UVNITŘ TABULKA – Letošní rok je ve znamení zvýšeného počtu prodaných rádií s příjmem digitálně vysílaného rozhlasu. Kupodivu i přes to, co nám vyvedlo Ministerstvo kultury, které je vskutku pokrokovou institucí, což je samozřejmě míněno ironicky. Přesto zájem o přijímače DAB roste a roste.

Přístup ministerstva je tak nějak zvláštní a už jste si o něm na Televizním webu mohli přečíst (více v samostatném článku). Stručně řečeno, citujeme: „Česká republika nebude vypínat analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu a nechystá přechod výhradně k digitální distribuci signálu ve standardu DAB+.“

Na dotaz serveru Televizníweb.cz to uvedla Petra Hrušová z tiskového oddělení Ministerstva kultury, které má do konce letošního roku předložit návrh vládní Strategie rozvoje zemského digitálního rozhlasu v České republice. A už tušíme, jaké to asi bude…

I přesto všechno u nás letos rádia s DAB nakupujeme podstatně více. Jak se ostatně můžete přesvědčit na níže připojeném odkazu.

Češi víc nakupují digitální rádia. Za první čtvrtletí bylo skoro každé čtvrté s DAB+

Příjemnou zprávou rovněž je, že se rozšiřuje pokrytí DAB a že změny nastávají i u českých obchodů. Je ale s podivem, že stále existují takové, které nedokáží zákazníkům nabídnout ani ten nejzákladnější výběr mezi přijímači s DAB a těmi ostatními. A protože jsme poslední přehled tohoto typu dělali zhruba před rokem, nastal nejen čas na jeho aktualizaci, ale vzhledem k situaci i na jeho výrazné rozšíření. Výsledkem je, že v připojené tabulce ke stažení najde skoro 100 přijímačů všech druhů, včetně domácích mikrosystémů.

TechniSat DigitRadio UP 1 (2499 Kč) představuje přijímač určený k instalaci pod omítku a umístit ho můžete třeba i do koupelny. Takových je na trhu vysloveně pár.

Jak vypadá situace

Pro zařazení do přehledu musel být rozhlasový přijímač pochopitelně vybaven tunerem pro digitální vysílání standardu DAB/DAB+, který ovšem prakticky vždy doprovází i tuner analogový, tedy VKV (FM). Zda měl něco dalšího navíc, nebylo rozhodující, pokud byl bez analogového příjmu, také to nevadilo (zejména tzv. auto doplňky).

Oproti poslednímu přehledu byl prodej ukončen například v případě AEG DAB 4158 DAB+ a AEG DAB 4153, u Blaupunkt HR50DAB, dále pak u Dual DAB 5.1, Pure One Mi Series 2 a Pure One Mini series II, a ke koupi už také není Sencor SRD 6600, Soundmaster UR2040SI či Technisat DigiRadio 301 IR. Tu a tam se ale mohou ještě vyskytnout nějaké poslední zbytky.

Došlo také k různým zdražením, většinou ale zhruba o stokorunu. Výrazně byla zvednuta cena u retro přijímače AEG NDR 4156 DAB+, a to ze 1795 Kč na 2490 Kč, zdražení potkalo třeba i Karcher DAB 5000 (dříve 2600 Kč, nyní 3100 Kč) a také König HAV-TR900BL DAB+ (1699 Kč, nyní 2100 Kč). Zřejmě před ukončením prodeje také velmi výrazně podražil kapesní Sangean DPR-34+, a to z 2890 Kč na 3755 Kč.

Naopak zlevněn byl Kenwood CR-M10DAB (z 1990 Kč na 1490 Kč) a mj. také Sangean DPR-69+ (Traveller 690), a to z 3390 Kč na 2790 Kč.

Mezi novinky v tomto přehledu patří například Sharp DR-P320 (1499 Kč), Lenco DAR-060 (1699 Kč), mikrosystémy Akai, Sencor a JVC a také hned několik Technisatů. Nová je ale celá značka Muse u nás doposud neznámá. Za pozornost určitě také stojí například Gogen DAB 500 BT, jehož zabudovaný akumulátor se už dobíjí přes symetrický konektor USB-C, takže odpadají problémy s jeho zasouváním.

A na co si dát pozor při nákupu? Současná nabídka je stále poměrně nepřehledná, technická data si někdy i protiřečí a o úplnosti si často můžeme nechat jen zdát. Nejlepší je zjistit si údaje přímo z webu výrobce (ty také byly hlavním podkladem pro tabulku), dobré mohou být i diskuse u prodejce nebo přímý dotaz. Ne vždy se ale setkáte s úspěchem.

Stále si také musíte dávat pozor pokud vyžadujete přijímač s českým menu, protože tohle často chybí stejně, jako údaj o správné interpretaci češtiny jdoucí z vysílání. V prvním případě je rádií spíše méně, v druhém už nesrovnatelně více.

S rezervou pak také berte stále se objevující informace typu „DAB je nový formát digitálního rádia, pomocí kterého můžete poslouchat křišťálově čistý zvuk v CD kvalitě…“.

Tohle je samozřejmě naprostá hloupost i když je pravdou, že zvuk je někdy lepší než ze současného VKV, které není takové jako dřív. Tady ale hodně záleží na přijímači a ukázkou špičkové práce může být Onkyo T-4030 (test).

Elegantní a jinak provedený radiobudík Philips TAR5005 prodávaný za asi 1300 Kč.

Jak číst tabulku

Položka „tunery a předvolby“ je sice zřejmá, ne vždy se ale data podařilo spolehlivě potvrdit. Tam kde to nebylo jasné, jsme raději uměle snížili počet uložitelných stanic (často se píše třeba 20 bez udání tuneru). Pokud u VKV/FM nebylo uvedeno RDS, raději ho neuvádíme, nebo to u některých přijímačů (namátkou) ještě zdůrazňujeme.

V části „displej“ najdete velmi různorodé údaje, což je opět dáno jejich nedostupností nebo nespolehlivostí a také nemožností správně posoudit situaci z fotografie.

Bod „zesilovač“ je také zřejmý. Kde byl výkon uveden v RMS, což je nominální, sinusový výkon (více zde), dali jsme mu přednost před ostatními, protože ho můžete snadno využít k porovnání.

U položky „napájení; doba provozu (repro)“ poměrně často druhý údaj nenajdete. Pokud byl uveden v různých variantách, dali jsme přednost provozu s reproduktorem. V případě použití drátových sluchátek se ale doba může poměrně výrazně prodloužit. Slušelo by se zde ještě uvést údaj o přítomnosti klasického síťového vypínače, ale na ten moc často nenarazíte, takže bohužel.

TechniSat DigitRadio 52 představuje radiobudík s DAB a bezdrátovým dobíjením standardu Qi.

U bodu „vstupy/výstupy“ není moc co řešit. Audio vstup představuje typicky konektor typu jack, 3,5 mm stejně, jako v případě sluchátkového výstupu. Takto také někdy můžete rádio využít třeba jako reprosystém k mobilu i když nemáte kompatibilní Bluetooth. Pokud je zde uvedeno Wi-Fi a není údaj o jeho standardu a frekvenci, v drtivé většině případů půjde o Wi-Fi 4 a 2,4 GHz (více zde). To samé se týká Bluetooth u kterého uvádíme i profily, tedy pokud se daly dohledat.

Posledním bodem je „poznámka“ ve které je řada různých údajů a tím nejzákladnějším je popis přijímače, jako například přenosný, stolní, apod.

Gogen DAB 500 BT (1299 Kč) představuje přenosné rádio v bílé nebo černé dobíjené už přes konektor USB-C. Někteří ale stále používají prehistorické Mini USB.

Přehled rádií s DAB/DAB+, 1000 až 3000 Kč (k 9. 9. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 9. září 2021. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů na českém trhu, ale chce nabídnout – v dané kategorii – jejich reprezentativní výběr.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled DAB 1000-3000 Kč_2021

Tabulka ke stažení (XLSX): tabulka – přehled DAB 1000-3000 Kč_2021

Štítky