svém území omezuje šíření prorusky laděných televizních stanic. Již začátkem února letošního roku prezident Volodymyr Zelenskyj dekretem zakázal po dobu pět let šíření televizních stanic Ariadna TV, New Format TV, Leader TV, TV Vybir, Partner TV, 112-TV, 24 Hours News a New Communications. Tyto stanice přišly o licence, nebo jim byly na zmíněnou dobu pozastaveny, nesmí využívat dalších povolení pro šíření signálu, jako je převzaté vysílání a nesmí používat frekvence na území Ukrajiny, jakožto i jiné telekomunikační sítě. Ukrajinská vláda zároveň vyzvala občany, aby si nekupovali televizní přijímače z Ruska, u nichž musí být podle zákona předinstalovány streamovací služby a vybrané ruské televizní kanály.

Terestrické televizní a rozhlasové vysílání pro okupované oblasti není jediným svého druhu v Evropě. Polsko již léta provozuje v příhraničí s Běloruskem nezávislou televizní stanici Belsat TV, která spadá pod veřejnoprávní TVP a je financovaná z rozpočtu polského ministerstva zahraničních věcí a částečně i dalšími evropskými zeměmi. Bělorusko se snaží tento program na svém území rušit a novináře, kteří se stanicí spolupracují, sankcionuje. Ukrajinská vláda neuvedla, zda se vysílání národního MX-7 bude týkat pouze území na Donbasu, které je dlouhodobě okupované Ruskem a na jeho území vznikly dvě separatistické republiky, nebo také Krymu, který Rusko obsadilo v roce 2014.