Hodně dobře vybavený a levný audio systém (2.900 Kč) nevypadá vůbec špatně a ani oddělené reproduktory nejsou na pohled materiálově tak úplně „obyčejné“. Papírově je to nadějná záležitost…

Jednokomponentová centrální jednotka má šířku 180 mm. Jednoduché kabely, kterými se napojuje na dvojici reproduktorů jsou dlouhé asi 98 cm. V ceně dostanete i dálkový ovladač a nechybí ani baterie (je jediná…). V balení také najdete více jazyčnou příručku (mj. angličtina a němčina), čeština tu není a bohužel nebyla ke stažení ani například u prodejce Planeo.

DAB přehrávač s CD Technisat DigitRadio 750 představuje výtečnou nabídku za výtečnou cenu

Mikrosystém samotný je nižší než hlubší (120, resp. 250 mm) a doplňuje ho dvojice – jak se zdálo na prohmat i poslechem – jednopásmových reproduktorů s bassreflexem. Jsou totiž kryty nesnímatelnou textilní mřížkou za kterou není vidět a ani se ji nepodařilo prosvítit. K jednotce se připojují tenkým a na jedné straně pevně přidělaným kabelem (repro). Na druhém konci je speciální konektor, který zatlačíte do rozhraní „centrály“.

V ceně dostanete drátovou anténu se speciálním konektorem na jednom a smyčkou na druhém konci (dlouhá je asi 79 cm). Ve výbavě je kupodivu také klasická (vysoká) mechanika CD, která se neklepe, dva rozhlasové tunery (VKV/DAB) a přehrávat můžete audio i přes Bluetooth a čelní rozhraní USB. A taktéž čelní linkový audio vstup.

Výkon zesilovače je na takto levný stroj slušný – 2x 7 wattů a i když je u prodejců uváděno 2x 7 W (RMS), dáváme pochopitelně přednost příručce, kde RMS uvedeno není. Pokud bychom na to nedali, rozdíl by mohl být nepříjemně velký a subjektivně vzato byl výkon spíše nižší než vyšší i když tohle zcela pregnantně asi neposoudíte.

Za zápůjčku mikrosystému s DAB děkujeme společnosti Fast ČR, technické údaje pocházejí z příručky přibalené k produktu.

Dálkový ovladač je hodně svůj stejně, jako celé ovládání. Povšimněte si například chybějícího označení FM (VKV tu je – na tlačítku DAB) a také šipkových kláves. Ty pro pohyb v menu nahrazují Tun- a Tun+.

Ovládání je své a je třeba na něj přijít

Instalace tu není žádná a všechno si musíte udělat sami. Při prvním vstupu (přepnutí) na DAB se nicméně alespoň automaticky proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic.

Na ovládání je třeba si zvyknout a s tím byste měli k tomuto levnému mikrosystému přistupovat (ne, že by to poměrně často neplatilo ani o těch 2x, 3x dražších!). Největším problémem pro řadu potenciálních majitelů asi bude absence numerické klávesnice na dálkovém ovladači a současně žádná tlačítka přímé volby kanálů na přístroji.

Ovládání na přístroji je na horní straně, na čele je pak zapnutí/vypnutí a otočný volič hlasitosti (nepřeskakující). Díky němu vysunete CD, přepnete stanici uloženou v paměti a mimo jiné také přepnete vstup.

Dálkový ovladač navíc nemá některé klávesy označeny, Enter tu naštěstí najdete. Jde například o šipkové pro pohyb v menu (nahrazují je – kupodivu – „Tun-“ a „Tun+“) a chybí i obvyklý Preset (zastupuje ho Memory). Mimochodem na ovladači vidíte DAB, ale už nikoli FM i když tu je. Zajistí vám ho totiž opětné stlačení DAB. Jinak se pochopitelně mezi vstupy můžete přepínat tlačítkem Source, které možnosti projíždí postupně.

Ovládání na přístroji je slušné a v podstatě zvládá to nejdůležitější i když typicky Mute by se určitě hodilo. Je tu především přepínání mezi funkcemi (ikona vstupů/výstupů zcela vlevo), dále například vysunutí vozíku mechaniky CD či přepnutí mezi uloženými rozhlasovými stanicemi.

Menu nastavení upravíte na DO krátkým stlačením Menu. Je jednořádkové a dá se v něm kolovat, přičemž Enter a „Tun“ poslouží pro pohyb. Nabídka není nijak obsáhlá, mezi pěti přednastavenými režimy ekvalizéru (vlastní nelze) se přepnete jen tlačítkem na ovladači.

U VKV/FM si můžete nastavit ladění ve dvou stupních. Všechny stanice anebo jen ty silné.

Celá řada vstupů, nulové dodatečné funkce

Mikrosystém je výhradně zaměřen na přehrávání jako takové. Nenajdete tu tak ani hodiny, které se bohužel neukazují ani v pohotovostním režimu (jdou vyvolat přes Info u DAB), ani budík, což je vcelku jedno, a není tu ani Sleep (spánek), tedy usínání při rádiu. Tohle je ovšem velká škoda, protože tuto funkci využívá řada lidí.

Přepínání mezi jednotlivými vstupy zajišťuje buď dálkový ovladač (přímá tlačítka voleb nebo Source), nebo tlačítko přímo na přístroji. V menu nastavení pak najdete opravdu jen nastavení, tedy položky k jednotlivým vstupům, a také nezvykle krátkou část System ve které skoro nic není (verze firmwaru, reset…).

Bluetooth jsme zkoušeli s mobily Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a konečně s TCL Plex s Android 10. Párování bylo vždy rychlé a nebylo třeba vyvolávat nějaký speciální režim (stačilo se jen přepnout na BT). Regulace hlasitosti probíhala na každém přístroji zvlášť a i zde byl znát „výkon tak akorát“. Pro hlasitější poslech bylo třeba obě zařízení vytočit někam ke konci. Při maximu na obou už ale bylo znát zkreslení i když nijak vysoké. Vše platilo i při linkovém vstupu zkoušeném pouze s TCL Plex.

Přehrávání přes USB vidíte už na dálkovém ovladači, kde sice konkrétní tlačítko pro tento vstup chybí, ale je tu pohyb po adresářích (Fold) i když je trochu zvláštní. Tlačítkem o skladbu dále pak skáčete po souborech, opakovaným mačkáním Menu můžete volit opakování skladby, či třeba celého adresáře. Mikrosystému bylo vcelku jedno jak byl soubor nazván, jména se stejně nezobrazují a vidíte jen čísla skladeb. Přehrávání je jednoduché, což u takovéhoto stroje není nic proti ničemu.

A konečně tu máme mechaniku CD ve které můžete přehrávat jak běžná originální CD Audio (i na vypáleném disku CD-R), tak třeba CD MP3, resp. jiné vypalované CD-R. Tady je nejprve nutné poznamenat, že nejprve musíte mikrosystém běžně zapnout a následně přepnout na patřičný vstup. Nejde to tedy udělat rovnou zmáčknutím vstupu CD (to nejde ani u jiných) nebo třeba vysunutím vozíku. Tohle uměly až dražší a drahé stroje a ani zdaleka ne všechny. Samozřejmě by to ušetřilo čas a přemýšlení, ale to bychom toho chtěli moc, resp. v této kategorii příliš a těžko to tedy vytýkat.

Přehrávání disků CD patří k tomu nejlepšímu co tu najdete. Zvukové podání bylo výrazné a jasné, stereo efekt výborný a nebylo tu také žádné utlumení výkonu, jako u Bluetooth a USB. V případné adresářové struktuře se dalo pohybovat nejen přes Fold, ale kupodivu tlačítky pro přeskok po kapitolách, skladbách. Můžete si nechat přehrát skladby náhodně, či opakované.

Funkce majitele „cédéček“ nepochybně potěší i když mohou počítat pouze se solidním základem a specialitky, jako například CD dts se tu pochopitelně nekonají.

Tuner DAB nabízí prakticky vše až na možnost seřadit vytvořený seznam kanálů, které jsou naladěny.

Skoro kompletní DAB, vynikající VKV s AMS

VKV/FM zaujme především funkcí AMS (zde se jí říká Auto Tune), která v jednom kroku zajistí proladění pásma podle dispozic (ladit jen silné, nebo všechny stanice) a automatické uložení nalezených kanálů do paměti v pořadí od čísla 1. Pokud funkci vyvoláte znova, paměť se přepíše. Počítejte také s tím, že se uloží pouze frekvence. Po vyvolání stanice se jméno dotáhne z RDS, pokud je k dispozici.

V menu u VKV najdete zmiňovaný způsob ladění a také položku s nastavením audia. To zde znamená výběr mezi stereo a mono. Ekvalizér je vždy dostupný pouze přes tlačítko na dálkovém ovladači.

U DAB je v menu plná sada funkcí až na způsob řazení vytvořeného seznamu stanic. Je tu tedy i Prune, nebo-li vymazaní už neaktivních kanálů ze seznamu.

Ukládání stanic do paměti se dělá stejně u obou tunerů, ale díky absenci jasných popisek je to poněkud složitější, resp. si na to musíte zvyknout. Preset zastupuje Memory (budiž..), šipky pro posun po paměťových pozicích pak Tun+ a Tun+ a na to buď musíte přijít nebo si to nastudovat v příručce. Tohle šlo rozhodně vyřešit lépe!

Stanice uložíte do paměti tak, že u aktuálně vybraného kanálu přidržíte Memory, pak přes Tun +/- vyberete paměťovou pozici na kterou hodláte stanici uložit (jde to i na přeskáčku) a vše potvrdíte Enter.

Hodiny z DAB na které bylo přepnuto tlačítkem Info. Ani potom se ale na displeji v pohotovostním režimu neobjeví.

Jaký je? Svůj, ale se slušnou kombinací cena/výkon

Velkým zklamáním není ani to, že chybí doplňkové funkce (Sleep by se ale hodil) nebo že v balení není příručka v češtině, ale to, že není například na planeo.cz ke stažení a připomíná to situaci kolem výrobků Bosch, kde si o ni dokonce musíte zavolat k distributorovi. Vlastně u Bosche je to ještě horší – protože tam jsem k myčce nedostal ani příručku v angličtině!

Při prostém vyhledání na internetu asi českou verzi najdete, ale na tak podivných serverech, že antivirový systém, alespoň v případě autora, hlásil, že vstup nedoporučuje. A tohle se skoro vždy vyplatí poslechnout!

Zapůjčený mikrosystém nabízí slušnou kombinaci cena/výkon v okamžiku, kdy od něj nepožadujete dodatečné funkce, což tady platí stoprocentně, protože tu žádné nejsou. Pochopitelně při dané ceně nemůžete být také poslechově příliš nároční, ale to snad zde nikdo neočekává stejně, jako nějaké větší seřizování zvuku. Tady je jen prostý ekvalizér s pěti poměrně dobře odlišenými režimy.

V každém případě je tu ale skvělé vybavení vstupy a s výjimkou internetového rádia a případných aplikací je tu vše, co byste si mohli přát. Pokud tedy vaše přání nebude zahrnovat sluchátkový výstup, což je ale pro někoho zásadní. Pokud vám tohle, myslíme to poslední, nevadí, bude JVC UX-C25DAB určitě dobrou a levnou volbou nejen do dětského pokoje. Vyzdvihnout ještě musíme prakticky kompletní sadu funkcí u DAB a nadstandardní AMS u VKV. AMS bohužel moc často nevidíte…

Hodnocení

  • PRO: slušná kombinace cena/výkon, jasný a výrazný displej (jen jednořádkový), výtečné možnosti u DAB a hlavně VKV (AMS…!), výborná celková výbava (funkce), ale…
  • PROTI: …nečekejte nic navíc (hodiny, spánek), některá tlačítka na DO neoznačena, bez přímé volby uložených stanic, chybí příručka v češtině (není tu ani odkaz ke stažení), pro někoho i absence výstupu na sluchátka