O prvním přijímači digitálního rozhlasu, Gogen DAB300N, který u CRA prošel certifikací a je u něj tudíž zaručen správný příjem DAB a další funkce, jsme vás informovali už v dubnu. Podívejme se jak vypadá situace o půl roku později, kdy je tu navíc i Tesla DAB75 se „slideshow“.

Odkaz na zprávu o Gogen DAB300N (999 Kč) vidíte níže. Na webové stránce CRA „DAB ověřeno“ nyní najdete i to, co tu ještě před nedávnem chybělo. Totiž přímý výpis pouze certifikovaných výrobků pro DAB. Dlužno říci, že jich je zatím jen pět (plus jedno jiné barevné provedení), ale jsou od tří výrobců, což je vzhledem k tristnímu postoji státu k zavádění DAB velmi slušné. Bohužel se z uvedených přijímačů prodává zatím jen jediný, a to Gogen. Blýská se ale blýská a brzy vám snad nabídneme i nějaký ten testík.

Gogen DAB300N je první přijímač, který získal certifikát „DAB+ ověřeno“

Co se certifikuje

Věnovali jsme tomu samostatný článek (odkaz vidíte níže), ale nezaškodí si to stručně připomenout. Mimochodem už základní požadavek, totiž aby rádio „umělo dobře česky“, tedy aby korektně zobrazovalo text i s interpunkčními znaménky je pro celou řadu přijímačů nepřekonatelný problém.

Co všechno testují CRA při certifikacích digitálních rozhlasových přijímačů DAB+?

V praxi pracovníci CRA zkoumají následující…

  • Korektní zobrazování češtiny v DLS
  • Jazyková lokalizace menu přijímače
  • Kontrola frekvenčního rozsahu
  • Podpora zobrazení názvu stanice DLS
  • Podpora Slideshow (SLS), tedy zmiňované prezentace snímků a grafik
  • Dekódování zvuku
  • Doplňkové datové služby

Certifikovaný Gogen DAB300N.

Výrobky se většinou zatím ještě neprodávají

Gogen DAB300N (999 Kč) je malé přenosné rádio s obvyklou základní tunerovou výbavou, tedy VKV/FM a DAB/ DAB+, kterou zřejmě mají všechny certifikované přijímače.

Dalším certifikovaným rádiem je JVC RD-E661W-DAB a také JVC RD-E661B-DAB a předpokládáme, že se liší jen barvou (bílá/černá). Jde o rádio s přehrávačem CD, Bluetooth 5.0, rozhraním USB a audio vstupem. Výkon zesilovače má být 2x 2 W, naladěné stanice lze uložit do 2x 30 paměťových pozic.

Další model, JVC RC-E561B-DAB, je kombinovaný přijímač s mechanikou CD a klasickým „kazeťákem“. Tunery jsou opět v provedení VKV/DAB, nechybí ale ani audio vstup, výstup na sluchátka a Bluetooth 5.0. Až na rozhraní USB jde tedy o prakticky univerzální audiopřehrávač. A měl by mít i dálkový ovladač a 2x 30 pozic pro naladěné stanice. Jeho výkon je udáván na 2x 1,5 wattu (RMS).

Další dvě rádia jsou, resp. v blízké budoucnosti snad budou nabízena jako Tesla DAB65 a Tesla DAB75. To druhé je zmiňovaný první certifikovaný model vybavený prezentací obrázků, tzv. slideshow, o prvním je informací ještě méně, ale už jsme vznesli dotaz.

Jak vidíte, máme tu pět rádií, prodává se ale pouze Gogen DAB300N a o ostatních je toho známo minimum. Zveřejněny nebyly ani ceny.

Štítky