Půldruhého roku po dokončení druhé televizní digitalizace v Česku a vypnutí celostátních televizních sítí ve starém standardu DVB-T lze stále ještě naladit televizní programy, které vysílají v této staré normě. Diváci pro jejich příjem nepotřebují novou televizi s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, ani set-top box, který toto vysílání dokáže pro starší typy televizorů převést do DVB-T. Kolik televizních programů ve starém standardu DVB-T tedy ještě vysílá a kde je můžete naladit? Nabízíme jejich kompletní přehled s informacemi o jejich pokrytí a dostupnosti.

1. Óčko Expres

Hudební kanál zaměřený na moderní hudbu je třetím tematickým programem skupiny Óčko, která patří do vydavatelství Mafra. Odstartoval v roce 2013 jako placená televize určená pro nabídky kabelových, satelitních a IPTV operátorů. V DVB-T vysílá prostřednictvím Regionální sítě 12 v Praze a části středních Čech (z vysílače Žižkov) a Regionální sítě 8 v Českých Budějovicích a okolí.

2. Óčko Black

Nejmladší ze čtyř kanálů Óčka zaměřený na hip-hop, soul rock and roll a další menšinové hudební žánry odstartovala teprve v roce 2019 a původně mělo jít také o program určený pro placené televizní platformy. Jako určitá ochutnávka se objevil v pražské Regionální síti 12, odkud měl později zmizet, ale nakonec v ní zůstal dodnes a společně s Óčkem Expres rozšířil i programovou nabídku Regionální sítě 8 v Českých Budějovicích.

Jaké regionální sítě DVB-T pokračují ve vysílání a s jakým obsahem?

3. Regionálnítelevize.cz

Centrální program pro zpravodajské a publicistické smyčky řady malých regionálních, městských a lokálních kanálů v minulosti hojně využíval pozemní vysílání, v současné době jej ale prostřednictvím DVB-T naladí pouze diváci jihočeské Regionální sítě 1 v Českých Budějovicích, Kamýku nad Vltavou a Strašicích.

4. Jihočeská televize JČ1

Regionální jihočeská televize JČ1 vysílá prostřednictvím regionálních multiplexů 1, 14, 18 a 20 s pokrytím Českokrumlovska, Českobudějovicka, Táborska, Třeboňska, Jindřichohradecka a Dačicka. Jde o původní projekt Českokrumlovské televize, který postupně expandoval na celé území jižních Čech a nabízí regionální zpravodajství, publicistku a dokumenty.

5. Jihočeská televize JČ2

Druhý program Jihočeské televize JČ vznikl z původního studia RTA Jižní Čechy, které dlouhá léta fungovalo pod názvem TV GIMI jako regionální partner celoplošné televize Prima. Zaměřuje se především na dokumenty o přírodě a pamětihodnostech Jihočeského kraje. Vysílá prostřednictvím Regionální sítě 1 v Českých Budějovicích.

6. CMS TV

Regionální televize CMS TV ze Svitav využívá vlastní Regionální síť 5 s vysílači ve Svitavách a Litomyšli. Program nabízí regionální zpravodajství a publicistiku, rozhovory a záznamy kulturních akcí, dokumenty o umění, architektuře a historii. Zároveň má bohatý archiv reportáží a pořadů na YouTube.

7. TV 13

Městský zpravodajský a informační kanál TV 13 vysílá výhradně pro městskou část Praha 13 z malého vysílače umístěného v Praze – Nových Butovicích. Jde o jediný program tamní Regionální sítě 6, v níž vysílá ve dvou kvalitativně odlišných verzích: standardním a Full HD rozlišení. V minulosti tuto síť využívaly i lifestylové stanice Mňam TV a Mňau TV, které v současné době terestrickou distribuci signálu nepoužívají.

8. i-Vysočina.cz

Jediný program Regionální sítě 11, která vysílá z několika menších vysílačů na Vysočině a také v Kladně. V současné době operátor plánuje expanzi do nových lokalit na Vysočině, ale také do Berouna. Celkově by měla síť využívat 10 menších a málo výkonných vysílačů. Zaměření programu je čistě zpravodajské a publicistické a silné zázemí má také na internetu.

9. TV Kamýk

Místní informační kanál v Kamýku nad Vltavou vysílá z tamního vysílače Regionální sítě 1 společně s programem Regionálnítelevize.cz. Nabízí zpravodajskou smyčku o délce 5 až 15 minut, která je vysílaná nepřetržitě 24 hodin denně a mění se jednou týdně. Do roku 2012 stanice vysílala v mikrovlnném systému MMDS, od roku 2013 je dostupná v DVB-T.

10. DATEL – Dačická televize

Místní infokanál pro Dačice a okolí zvaný DATEL (Dačická TELevize) využívá vysílač Regionální sítě 14 v Dačicích. Jde o klasické městské vysílání s dvouhodinovou zpravodajskou smyčkou, která se ve vysílání neustále opakuje.

11. JHTV – Jindřichohradecká televize

Rovněž Jindřichohradecká televize využívá prostor v Regionální síti 14, konkrétně pak z vysílače v Jindřichově Hradci. Jde o klasický městský informační a zpravodajský kanál s publicistickými pořady a informacemi o kultuře a akcích v Jindřichově Hradci.

Jak si zajistit dobrý příjem regionálních sítí DVB-T/-T2? Příklad z jižních Čech

12. TV Adamov

Místní infokanál v jihomoravském Adamově vysílá ve vlastním multiplexu z jediného vysílače Regionální sítě 15 umístěného na Alexandrově rozhledně. Stejnou lokalitu využívají i některé celoplošné televizní sítě, ale ty vysílají v novějším standardu DVB-T2.

13. TV Fonka

Příbramská regionální TV Fonka je zaměřená na místní zpravodajství a publicistiku. Každou sudou hodinu vysílá zpravodajskou smyčku a každou lichou hodinu převzaté pořady – různé dokumenty a publicistiku. Diváci ji naladí v Regionální síti 16 z jejího jediného vysílače na místní hvězdárně.

14. TV Plzeň

Jedna ze dvou západočeských regionálních televizí, které využívají možnosti vysílání přes terestrické vysílače a jediná dostupná pouze ve starším vysílacím standardu DVB-T je TV Plzeň. Diváci ji naladí v Regionální síti 17 provozované z jediného vysílače Sylván v Plzni společností RTI cz, která je známá spíše svými aktivitami okolo pozemního digitálního rozhlasového vysílání DAB+.