Najdete ho u řady televizorů z kolekce 2021 a nyní je obvyklejší než dříve. Řadí se tak po bok dalších přednastavených obrazových režimů a je pouze na vás, jaký si pro konkrétní pořad vyberete. Pokud vám tedy není přidělen…

Tento video režim podporují, podle oficiálních webových stránek filmmakermode.com masové značky výrobců televizorů, jako jsou LG, Panasonic, Philips a Samsung, podporuje je ho ale také například, u některých modelů, společnost Hisense (U8GQ, U9GQ a A9G – OLED). V jejím případě se vám obrazový režim objeví v okamžiku, kdy je pro něj dostupný obsah a platí to i u nového režimu Imax.

Filmmaker Mode je ale určen nejen pro sledování filmového obsahu jako takového, ale také obsahu televizního. Vždy se záměrem podat ho u vás doma v podstatě tak, jako byste seděli v kině při promítání.

Televizor Samsung QE55Q80A: výborný obraz, kvalitní PiP, ale také „hlášení o zvýšené spotřebě“ a PIN

V praxi tento režim v televizoru deaktivuje určité funkce zpracování obrazu (včetně rozšířeného), jako jsou vyhlazování pohybu, doostření či redukci šumu se záměrem maximálně výsledek přiblížit zážitku v kině. Cílem je také omezení některých nechtěných úprav, které by televizor udělal v dobré víře, že obraz pomáhá vylepšit. Je také kompatibilní s obsahem v HDR, jako je HDR10, HDR10+ či Dolby Vision.

FMM na televizoru Samsung QE55QN85A.

FMM dokáže spolupracovat s řadou forem obsahu, ať už se jedná o video ze síťového disku, živé televizní vysílání nebo streamování videa přes internet (VoD). Nemusí se také aktivovat manuálně, ale jde nahodit automaticky prostřednictvím tzv. metadat jdoucích s obsahem. Dal by se tak změnit přednastavený obrazový režim bez zásahu obsluhy. Nic také nebrání výrobcům televizorů umístit přímé přepnutí na nějaké tlačítko dálkového ovladače.

Pokud jste si koupili televizor výše uvedené značky z letošní kolekce (a možná i loňské), můžete si režim Filmmaker vyzkoušet sami. Stačí jen trochu experimentovat a pro daný obsah si přepínat mezi jednotlivými filmovými režimy (nebo se „nechat“ přepínat…). Možná vám také přitom na televizoru automaticky naběhne některý z režimů HDR (HDR den, HDR noc, HDR standardní…), protože i ten se může automaticky přepnout. Někdy jsou následně nedostupné běžné volby, jindy se můžete přepnout skutečně kam chcete, resp. kam vás vaše oči (a mozek) táhnou. Každý si totiž individuální zpracování obrazu nosíme sebou.

Za spolupráci děkujeme společnosti Hisense.

Štítky